banner333

banner309

Tekkeli Rabia Soydaş'tan örnek davranış

Güncel 16.01.2024, 08:16 16.01.2024, 11:47
Tekkeli Rabia Soydaş'tan örnek davranış
banner400

Gümüşhane Merkez İlçeye Bağlı Tekke Köyünde yaşayan 70 yaşındaki Rabia Soydaş, ömrünü engelli çocuklarının bakımına adadı.

Tekke Köyünde dört engelli evladıyla birlikte yaşayan ve tüm ömrünü çocuklarına harcayan Soydaş, çocukların tüm ihtiyaçlarını karşılamak için büyük bir özveri sergiliyor. Anne Soydaş, çocuklarının yemeklerini elleriyle yediriyor, soğuk havalarda çocuklarıyla evde oyun oynuyor.  Özverisiyle herkese örnek olan anne Soydaş, “Allah’tan gelene bir şey demem, onlar benim evlatlarım. Ömrüm evlatlarıma feda olsun” dedi.

Acılarla dolu hayatını gazetecilere anlatan Rabia Soydaş, hayattaki beş evladından dördünün engelli olduğunu ve 45 yıldır da çocuklarının her türlü ihtiyacını karşıladığını söyledi.

Küçük yaşta evlenmek durumunda kaldığını belirten Soydaş, “İlk çocuğuma hamile kaldım. Ne yazık ki o zamanın şartlarında doktora gidemedim ve evde doğum yapmak zorunda kaldım.  Kız çocuğum karnımda boğularak doğdu ve kaybettim. Ondan sonra olan çocuklarım ise doğuştan engelli olarak dünyaya geldi. Ölen kızım haricinde beş tane oğlum var. En büyük oğlum sağlıklı ve bir sorunu yok. Ama diğer dört oğlum zihinsel engelli. Kendi başlarına hiçbir iş yapamıyorlar ve algılayamıyorlar. Banyolarından tutun tuvaletlerine varıncaya kadar tüm ihtiyaçlarına ben yardım ediyorum.  Gücüm yettikçe her işlerini kendim yapıyorum” dedi.

Her sabah erkenden kalkıp öncelikle ev işlerini yaptığını dile getiren Soydaş, “Sonrasında yemek hazırlıyorum ve hepsini tek tek yediriyorum. Elimden geldikçe onlara vakit ayırıp oyun oynuyorum. Zamanında iki oğlumu okula verdim ama yapamadılar. Bir süre sonra gitmeyi bıraktılar. Bende evde kendim onlarla ilgileniyorum. Ortanca oğlum Nebi, aslında bana ev işlerinde yardım eder, sözümü tutardı. Ama sonradan çarşıya gitmeye alıştı ve insanlardan para istemeye başladı. Önüne geçemez oldum, baş edemedim. Bundan dolayı bizde eşimle oğlumuzu rehabilitasyon merkezine gönderdik. Şimdi orada bakılıyor” diye konuştu.

Sağlıklı olan büyük oğlunun ise Kırgızistan’da sağlıkçı olarak çalıştığına vurgu yapan Soydaş, “Her tatilini bizim yanımızda geçiriyor ve kardeşlerine vakit ayırıyor. Hatta birkaç gün önce buradaydı. Kardeşlerini gezdirmek istedi ama havalar soğuk olduğu için pek bir şey yapamadılar. Şimdi kardeşleri tekrar abisinin gelmesini bekliyor ki onları gezmeye götürsün. Havalar soğumadan önce dışarıya çıkıp biraz eğlenebiliyorlardı. Ama havalar soğuyunca evin içinde kaldılar. O yüzden canları sıkılıyor ve bunalıyorlar” ifadelerini  kullandı

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Nisan 2024
İmsak 03:40
Güneş 05:17
Öğle 12:24
İkindi 16:14
Akşam 19:22
Yatsı 20:52