banner333

banner309

Bakkalına Sahip Çık!

Gümüşhane Bakkallar Odası Başkanı Leyla Bostancı, yerel esnafın büyük marketlerle rekabette ezildiğini belirterek, ‘Bakkalına sahip çık’ çağrısı yaptı.

Güncel 27.12.2015, 01:03 27.12.2015, 01:04
Bakkalına Sahip Çık!
banner400

 Hızla çoğalan büyük marketler nedeniyle küçük ölçekli esnafın yaşam savaşı verdiğini ifade eden Bostancı, hazırlattığı “Mahalleniz bakkalıyla güzel” temalı afişleri en ücra köşelerdeki bakkallara bile ulaşarak kampanya başlattı.



Konuyla ilgili yaptığı açıklamada özellikle şehir merkezinde son yıllarda örümcek ağı gibi her mahalle aralarına yayılan büyük marketler yüzünden bakkalların ayakta kalabilme mücadelesi verdiğini, sürecin böyle devam etmesi halinde de yerleşik esnafın ayakta durmasının çok zor olduğunu ifade eden Bostancı, Gümüşhane esnafına sahip çıkılması çağrısında bulundu.



Bostancı, “İşletme ekonomisi büyük bir hızla değişiyor. Küreselleşmenin etkilediği alanlardan bir başkası da küçük esnaf oldu. Bu bağlamda; son yıllarda Türkiye’de açık olarak görünen değişimlerden birisi, perakende ticaretin yapısında olmakta, , zincir mağazalar ve büyük alışveriş merkezleri gibi organize perakendecilik türleri giderek yaşamımızda daha fazla yer tutmaya başladı. Buna karşılık küçük esnaf olarak isimlendirilen kesimlerin güçleri giderek azalıyor” dedi.



Eski alışkanlıkların kaybedilmeden küçük esnafa sahip çıkılması gerektiğini kaydeden Bostancı, bunun gerekçelerini de şöyle sıraladı: “Çünkü bizim kendi esnafımız, mutlu günümüzde de kötü günümüzde de hep bizimledir ve her daim bizimle olmuştur. Cenazemizde de, düğünümüzde de hep bizimle olan esnafımızın biz de yanında olalım. Hepimizin hayatında mahalle bakkalı mutlaka olmuştur. İlk alışveriş yaptığımız, veresiyenin ne demek olduğunu öğrendiğimiz, 'Babam gelince öder' dediğimiz bir mahalle bakkalımız mutlaka olmuştur. Mahalle bakkalı mahallemizin muhtarı gibidir. Bir adres sormak gerektiğinde uğradığımız yer mahalle bakkalıdır. Mahallemizin bekçisidir. Mahalleye gelen yabancı birini göz hapsine alır. Mahalle de birine zarar gelmesin diye korur gözetir. Mahalle bakkalı mahallenin kileri gibidir. Herhangi bir saatte, ne zaman ihtiyacımız olduğunda, hemen gider kapısını tıklatır ve ihtiyacımızı karşılar. Paralı parasız, zamanlı zamansız her daim o bizim kadim bir dostumuz gibidir. . Mahalle bakkalı mahallemizin emanetçisi gibidir. Evimizin anahtarını teslim ederiz. Paramız olmadığında veresiye defterine yazdırırız. İhtiyaçlarımızı isteyebileceğimiz, çocuğumuza harçlığını vermesini isteyebileceğimiz bir bankadır.”



Yerel küçük esnafın ayakta kalması için vatandaşlara büyük görevler düştüğünü ifade den Bostancı, “Halkımız cebindeki nakit parayı götürüp büyük mağaza ve marketlerde harcama yaparken, küçük esnaflarımıza geldi zaman borç defterine yazdırıyorlar. Küçük esnaflarımız ise birkaç yıl ayakta tutuna bildikten sonra iflas etme eşiğine geliyorlar. Halkımızın bu konuda biraz daha duyarlı olmalarını bekliyoruz. Burada küçük esnaflarımız kimimizin akrabası, kimimizin arkadaşı, kimimizin ise dostu bu yüzde yerel esnafa sahip çıkmak bizim görevimizdir. Büyük marketler kredi kartlarını hayatımızın bir parçası yaptı. Mahalle bakkallarımız da kredi kartı kullanımı varken ve fiyatlar uygunken alışverişimizi neden her sıkıştığımızda veresiye yazdırdığımız bakkalımızdan yapmıyoruz yapmalıyız da. Türkiye değişiyor, dünya değişiyor, insanların yeme içme alışkanlıkları değişiyor. Biz bu ülkenin 800 yıldır devam eden ahilik geleneğini sürdüren bir teşkilatız, bu ahilik geleneğini sürdürebilmemiz için, Gümüşhane, esnafına sahip çık alışverişini yerel esnafından yap” dedi.



Vatandaşları bilgilendirmek için afişleri yönetim kurulu üyeleri Ömer Zor, Merdin Pehlivan, Murat Turban, İbrahim Çalık, Bülent Yılmaz ve Abdulkadir Kiraz’ın ortak kararıyla hazırladıklarını kaydeden Bostancı, broşür astıkları esnafın ‘olması gerekeni yaptınız’ diyerek memnuniyetlerini dile getirdiklerini de sözlerine ekledi. 






Kaynak: www.gumushane.gen.tr
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Nisan 2024
İmsak 03:40
Güneş 05:17
Öğle 12:24
İkindi 16:14
Akşam 19:22
Yatsı 20:52