banner333

banner309

Süleymaniye İçin Yapılacak Çok Şey Yok. Bayağı Bir Şey Var

Tarihi kentte işler kaplumbağa hızında yürüyor. Ağır çekim projeler, Gümüşhane turizmini etkiliyor.

Güncel 18.03.2024, 09:46 18.03.2024, 09:52
Süleymaniye İçin Yapılacak Çok Şey Yok. Bayağı Bir Şey Var
banner400

Tarihi kentte işler kaplumbağa hızında yürüyor. Ağır çekim projeler, Gümüşhane turizmini etkiliyor. 

Gümüşhane’nin ilk yerleşim yeri olan Süleymaniye Mahallesini turizme kazandırmak için gündeme getirilen projeler, planlamadan uygulamaya kadar her aşamada yıllarca bekliyor. Bu bekleyiş on yılları bulunca da, Süleymaniye’nin turizmden hak ettiği payı alması mümkün olmuyor. Yapılan projelerin önündeki ilk engel Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı olurken bu güne kadar her siyasetçinin, her bürokratın söylemlerinde yer alan konu da bir türlü sonuçlandırılamıyor.

Konuyla ilgili en çarpıcı açıklama dönemin Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz tarafından 18 Şubat 2016 tarihinde yapılan toplantıda dile getirilmişti. Süleymaniye ile ilgili yapılan her çalışmada veya konuşulan her konuda olmazsa olmazlarının koruma amaçlı imar planı olduğunu kaydeden Vali Yavuz, “Bu plan onaylandı, onaylanacak, onaylansaydı gibi hep böyle bir kurgu üzerine bugüne kadar geldik. Fakat anladık ki, yapılacak çok şey olmasa bile bayağı bir şey var. Bunlarla ilgili, Çevre Bakanlığı Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü’nde geçen sene yaptığımız temaslar sonucunda belirli bir ivme kazandı ve devamında artık son aşamaya doğru geliyoruz” ifadelerini kullanmıştı.


“Ortak Hareket Etmeliyiz”

Gümüşhane turizminden söz edilmeye başlandığı günden bu güne değin her ortamda konuşulan konu geçtiğimiz günlerde yapılan bir toplantının da odağında yer aldı. Toplantıya konuk olarak katılan Gümüşhane Ticaret ve Sanayi  Odası (GTSO) Başkanı İsmail Akçay Süleymaniye ile ilgili uzun yıllardır farklı fikirlerin, farklı düşüncelerin ortaya atıldığını belirterek, her ne kadar fikirler farklı olsa da ortak hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

“15 Senedir İmar Planı Yapıyoruz”

Tüm paydaşların elini taşın altına koyması ile birlikte Süleymaniye’nin çok daha canlı hale getirilebileceğini kaydeden Akçay, “Oradaki eski yapıların restorasyon ihtiyacı herkesin malumu. Ancak bu evlerin çok daha fazlasının elden geçirilip konaklama amaçlı hizmete açılmalıdır. Lakin mahallede yapılacak her şey Koruma Amaçlı İmar Planına takılıyor.  Ne hikmetse 15 senedir bu koruma amaçlı imar planı yapamıyoruz. Neden engelleniyor, kim, nasıl engelliyor belli değil” dedi.

“Kayak Merkezinin Güzergâhı Değişti”

Kayak merkezi ile ilgili güzergah değişiminden söz eden Başkan İsmail Akçay, “Kayak merkeziyle ilgili belirlene ilk güzergahta yapılan zemin etüdü bozuk çıktı ve güzergah değişti. Yeni güzergâhın maden sahasıyla çakışması söz konusu oldu. İzin almak gerekiyor. Haliyle konu dönüp dolaşıp koruma amaçlı nezir imar planının netleşmesine takılıyor. Ondan kaynaklı bir sıkıntı var” diye konuştu.

“200 Metrekarelik Okul 4 Yıldır Onarılıyor”

Süleymaniye Mahallesinin tarihi dokusuyla, 3 ayrı medeniyetin bir arada 600 yıl barış içerisinde yaşadığı bir yer olarak çok anlamlı olduğuna vurgu yapan Başkan Akçay, “Şu anda gittiğimizde en azından bir bardak su bir bardak çay içebiliyoruz. 10-20 kişinin konaklayabileceği bir otel yapıldı ama o da yetersiz. Restoranı olmayan bir otel. Tarihi bir konağımız var orada. Oranın bir an önce restoran hizmeti vermesi lazım. Kafe hizmeti vermesi lazım.  Geçtiğimiz günlerde belediyemiz güzel bir hamam yaptı. Paşa hamamı çok değerli, çok kıymetli. Onun üstünde Zeki Kadirbeyoğlu Konağı var, inşallah faaliyete geçerse çok daha güzel olacak. Daha yukarda 4 yıldır restorasyonu süren ve Sarı Mektep olarak da adlandırılan Rum mektebi var.  Hepsi 200 metrekare olan bir okul burası. 4 yılda ancak çatı aşamasına getirebildik. Açıkçası bu şekilde oradaki tarihi eserlerimizi kısa bir süre içerisinde ayağa kaldırmamız mümkün görünmüyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 03:44
Güneş 05:19
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:20
Yatsı 20:49