banner333

banner309

Uluslararası Gümüşhanevi Sempozyumu Sona Erdi

Uluslararası Gümüşhanevi Sempozyumu sona erdi.

Gümüşhane 03.06.2013, 17:05
Uluslararası Gümüşhanevi Sempozyumu Sona Erdi
banner400
Bağcılar Retaj Royale Otel’de düzenlenen ve iki gün süren Uluslararası Gümüşhanevi Sempozyumu’na sekiz ülkeden katılan 50 tebliğci yedi oturum boyunca sunumlarını yaptı. Sempozyum sonrası Sempozyum Bilim ve Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Gündüz tarafından okunan “Sonuç Bildirgesi”nde Gümüşhânevî Hazretleri’nin, değişik yönleriyle ele alındığı belirtilerek, “Hayatı, ilmî ve tasavvufî kişiliği, dergâhı ve tasavvufî ekolü ele alınıp bilimsel araştırmalarla tanıtılmıştır.” denildi. 
Bağcılar Belediyesi, GÜSEV ve Bağcılar Gümüşhaneliler Derneği tarafından 1-2 Haziran tarihleri arasında düzenlenen “UluslararasıGümüşhanevi Sempozyum’u sonrası Sempozyum Bilim Heyeti tarafından bir “Sonuç Bildirgesi”  yayımlandı. Sempozyum Bilim ve Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Gündüz’ün okuduğu Sonuç Bildirgesi’nde,  Ahmed Ziyâeddin Gümüşhânevî’nin hayatı, ilmî, tasavvufî kişiliği, dergâhı ile tasavvufî ekolünün ele alındığı ve araştırmalarla tanıtıldığı ifade edildi. 1813’te Gümüşhâne’de doğan Gümüşhanevi’nin, 1893’te İstanbul’da vefat ettiği belirtilerek, kendisinin bir âlim ve mutasavvıf olduğu vurgulandı. Trabzon ve İstanbul’da dinî ilimleri tahsil ettiği ifade edilen Gümüşhanevi’nin, İstanbul’da Nakşibendî şeyhi Ahmed el-Ervâdî’den tasavvuf yolunda icâzet aldığı hatırlatıldı. 

“AHLAK VE MANEVİYATIN GELİŞMESİNE KATKIDA BULUNDU”


Gümüşhanevi’nin, 1859’da Cağaloğlu’ndaki Fatma Sultan Câmii’ni tekke hâline getirerek halkı irşada devam ettiğinin belirtildiği Sonuç Bildirgesi’nde şu ifadelere yer verildi: “Bir ara üç yıl Mısır’da kaldı ve talebe yetiştirdi. İstanbul’daki dergâhında irşâda devam eden Gümüşhânevî 116 kişiye tasavvuf yolunda icâzet ve hilâfet vererek zayıflama ve çöküş dönemine giren Osmanlı devletinde toplumun ahlâk ve mâneviyâtının gelişmesine katkıda bulundu. Hilâfet verdiği kişiler Anadolu sahasıyla sınırlı kalmayıp Kafkaslar, Mısır ve Komor Adaları’na kadar yayılmıştır. Dergâh mensupları arasında bir yardımlaşma sandığı kurarak ev ve iş yerlerinde âtıl duran menkul servetleri bu sandıkta toplatmış, bu para ile bir matbaa kurarak basılan eserlerin ücretsiz dağıtımını temin etmiştir. Ayrıca sermayeden tahsis edilen 500’er altınlık vakıflarla İstanbul, Bayburt, Rize ve Of gibi şehirlerde kütüphane kurulmasını sağlamıştır. Hadis başta olmak üzere dergâhında dinî ilimlere önem veren Gümüşhânevî tekkelerle medreseler arasındaki soğukluğu gidermeye çalışmıştır. Büyüklü küçüklü 18 kadar eser kaleme alan Ahmed Ziyâeddin Gümüşhânevî’nin kabri İstanbul’da Süleymaniye Câmii avlusundadır. Büyük bir ilim, kültür ve aksiyon insanı olan Gümüşhânevî, bu sempozyumda değişik yönleriyle ele alınmış ve kamuoyu bilgilendirilmiştir. Sunulan tebliğlerin bilâhare yayınlanmasıyla ilim dünyasına önemli bir kaynak kazandırılmış olacaktır. Başta İstanbul Bağcılar Belediyesi olmak üzere, sempozyumda emeği geçen ve tebliğ sunarak katkı sağlayan bütün akademisyenler ile kişi ve kurumlara şükranlarımızı arz ederiz. “

BAŞKAN ÇAĞIRICI TEŞEKKÜR KONUŞMASI YAPTI


Sempozyumun kapanışında teşekkür konuşması yapan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, sempozyuma tebliğcilerin ve dinleyicilerin yoğun ilgisi gösterdiğini söyledi. Başkan Çağırıcı ayrıca uluslararası sempozyumun, yaşayışıyla kendi dönemini aşan Gümüşhanevi Hazretleri’nin mesajlarının daha iyi anlaşılmasına vesile olduğunu ifade etti. Sempozyumun açış konuşmasını yapan Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’a ve Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof.Dr.Hasan Kamil Yılmaz’a ve sempozyumda emeği geçenlere  teşekkür eden Başkan Çağırıcı, “Uluslararası bir sempozyumu daha yüz akıyla gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bir kez daha Gümüşhanevi Hazretleri’ne rahmet diliyorum. ” diye konuştu. 

Kaynak: Haber29.NET
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 02 Mayıs 2024
İmsak 03:35
Güneş 05:13
Öğle 12:24
İkindi 16:14
Akşam 19:25
Yatsı 20:57