banner333

banner309

Yangın Merdiveni

Yangın tehlikesi günlük hayatın her anında beklenmedik şekilde ortaya çıkabileceğinden dolayı insanların buna karşı önlem alması gerekir.

Güncel 20.01.2021, 04:53
Yangın Merdiveni
banner400

Yangın tehlikesi günlük hayatın her anında beklenmedik şekilde ortaya çıkabileceğinden dolayı insanların buna karşı önlem alması gerekir. Alınacak önlemlerin başında yangın merdiveni ve yangın kapıları gelmektedir.

Yangın merdiveni ve kapılarının hangi binada ne şekilde olması gerektiği yönetmelik çerçevesinde belirtilmiştir. Buna göre yangın merdivenleri mutlaka korkuluklu olacak şekilde yapılmalı ve yangın anında binanın kısa süre içerisinde boşaltılmasına imkan vermelidir. Buna ek olarak yangın merdiveni türleri içerisinden bina tipine en uygun olan merdiven seçilmelidir. Çok yüksek katlı binalarda döner tipteki yangın merdiveni insanlarda baş dönmesi gibi durumlar ortaya çıkarabileceğinden dolayı bunun yerine genellikle z tipi yangın merdivenleri daha çok tercih edilmektedir.

Yangın Merdiveni Hakkında Bilgiler

Yangın merdiveninde uyulacak esaslar merdivenin üretim aşamasından itibaren başlamaktadır. Buna göre merdivenin üretiminde kullanılan malzemeler içerisinde yanıcı madde bulunmamalıdır. Yangın merdiveni en az iki saat süreyle yangına dayanıklı olmalıdır. Bu merdivene açılan yangın kapısı ise yaklaşık doksan dakika duman sızdırmazlık özelliğine sahiptir.

Binalarda yangın merdivenin kaç tane olacağı binanın yüksekliğine bağlı olarak değişmektedir. Buna göre yüksekliği otuz metre ile elli metre arasında olan binalarda iki tane yangın merdiveni bulunması gerekir. Bunun yanı sıra merdiveni yerden iki metre on santim yükseklikten itibaren başlamalıdır. Genellikle binanın yan kısımlarına yapılan yangın merdivenlerine binada yaşayan kişi sayısına bağlı olarak çıkış kapısı yapılmalıdır.

Yangın merdivenlerinin zemin kısmı kaygan olmayan malzeme ile kaplanmalıdır. Aksi takdirde binayı telaş içerisinde boşaltan insanlar kayıp düşme tehlikesi geçirebilir. Yapılan merdivenin ilk basamağından son basamağına kadar hızlı ve sıkıntısız şekilde hareket edilecek şekilde planlanmalıdır. Bunun yanı sıra montajı, basamak aralıkları ve basamakların boyu da dikkat edilmesi gereken diğer unsurlardan biridir.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 03:45
Güneş 05:21
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:19
Yatsı 20:48