banner333

banner309

Gümüşhane’de Tohumlar Toprakla Buluştu

Gümüşhane'de baharın gelişiyle birlikte patates ekim sezonu da başladı. Geçtiğimiz yıldan sakladıkları veya yeni aldıkları patates tohumlarını toprakla buluşturan çiftçiler bu yılın bereketli geçmesi için dua etti.

Gündem 15.04.2024, 14:58
Gümüşhane’de Tohumlar Toprakla Buluştu
banner400

Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte Gümüşhane’nin köylerinde yaşayan çiftçiler, patates ekimi için ilk hazırlıklarını yapmak üzere bahçelerin yolunu tuttu.

Bahçelerini ilk önce sürerek veya belleyerek patates ekimi için hazır hale getiren küçük ölçekli çiftçiler ardından toprak kurumadan tohumları toprakla buluşturdu.

25 yıllık öğretmenlik hayatının ardından engelli kızı Nur Hilal Başer’in ve ailesinin daha sağlıklı bir hayat sürmesi için 2007 yılında emekli olarak merkeze bağlı Gözeler köyüne yerleşen Yaşar Temel Başer de geçen yıldan ayırdıkları patates tohumlarını ekim gelmeden bir hafta önce çillerine ve boylarına göre kasalara ayırdıktan sonra bahçeyi motorlu çapa yardımıyla sürerek birkaç gün dinlenmeye bıraktıklarını belirtti.

Gümüşhane’de Tohumlar Toprakla Buluştu
Dinlenen toprağın kurumadan ekilmesi gerektiğini belirten Başer, geleneksel yöntem olan kazma yardımıyla çekilen evlekler ve evlek içerisinde açılan kuyulara tohumların atılarak üstlerini örtüklerini belirterek bu geleneksel yöntemin daha verimli oluğunu söyledi.

Köyde küçük ölçekte tarım ve hayvancılık yaptığını kaydeden Başer, patatesin yanında fasulye, bezelye, ıspanak, domates ve salatalık gibi diğer ürünleri de ektiğini belirterek “Az sayıda olan hayvanlarından aldıkları yumurta, süt ve sütten elde etikleri yağ ile peynirlerinin hiçbir kar amacı gütmeden tamamen organik ve doğal besinler elde ederek başta engelli olan kızım Nur Hilal Başer ve torunlarımın sağlıklı beslenmelerini sağlıyoruz” dedi.

Haber Kaynağı:Gümüşkent Gazetesi

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 30 Nisan 2024
İmsak 03:38
Güneş 05:15
Öğle 12:24
İkindi 16:14
Akşam 19:23
Yatsı 20:54