banner333

banner309

Gümüşhane’de Bir Baraja Bir Milyar Harcandı, Bir Fidan Sulanmadı

Kasım 2009’da ihale edilerek yapımına başlanan ancak aradan geçen 15 yıllık süreye rağmen suyun mümbit topraklarla buluşturulamadığı Sadak Barajı Projeleri vatandaşları çileden çıkarttı.

Gündem 03.05.2024, 19:50
Gümüşhane’de Bir Baraja Bir Milyar Harcandı, Bir Fidan Sulanmadı
banner400

Baraj yapımı ve sulama işlerinin ayrı ayrı ihale edildiği projelere yaklaşık olarak 30 Milyon Euro, bugünün kuruyla 1 Milyar Lira harcanmasına karşın bir fidan dahi sulanamadı. Aradan geçen zaman ve harcanan para dikkate alındığında siyasetten bürokrasiye her kesime, her döneme isyan eden yöre halkı “Bu ayıp hepinize yeter” sözleri ile isyanını dile getirdi.

Sulamanın Yapılıp Yapılmayacağı Belirsiz
İlk ihaleye yapılan itirazlar nedeniyle 2010 yılında yapımına başlanan ve yaklaşık maliyeti 20 Milyon Euro (50 Milyon Lira)civarında olduğu Sadak Barajında su tutulma işlemi ise 2013 yılı sonunda gerçekleşmişti. Barajın su tutmasının ardından, Sadak Barajı Sulaması ihalesi de ancak Mart 2015’de yapılmış, yaklaşık 10 Milyon Euro(38 Milyon Lira) tutarındaki iş 2017’de bitirilmesi gerekirken 2022-2023’e sarkmıştı. Bu tarihlerde değişik platformlarda projenin tamamlandığı açıklanmış olmakla beraber, dikim işlemlerinin yapıldığı 2024 yılında bu topraklarda sulama işleminin yapılıp yapılamayacağı hala belirsizliğini koruyor.

Konu, Kelkitli İçin Hayati Öneme Sahip
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Kelkit Ziraat Odası Başkanı Ümit Türker, çiftçilerin çok zor durumda olduğunu belirterek ekili alanların sulanması noktasında çok sıkıntı yaşadıklarını, Kelkitli çiftçiler için hayati öneme sahip soruna çözüm beklediklerini söyledi.

“Bu Nasıl Vurdumduymazlık”
Sadak Barajından su verileceği düşüncesiyle çiftçilerin varını yoğunu ortaya koyarak tohumu toprakla buluşturduğunu dile getiren Başkan Ümit Türker, “Sadak barajından su verilmeyince tüm ürün gözümüzün önünde arazide yanıyor. Sulama konusunda başta İlimiz Milletvekilleri olmak üzere tüm ilgili ve yetkililerden yardım bekliyoruz. Ortada baraj var, kanallar yapılmış ancak su kullanılamıyor. Çiftçilere yardımcı olacak birilerini bulamıyoruz, bu nasıl vurdumduymazlıktır.  Yıllardır barajdan Kelkit ovasına su verileceği söyleniyor. Ancak sulama kanalları faaliyete geçirilmediği için bu söz her defasında havada kalıyor. Çiftçimiz çok mağdur” dedi.

“Su Var Ancak İrade Yok”
Çiftçilerden Muhammet Mutlu İse “Su varsa hayat var. Su yoksa toprağa uyumlu tohumlar eksende boş. Biz kendi tükettiğimiz ürünlerin ekimini gerçekleştiriyoruz. Geleneksel tarım uygulamaları ile tohumu toprakla buluşturuyoruz. Burada gerçekleştirmek istediğimiz iyi ürün ve sağlıklı gıdaya ulaşmak. Tüm bunlar su ile oluyor. Sadak Barajında su fazlasıyla var ancak çiftçinin hizmetine verecek irade yok” diye konuştu.

DSİ Haftaya Açıklama Yapacak
Öte yandan DSİ 22’nci Bölge Müdürlüğünce konuyla ilgili gelecek hafta içerisinde bir açıklamanın yapılması beklenirken, mülkiyet sorunlarının yanı sıra müteahhit firma ile yaşanan ödeme sorunlarının ekili alanların suyla buluşmasının önündeki engel olduğu iddia edildi.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 27 Temmuz 2024
İmsak 03:22
Güneş 05:08
Öğle 12:34
İkindi 16:28
Akşam 19:49
Yatsı 21:27