banner333

banner309

Köprülü: Her Gelen Bu Kulüpten Bir Parça Kopardı

Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfı (TÜRKAV) Gümüşhane Şubesi tarafından “Türk Kahvesi, Kırmızı Koltuk, Gümüş Kalem” konseptli ayın konuğu programında Eylül ayının konuğu 2003 yılından itibaren antrenörlük yapan ve 2007 yılından itibaren profesyonel takımın bir çok kademesinde görev almış Gümüşhanespor’un eski Teknik Direktörü Sezgin Köprülü oldu.

Gümüşhanespor 09.09.2022, 12:19
Köprülü: Her Gelen Bu Kulüpten Bir Parça Kopardı
banner400

Özel İdare İş Merkezinde bulunan TÜRKAV Gümüşhane Şubesinde düzenlenen programda Köprülü, kentte görev yapan basın mensupları ve Gümüşhane futbolunun temsilcileri ile bir araya gelerek yerel ve ulusal birçok konuda değerlendirmelerde bulundu. 

2003 yılından itibaren antrenörlük yapan ve 2007 yılından itibaren profesyonel takımın birçok kademesinde görev almış Gümüşhanespor’un eski Teknik Direktörü Sezgin Köprülü’nün konuk edildiği ayın konuğu programına TÜRKAV Gümüşhane Şube Başkanı Ercan Küçüköner, Gümüşhane futbolunun taban birlikleri şeklinde nitelendirilecek antrenör, hakem, futbol gözlemcileri ve Gümüşhane basınının yerel temsilcileri de katıldı.

“Fikir alışverişi yapmamızın ses getireceğine inanıyorum”

Programın açılış konuşmasını yapan TÜRKAV Gümüşhane Şube Başkanı Ercan Küçüköner, programlarında topluma ışık tutan kişileri konuk aldıklarını ifade ederek, “TÜRKAV  Türkiye’de 105 şubesi olan çok alt derinliği olan üst düzey düşünsel etkinlikler anlamında ideolojik temelli, milli hedefli entelektüel, akademik ve bilimselliği temele almış bir düşünce ve fikir kulübüyüz.Yerel ayağımızda ise Gümüşhane için siyasal, kültürel, sosyal ve ekonomik alanda kalkınması için neler yapabiliriz sorusuna cevap ve çözüm aramaktır. Gümüşhane’de spora değer veren çok değerli insanlarımız var bu beni çok memnun etti. Geçmişte 6 yıl amatör futbol oynamış bir eğitimci olarak bir 5 yılda futbol hakemliği yapmış aynı zamanda bir o kadar yılda gözlemcilik yapmış bir kardeşiniz ve hemşehriniz olarak Gümüşhane’de futbol çok ihmal edilmiştir. Olması gereken ideal şeyler olmuyor. Bugün burada Gümüşhane’de ses getirecek mahali ve idari olarak futbol nasıl kalkınır sorunlarını ve çözüm yollarını konuşarak futbolun bileşenleri ve paydaşlarıyla bugün burada olmamızın ve  fikir alışverişi yapmamızın ses getireceğine inanıyorum” dedi

“Çocuklarımızın kendi yeteneklerini sergileyecekleri özgür arenalar yok”

Uzun yıllar boyunca futbol oynamış, 2003 yılından itibaren antrenörlük yapan ve 2007 yılından itibaren profesyonel takımın bir çok kademesinde görev almış olan Gümüşhanespor’un eski Teknik Direktörü Sezgin Köprülü, “ Gümüşhane’de Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF)  kayıtlı toplam resmi olarak 16 tane kulübümüz var. Bu takımların yalnızca ikisi Profesyonel Lig’de yer almakta. Ülkemiz genelinde fiziki şartlara elverişli okul ve mahallelerde ortak kullanımlı ve tam donanımlı spor alanlarının devletimiz tarafından inşa edildi ancak yeterli değil. Sokak futbolu emin olun günümüz futbolcusunun ve futbolunun seviyesinin düşmesinin ne büyük etkeni. Benim gençliğim öğretmen lisesinin sahasında top oynamakla mahalle turnuvalarıyla geçti. Betolaşma, internet kullanımı gibi etkenler çocuklarımıızn yeteneklerinin gizli kalmasına sebep oldu. Çağın getirdiği yetersiz imkanlar ve fiziki koşullar çocuklarımızın kendi yeteneklerini sergileyecekleri özgür arenaları yok etti.” dedi.

“Beden Eğitim derslerinin ilköğretim okulunda da hayata geçirilmesi gerekiyor”

Okullarda Beden Eğitim derslerinin sayısının artırılmasının öneminin altını çizen Antrenör Köprülü, “Okullarda Beden Eğitim derslerinin sayısının artırılarak, Beden Eğitim dersleri branşlaştırılarak seçmeli bir yapıya dönüştürülüp, çocuklarımızın yeteneğine ve isteğine göre istediği spor branşını tercih etme gibi bir yapının getirilmesi ve bu yapının koşulsuz bir şekilde devletimiz ve ilgili federasyonlarca desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bizim ülkemizde futbolda özellikle çocukların yeteneğini görmemiz en az 10 yaşını buluyor. Genç nüfuslu bir ülke olarak Avrupa'yla kıyasladığımızda çok geç kalınmış bir yaş oluyor. Çocukların ilkokul  1. sınıf çağında beden eğitimi dersinde hangi spor branşına yatkın olduğu keşfedilebilir. Biz neden 10 yaşına kadar bekliyoruz.Ülkemizdeki genç nüfus göz önüne alınarak, sporun ve sporcunun yaygınlaşması ve gelişmesi için Beden Eğitim derslerinin ilköğretim okulunda da hayata geçirilmesi gerekiyor. Neden ilkokulda beden eğitimi dersleri yok. Çocuklar neden ortaokulda sporla tanışıyor.” diye konuştu.

“Tesislerin donanımı çok eksik sadece saha olması yeterli değil”

Alt yapıda yer alma yaş sınırlarının genişletilmesinin şart olduğuna vurgu yapan Antrenör Sezgin Köprülü, “Amatör kulüpler de dahil olmak üzere, tüm futbol kulüplerinde zorunlu olarak Futbol Akademilerinin kurulması, buna göre liglerin oluşturulması, U-13, U-14, U-15, U-16, U-17, U-19 kategorilerine katılmanın zorunlu olması, U-11, U-12 doğumlu sporcular için Futbol Şenliği adı altında organize edilen liglerin 8 yaşa kadar çekilmesi gerekiyor. Futbolun 4 gelişim aşaması var. 5-8 yaş adaptasyon süreci, 8-12 yaş temel eğitim, 15-18 yaş arası gelişim aşaması ve bir sonraki aşama futbolcunun seviyesinin liglere göre belirlenmesi şeklinden ileriliyor. Futbolcunun tam profesyonel takıma çıkmadan önce alt yapıda katılması gereken bu  yaş grupları zorunlu kılınmıyor bu da geç gelişime sebep oluyor.

Türkiye Futbol Federasyonu tarafından tüm kulüplere tam teşekküllü tesisleşme zorunluluğu getirilmesi, devletimizin imkanları ve sponsorlar ile bu anlamda kulüplerin desteklenmesi şart. Tesislerin donanımı çok eksik sadece saha olması yeterli değil. Gümüşhane’de alt yapı yok. Tesisleşme bir sahayla olabilecek bir şey değil. Gümüşhane’ye mevcut saha yetmiyor 5-6 takım aynı sahada çalışmak zorunda kalıyor.” ifadelerini kullandı.

“Küplerle üniversite spor anlamında çok kopuk”

Gümüşhane futbolunun başarı getirmesinin sabır ve desteklerin ilk sırada olmasının önemine değinen Gümüşhanespor’un eski Teknik Direktörü Sezgin Köprülü, “Kulüplerin, haliyle Futbol Akademilerinin sayısının artması için devletimiz tarafından tüm resmi kurumlara, üniversitelere, bazı şirket, dernek ve STK’lara kulüpleşme zorunluluğunun getirilerek takım ve sporcu sayısının artışının yanında sporun yaygınlaşmasının sağlanması ve bunların farklı yaptırımlarla devletimizce desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Kurulan Futbol Akademilerinde zorunlu olarak tam teşekküllü sağlık ekibinin ve beslenme uzmanlarının yer alması, her yaş grubunun farklı eğitimle ve eğitimciyle çalışması ve bu şekilde sportif başarı mantığı ikinci plana atılarak yetkililer tarafından bu sürece destek verilerek en az 5 yıl sabredilmesi ve bu oluşumu devletimizin, ilgili bakanlıkların ve Türkiye Futbol Federasyonunun desteklemesinin Gümüşhane futbolu için çok önemli başarılar getireceğine emin olabilirsiniz. Üniversiteler ile kulüplerin birlikte hareket etmesi, daha sağlıklı ortamlarda her anlamda yeterliliğe sahip sporcu ve eğitimin var olması için bu birlikteliğin güçlü ve daim olması şart. Ben drektörlüğe devam etseydim sezon başında performansa bağlı yeterlilik testlerini üniversitemiz ve oradaki hocalarımla birlikte yapacaktım. Ancak istişare miz yok. Küplerle üniversite spor anlamında çok kopuk olduğu düşünüyorum.” dedi

“Bu kulübe kene gibi yapıştılar”

Türk ve Gümüşhane futbolunun bugün pek çok sorun ve yetersizliğinin sebeplerinin başında çarpık bir düzen, liyakatsizlik ve işini ehline vermemek geliyor diyerek yakınan Sezgin Köprülü, “Bugün TFF’nin başında ki kişilere bakın müteahhit, iş adamı gibi insanlar var Türkiye’de sanki futboldan gelmiş kimse yok. Şu an burada herkes az çok futbolu biliyordur ancan işin ruhunu bilmek çok farklı bir şey. Karar mekanizmaları çok doğru seçilmediği için bedeli Türk futbolu ve futbolcuları ödüyor. Ben istiyorum ki Gümüşhanespor iyi yönetilsin. Bunu istemeyen haindir. Kim memleketinin takımının başarısız olmasını ister? Biz istiyoruz ki bu kulüp doğru yönetilsin. 2017-2018 yılından beri kulübümüz yerlerde sürünüyor. Sebebi belli; iyi yönetilmiyor. Kurumsallaşamamış, ciddi anlamda liyakatsizlik var bu kulübün içinde. Futbolun içinden gelmiş Belediye Başkanımız Ercan Çimen’in ciddi katkıları var ama ben emek veriyorum bu işin finansman boyutunu çözüyorum ama bu bi de yönetim tarafı var ve sıkıntı da tam da burada başlıyor. Para tek başına başarı getirmez. Her gelen siyasi rant peşinde olan ticari ve ihale beklentisi olan, siyasi rant peşinde olan kişilerden oldu ve bu kulübe kene gibi yapıştılar. Bazı kulüp başkanlarını tenzih ederek söylüyorum ki her helen bu kulüpten bir parça kopardı. Halbuki Gümüşhane’de hakikaten toplumda karşılığı, vizyonu olan, futbol bilgisi ve ekonomik gücüyle kulübümüze yakışacak yöneticiliğin hakkını verecek bir çok hemşehrimiz var. Maalesef o insanlar dışarda kalıyor ve halkımıza fikirleri de sorulmuyor. Bir iş var ancak orada yetkili ve bilgili insanlar yok” diye konuştu

“Bize bir fırsat verin”

Biz de diyoruz ki bize bir fırsat verin diyerek lobileşmenin kariyerini ve bireysel başarısının diğer şehirlerde de önüne engel olarak çıktığını belirten Köprülü, “Bir kulüple görüşüyorum, başkan CV’mi istedi. Cuma günü görüşelim dedi. Sonra aradığında başka bir hocayla çalışacaklarını söylediler. Bir takımla konuşuyorum. Uçak biletlerini aldık. Takımın içine gidiyorum. Başkan aradı ki burada çok baskı var, gelme dedi. Trabzon’da çok yetenekli antrenör hocalarımız var. Lobilerini de çok iyi kullanıyorlar. Lobileri çok geniş, bakanları, milletvekilleri ve bürokrasileri var. Trabzonlu bir hoca başka bir Trabzonlu arkadaşını bir takıma öneriliyor. Bazı şeyleri aşamadık. CV’imiz boş. Gümüşhane’den farklı bir yerde çalışamadık. Başkanlarda haklı. Biz de diyoruz ki bize bir fırsat verin CV’mizde olsun, tecrübemizde olsun. Mutlaka bir yere gideriz.” dedi

“Çocuğun önünde örnek bir model olmadığı için velide haklı olarak spora soğuk bakıyor”

Gümüşhane’de ki temel sıkıntı şu; yetenekli çocukları sahaya getirmek bir sıkıntı diyen Gümüşhanesporun eski Teknik Direktörü Sezgin Köprülü, “Veliler burada problem. Çocuklarının sadece eğitimle ilgilenmesini istiyor. Çocuğun gelişimi için yeteli antrenman süresini elde edemiyoruz. Veliler çocuklarını haftada bir gün gönderiyorlar.  Çocuğun önünde örnek bir model olmadığı için velide haklı olarak spora soğuk bakıyor. Veli veya çocuk önünde somut bir örnek görse, eminim ki daha çok spora teşvik olur. Bu nedenle veliler çocuklarını spordan geri çekiyor. Gümüşhane’de hocalarımız da kendilerini geliştirmiyor. Hocalarımız kurslardan, eğitimlerden ve seminerlerden uzak duruyorlar. Öğrenmenin sonu yok. Gelişim hep devam eder. Futbol her zaman gelişen ve değişen bir sektör. Bu nedenle antrenman düzeyimiz çok yeterli değil.  Çocukların performans vereceği döneme geldiklerinde üniversite hayatları başlıyor. Çocuk futbolu bırakıp gidiyor. Bu olay Trabzon’da böyle olmuyor. Veli çok bilinçli.  Trabzon’da veli çocuğunun elinden tutup spora getiriyor.  Trabzon’da, çocuklarından önünden Hami Mandıralı’dan başlayan, Yusuf Yazıcı’ya uzanan bir örnek havuzu var.  Gümüşhane’de bu yok. Oltan Karakullukçu örneği var. Oltan’ı ilk ben oynattım, sonrasında gelen hocalar görev vermedi. Çocuk gitti, dışarıda futbolcu oldu. Taner Koç sadece, burada oynayıp giden bir örnek.” diyerek sözlerini noktaladı.
 
Program soru ve önerilerin yanıtlanmasının ardından sonra 2003 yılından itibaren antrenörlük yapan ve 2007 yılından itibaren profesyonel takımın birçok kademesinde görev almış Gümüşhanespor’un eski Teknik Direktörü Sezgin Köprülü’nün TÜRKAV Gümüşhane Şubesi’nin “Şeref Defterini” imzalaması ile son buldu.

Haber: Deniz Tutcu- Zeynep Kaya

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 03:56
Güneş 05:29
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:13
Yatsı 20:39