banner333

banner309

Yaban Keçileri İlçe Merkezine Kadar İndi

Gümüşhane’nin sarp ve yüksek kayalıklarında yaşamlarını sürdüren kayaların usta tırmanıcısı yaban keçileri Torul ilçe merkezine kadar inerek su içmesi kameralara takıldı.

Gümüşhane 22.09.2022, 08:12
Yaban Keçileri İlçe Merkezine Kadar İndi
banner400

Coğrafyasının yüzde 60’ını oluşturan dağlarında günden günde yaban hayvanı çeşitliğinin arttığı Gümüşhane’de sarp ve yüksek kayalıklarda yaşamlarını sürdüren ve kayaların usta tırmanıcısı olarak adlandırılan yaban keçilerinin sayısı binin üzerine ulaştı.

‘Gümüşhane dağlarının süsü’ olarak adlandırılan ve koruma altında olan Yaban Keçilerinin koruma ve gözlem çalışmalarının sürekli yapılması, vatandaşların da bu konuda hassas olması nedeniyle kaçak avlanma oranı en az olan hayvanlar arasında yer alması sonucu sayıları hızla artıyor.

600 metreden 3 bin 331 metreye kadar oluşan rakım farkı, Türkiye’de görülen üç iklim türünden ikisi olan karasal iklim ve Karadeniz ikliminin görüldüğü ve uzmanların enteresan ve sıradışı coğrafya olarak nitelendirdiği Gümüşhane’de kentin hemen her noktasında bir şekilde görüntülenen yaban keçileri son olarak Torul ilçe merkezinde görüntülendi. 

Yolda yürüyen vatandaşlar tarafından Harşit Çayı kenarında su içerken fark edilen 10 civarındaki yaban keçisi cep telefonuyla kayıt altına alındı. Ürkek şekilde çay kenarında koşuşan yaban keçileri bir süre sonra gözden kayboldu.

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) ekipleri tarafından da sürekli kontrol edilen yaban keçileri Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından kırmızı listede “Savunmasız” kategorisinde yer alan ve koruma altındaki bir tür olan “Capra aegagrus” bilimsel adıyla biliniyor ve Gümüşhane’de 20 farklı lokasyonda gözlenebiliyor ve kaçak avlanması durumunda güncel fiyatlarla 250 bin lira para cezası uygulanıyor.

Yaban keçileri:

Boyları 130-180 santimetre, kuyrukları 15-18 santimetre ve omuz yükseklikleri 80-100 santimetre olan yaban keçilerinin ağırlıkları ise erkeklerde 50-85 kilogram, dişilerde 35-60 kilogram arasında. Ergin tekelerde çene altında sert kıllı, siyah ve uzun bir sakal bulunan yaban keçilerinin erkeklerinin boynuzları uzun ve geriye hançer gibi kıvrık halde. İyi gelişmiş bir erkek yaban keçisinde 150 santimetreye kadar uzunlukta boynuza rastlanabildiği literatürde yer alırken, dişilerinde de 25-28 santimetre uzunlukta kısa ve küt boynuzlar bulunuyor.

Çok başarılı bir tırmanıcı ve çok ürkek bir canlı olan yaban keçilerinin renklerinin kırmızı-kahverengi-gri, kışın soluk sarımsı gri olduğu, dişilerinin renklerinin daha açık olduğu, erkeklerde omuz başından ön ayaklara, sırta ve enseye uzanan siyah kolonun dişilerde bulunmadığı biliniyor.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 03:45
Güneş 05:21
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:19
Yatsı 20:48