banner333

banner309

Yükseklerde Yalnızlığı Yaşayan Güzeller: Artabel Gölleri Tabiat Parkı

Doğu Karadeniz'in Kaçkar'dan sonraki ikinci en yüksek noktasında Gümüşhane ili sınırları içerisinde bulunan ve 3 bin 331 metrelik Abdalmusa Tepesinin de yer aldığı Gâvur Dağları üzerindeki Artabel Gölleri Tabiat Parkı görenleri heyecanlandırıyor.

Gümüşhane 08.07.2013, 19:57
Yükseklerde Yalnızlığı Yaşayan Güzeller: Artabel Gölleri Tabiat Parkı
banner400

Artabel'in üç farklı vadiden oluşuyor ve bu üç vadi boyunca birbirinden güzel üç rota var.  Bunlardan en güzel, en çok doğal değerlere sahip rota  Gülaçar Vadisi rotası. Rota boyunca yalçın ve dik dorukların, ana dere ve yan derelerin görüntüsü gezenlere eşlik ediyor. Yükseklik arttıkça yer yer düzlüklerden oluşan çayırlara ulaşıyorsunuz. Coğrafyada ilerledikçe toprak yapısı, eğim ve rutubete göre farklı bitki türleri kendini gösteriyordu. Rengârenk bitkilerin arasında, derelerin çağıltısı eşliğinde yola devam edip otuz dakikalık bir yürüyüşten sonra bir şelale ile karşılaşıyorsunuz. Şelalenin etkileyici özelliği, yukarıdan dökülen sularının birkaç metre indikten sonra ikiye bölünerek coşkulu akışlarına, birbirine zıt iki yönde devam ediyor.

İlk şelalenin güneybatısında yer alan Küçük Göl karşımızda. Çeşitli renkte bitkilerle kaplı bir tepenin etrafını yarımay şeklinde çevreleyen göl tam karşısındaki Zigana Dağları'na bakıyor. Artabel Gölleri Tabiat Parkında buna benzer yirmi tane gölün daha olduğunu düşünmek, insanın başka bir dünyada olduğuna inanması için yeterli. Dağların görkemi ile eteklerindeki göllerin sessiz mütevazılığı tam bir karşıtlık oluşturuyor çevresinde yer alan dere ve çok sayıdaki yan derenin oluşturduğu hareketli doğal hatlar, yükseldikçe farklı açılar kazanan dağ manzaraları Artabel'i eşi zor bulunur bir yer yapıyor. 5 bin 859 hektar büyüklüğündeki Artabel Gölleri Tabiat parkı jeolojik ve jeomorfolojik kaynak değerleri, flora, fauna zenginliği ve peyzaj değerleri açısından önem taşıyor. İçerisinde 141 bitki, 30 memeli hayvan ve 88 kuş türü ile algılama üstünlüğü oluşturan 13 peyzaj değeri Artabel Gölleri Tabiat Parkı'nda yer alan kaynak değerleri olarak ortaya konuldu.

Bu coğrafyayı ilginç kılan bir diğer özellik de Gavur Dağları'nın üzerinde buzul aşındırmasının delili olan sürgüler, hörgüç kayalar, tekne vadiler bulunuyor.   Artabel, sahip olduğu 21 buzul gölüyle öne çıkıyor. Üstelik bunlar hiç kirlenmemiş, doğallığı bozulmamış göller, Ormanlar, dereler, büyüklü küçüklü şelaleler, göller, yalçın tepeler, zirveleri karlı dağlar, mevsimlere göre farklı renkler sunan bitkiler ve gökkuşakları ziyaret edenleri büyülüyor. Artabel Gölleri Tabiat Parkı, yükseklerde yalnızlığını ve güzelliğini yaşamaya devam ediyor.

 


Kaynak: Haber29.NET
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 18 Nisan 2024
İmsak 04:00
Güneş 05:32
Öğle 12:26
İkindi 16:10
Akşam 19:11
Yatsı 20:37