banner333

banner309

Gümüşhane’de Köylüler, Maden Firmasına Tepkili; “Madenin Suyu Çıktı”

Gümüşhane’nin merkeze bağlı Yeşilyurt köyünde maden arama çalışmalarını sürdüren HGM Madencilik firmasının, sondaja tepki gösteren köy sakinlerine yönelik sarf ettikleri söylemleri kınamak için geniş katılımlı basın açıklaması düzenlendi.

Gündem 24.03.2024, 17:15
Gümüşhane’de Köylüler, Maden Firmasına Tepkili; “Madenin Suyu Çıktı”
banner400

ümüşhane’nin merkeze bağlı Yeşilyurt köyünde maden arama çalışmalarını sürdüren HGM Madencilik firmasının, sondaja tepki gösteren köy sakinlerine yönelik sarf ettikleri söylemleri kınamak için geniş katılımlı basın açıklaması düzenlendi.

Kentin önde gelen tüm siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının katılarak destek verdiği basın açıklamasında HGM Madencilik firmasının köy sakinlere yönelik dile getirdikleri ‘haydut’ ve ‘eşkıya’ ithamları, alanda bulunan herkes adına basın açıklamasını okuyan Gümüşhane Barosu Başkanı Av. Metin Aslan tarafından kınandı. Gerçekleştirilen basın açıklamasında köy sakinleri tarafından, üzerlerinde “Yeşilyurt, susuz yurt olmasın”, “Gümüşhane bürokrasisini tehdit edemezsiniz”,  “Bir damla su için buradayız”, “Tehditleriniz bizi yıldırmaz”, “Bu işin suyu çıktı” yazılı pankartlar taşındı.

Gümüşhane’nin merkeze bağlı Yeşilyurt gerçekleştirilen basın açıklamasına iktidar ve muhalefeti temsilen birçok kişi katıldı. Milliyetçi Hareket Partisi Milletvekili Musa Küçük’ün yanı sıra Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, Gümüşhane Barosu Başkanı Av. Metin Aslan, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Mete Kaya, İYİ Parti Gümüşhane Belediye Başkan Adayı Ali Ateş, Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Ziya Nas ve partinin Belediye Başkan Adayı Yusuf Çimen, Gümüşhane Sivil İnisiyatif Platformu, STK temsilcileri, Yeşilyurt köyü ve aynı vadide bulunan Yeşildere, Aktutan köyü ve Hacıemin Mahallesi sakinlerinin de yer aldığı direniş açıklamasında köy sakinlerine sarf edilen tüm söylemler hep bir ağızdan reddetti.

“Ekolojik Dengeyi Bozabilecek Potansiyele Sahip”

Yeşilyurt köyünde yaptıkları basın toplantısı ile HGM Madenciliğin medyada başlattığı karalama çalışmasına cevap veren Avukat Metin Aslan, insan yaşamının doğa ve suya muhtaç olduğunu ifade etti.

Doğanın ve çevrenin, insanlığın varlığının temelini oluşturduğunu ifade eden Avukat Metin Aslan, "Yeşilyurt Köyü halkı, doğaya zarar veren maden faaliyetlerine karşı duruyor. Ruhsat verilen bölgelerde yapılan sondaj çalışmalarının, su kaynaklarını tehdit ettiği, köyün içme ve sulama suyunun risk altında olduğu açık bir gerçek. Bu çalışmalar, sadece Yeşilyurt Köyü'nü değil, tüm bölgenin ekolojik dengeyi bozabilecek potansiyele sahip" ifadelerini kullandı.

“Köy Sakinleri, Kararlı Bir Duruş Sergiliyorlar”

Maden faaliyetlerinin, çevreye ve insan sağlığına olan zararları düşünüldüğünde, doğaya ve çevreye sahip çıkmanın herkesin sorumluluğu olduğuna vurgu yapan Aslan, "Anayasamızın da belirttiği gibi, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı herkes için temel bir hak olarak kabul edilmelidir" dedi.

Geçmişte yaşanan maden kazaları ve çevre felaketlerinin örnek olması gerektiğine dikkat çeken Aslan, "Geçmişte yaşanan kazalar bize çevrenin korunması ve doğaya saygının önemini bir kez daha hatırlatmaktadır. Bu nedenle Yeşilyurt Köyü sakinleri, gelecek nesillerin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını korumak adına kararlı bir duruş sergiliyorlar" şeklinde konuştu.

Firmanın açıklamalarında karalama çalışması olduğunu ifade eden Aslan, "Gümüşhane'nin örnek bir şehir olduğu gerçeğiyle, halkı ve yöneticileriyle birlikte hareket ederek, çevreye duyarlılık konusunda öncü bir rol üstleniyorlar. Hiçbir köyden haydut çıkmayacağı gibi, Yeşilyurt Köyü sakinlerinin de bu tür haksız ithamlara maruz kalmasına izin verilmemelidir" diye konuştu.

“Valimizin Hedef Alınması Kabul Edilemez”

Aynı açıklamalardan Gümüşhane Valisi Alper Tanrısever'in hedef alınmasının ise kabul edilemez olduğuna vurgu yapan Aslan, "Valimiz, şehrin temsilcisi olarak halkın yanında yer alarak, çevre konusunda duyarlı bir tutum sergilemektedir. Onun hedef gösterilmesi, para hırsıyla hareket edenlerin ne kadar aciz olduklarını göstermektedir. Yeşilyurt Köyü ve Gümüşhane'nin her köyü için çevre ve doğa koruma mücadelesi, en öncelikli görevlerden biridir. Siyasi, kurumsal veya kişisel farklılıklar gözetmeksizin, şehrimizin ve halkımızın çıkarlarını savunmaya devam edeceğiz. Tüm katılımcılara saygılarımızı sunuyoruz" dedi.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 03:44
Güneş 05:19
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:20
Yatsı 20:49