banner333

banner309

GÜMÜP'den Gümüşhane'nin doğal mirasının korunması için çağrı

Gümüşhaneli Mühendis ve Mimarlar Platformu (GÜMÜP) İl Temsilcisi Mukaddem Ülker, son yıllarda Gümüşhane'de yaşanan çevre tahribatına dikkat çekerek " Gümüşhane’nin doğal mirasını korumak ve gelecek nesillere aktarmak için elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi.

Gündem 08.05.2024, 22:49
GÜMÜP'den Gümüşhane'nin doğal mirasının korunması için çağrı
banner400

Son zamanlarda yaşanan gelişmelerin bu değerli mirasın tehlikeye girdiğini gösterdiğini ifade eden Ülker, “Gümüşhane’de Doyduk Mağarası, Keçideresi, Gökdere-Nazlıçayır mevkinde bulunan peri bacaları, Gümüşhane'nin doğal mirasının önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Keçideresi jeolojik oluşumları, halk arasındaki adıyla; peri bacaları olarak bilinmekte ve anılmaktadır. Bu peri bacası benzeri oluşumlar değişik boy ve yükseklikte olup, Jeolojik yapı ve aşınım farklılıklarının birlikte ve uzun süreçler sonunda oluşmuş yapılardır. Sanıldığı gibi tek bir yerde toplanmış şekiller olmayıp, Keçideresi vadisinin her iki yamacı boyunca düzensiz bir şekilde serpilmiş belki sayıları yüzleri bulabilecek oluşumlardır. Ancak bölgedeki taş ocakları ve maden faaliyetleri, bu doğal alanların tahrip edilmesine ve ekosistemin bozulmasına yol açmaktadır” dedi.

Diğer yanda Doyduk Mağarası mevkiinin nesiller boyunca UNESCO somut olmayan kültür varlıkları listesinde olan Hıdırellez bayramının kutlandığı yer olduğunu hatırlatan Ülker, “Maalesef ki burada da tüm doğal güzellik yok edilmiştir. Ayrıca, bu faaliyetlerden en çok etkilenenler arasında bölgede yaşayan Gümüşhane’mizin yaban hayatının simgesi yaban keçileri de bulunmaktadır. Gümüşhane'nin doğal mirasının korunması, sadece şehrimizin değil, aynı zamanda tüm insanlığın ortak sorumluluğudur. Bu nedenle, taş ocaklarının faaliyetlerinin doğaya verdiği zararın en aza indirilmesi ve bölgedeki doğal alanların korunması için acil önlemlerin alınmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

GÜMÜP Başkanı Yasin Kadakal önderliğinde Gümüşhane’yi ilgilendiren her türlü probleme çözüm önerileri sunmak adına gerekli çalışmaların yapıldığını belirten Ülker, “Gümüşhane’nin doğal mirasını korumak ve gelecek nesillere aktarmak için elimizden geleni yapmaya hazırız. Doğanın bize sunduğu bu değerli mirası korumak, bizim en önemli görevimizdir” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Mayıs 2024
İmsak 03:07
Güneş 04:54
Öğle 12:24
İkindi 16:19
Akşam 19:43
Yatsı 21:23