banner333

banner309

26.07.2011, 15:09

GÜMÜŞHANELİ RESSAM FİKRET BOZKIR

“Bir milletin sanat yeteneği güzel sanatlara verdiği değerle ölçülür.”
M. Kemal ATATÜRK
 
GÜMÜŞHANELİ RESSAM FİKRET BOZKIR
 
Gümüşhane hemen her alanda birçok sanatçı, şair, ressam, bilim adamı, sporcu ve akademisyen yetiştirmiş mahrum ancak verimli topraklar memleketidir. Ve o Gümüşhane Kuşakkaya gibi mağrur ve heybetli, Harşit Çayı gibi duru ve sade, yayla bakışlı bir ahu ceylan misali coğrafi özellikleri kişilik ve kimliklerine sirayet etmiş yiğit ve çalışkan insanların memleketidir.
 
Genlerinde var olan ve coğrafi özelliklerin meydana getirdiği bu yapıdaki Gümüşhaneli gittiği her yere önce insanlığı, sonra saygı ve sevgiyi ve en önemlisi de çalışkanlığı götürmüştür. Yıllar ne kadar geçse de, toplumun kılcal damarları ne kadar deşifre olsa da Gümüşhaneli asla ve asla kimliğinden vazgeçmemiştir. 
 
Özüyle sözüyle hemen her şeyiyle kefil olduğum ve zaman zaman yazmakla onur duyduğum Gümüşhane profillerinden biri de Fikret Bozkır’dır. Hazırladığım ve taraflı tarafsız tüm kesimlerce olumlu tepkiler alan Gümüş Portreler adlı kitabımda da yer verdiğim Gümüşhaneli ressam Fikret Bozkır saatli maarif takvimi 1957 senesinin Kasım ayının dokuzunu gösterirken Gümüşhane Merkez Canca (Rüfene) Mahallesi'nde dünyaya geldi. Babası Orhan Bey’dir. Fikret Bozkır ortaokul mezunudur. Çok istediği halde ailevi şartlar okumasına imkân vermedi. 1982 yılında Gümüşhane’de özel bir bankada çalışmaya başladı ve 2003 yılında emekli olarak İstanbul’a yerleşti. Fikret Bozkır evli üç çocuk babasıdır.
 
Gerek Gümüşhane’de, gerek Trabzon’da ve daha sonraları yerleştiği İstanbul’da birçok karma ve kişisel sergide yer aldı. Yağlıboya ve karakalem manzara ve portre resim çalışmaları ile ünlendi. İstanbul Feshane, Trabzon Sanat Galerisi ve Gümüşhane Kuşburnu ve Pestil Festivali’nde birçok kişisel ve karma sergi açtı. Gümüşhane’nin tarihi ve doğal güzelliklerini yağlıboya olarak resmetti. Daha çok portreler üzerinde eserler verdi.
 
Sanatçılar bilhassa ressamlar hani derler ya topluma soyut kalan insanlardır. Bunun tam tersine Fikret Bozkır Gümüşhaneli insan profilinin karakteristik tüm özelliklerini ve güzelliklerini bünyesine sığdırabilmiş ender şahsiyetlerdendir. Eserleri arkadaşlarının, dostlarının evlerinde dükkânlarında duvarları süslemektedir.
 
İstanbul Feshane Gümüşhane Günleri Şenlikleri’nde Gümüşhaneli yazar ve şairlerimizin eserlerini sergilerken onun da yağlıboya tablolarını gururla sergileme fırsatı buldum. Kibirden ve riyakârlıktan uzak, son derece alçakgönüllü ve sevecen insani yapısı ile bende olumlu izler bırakmıştır. Ve o gün bu gündür aramızdaki arkadaşlık samimi bir dostluk ve kardeşliğe dönüşmüştür.
 
Feshane’de sergilediğimiz yağlıboya tablolarından biri de Hülya Avşar’a aitti. İnanın Hülya Avşar’ın jest ve mimik dahil tüm özelliklerini tabloya aksettirmişti. Gelen geçen misafirler gözlerini bilhassa o tablodan ayıramıyordu. Resimdir deyip sağını ve solunu kurcalayanlar da oluyordu. Derken o sırada eski vekilimiz Prof Dr Yahya Doğan sergi standımıza geldi ve o da aynı tabloya kitlenip durdu. Bir müddet izledikten sonra bana dönerek;
 
“Yahu muhterem” dedi. “Bu tabloyu yapan şahıs kesinlikle bu hatuna âşık olmalı. Yoksa bu tabloyu bu kadar sahici ve bu kadar güzel yapmasına imkân yoktur” dedi.   
Yorumlar (1)
fikret bozkır 13 yıl önce
ismail bey kardeşim güzel sözlerinize çok teşekkür ederim ramazandan sonra gümüşhaneye gelirsem inşallah görüşürüz selamlar
2
az bulutlu
Namaz Vakti 17 Mayıs 2024
İmsak 03:11
Güneş 04:57
Öğle 12:24
İkindi 16:18
Akşam 19:40
Yatsı 21:19