banner333

banner309

Gümüşhane Kalkınma Tuzağında mı? Prof. Dr. Güven Sak Uyardı!

TEPAV Kurucu Direktörü Prof. Dr. Güven Sak'ın yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de 15 il kalkınma tuzağında yer alırken bu iller arasında Gümüşhane de yer aldı.

Gündem 04.05.2024, 17:04
Gümüşhane Kalkınma Tuzağında mı? Prof. Dr. Güven Sak Uyardı!
banner400

TEPAV Kurucu Direktörü Prof. Dr. Güven Sak'ın yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de 15 il kalkınma tuzağında yer alırken bu iller arasında Gümüşhane de yer aldı.

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırmasına göre kalkınma tuzağında olan kentlere  dikkat çeken Prof. Dr. Güven Sak, Trabzon, Gümüşhane, Giresun, Ordu, Samsun, Rize, Artvin ve Bayburt gibi bölge kentlerinin yanı sıra Balıkesir, Şanlıurfa, Antalya ve Bursa gibi illerinin de kalkınma tuzağı içinde yer aldığını kaydetti.

Prof. Dr. Güven Sak, kalkınma tuzağı hakkında ‘Nasıl Bir Ekonomi’ gazetesindeki köşe yazısında, kalkınma tuzağında olan bölgelerin kalkınma potansiyelini harekete geçirmek için bölgesel kalkınma ajanslarının ve DPT'nin yeniden yapılandırılması gerektiğini kaydederek Türkiye için yeniden akıl yoluna dönmenin tam zamanı olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Güven Sak yazısında, “Bir yerin ihmal edildiğini, üzerine yeterince düşünülmediğini, kalkınma tuzağına düştüğünü nasıl anlıyoruz?  İstihdam, kişi başına gelir ve verimlilikte artış hızı giderek yavaşlıyorsa, oranın ihmal edildiğini söylüyor. İİBS2 sınıflamasında Ankara, Bursa, Trabzon, Samsun, Şanlıurfa, Antalya ve Balıkesir gibi bölgelerimiz kalkınma tuzağında mesela, ihmal edilen bölgeler. İstanbul, Aydın, Kayseri, Kastamonu, Erzurum, Malatya ve Van gibi iller ise yüksek risk taşıyor kalkınma tuzağına düşmek açısından.

Doğrusu ben kalkınma tuzağı gibi bölgesel dengesizliklere işaret eden bir analiz çerçevesine bu aralar çok ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Türkiye için yeniden akıl yoluna dönmenin tam zamanı.

Her açıdan. Kalkınma ajanslarını ve DPT’yi yeniden düşünmenin tam zamanı. İsterseniz bu kez adına DPT demeyin, Adil Geçiş Enstitüsü ya da Seviye Atlatma Teşkilatı deyin. Belediyelerde yerel kalkınma ve adil geçiş ile ilgili kapasite inşasının ise tam zamanı” ifadelerine yer verdi.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 18 Mayıs 2024
İmsak 03:09
Güneş 04:56
Öğle 12:24
İkindi 16:19
Akşam 19:41
Yatsı 21:20