banner333

banner309

Şehir Merkezine 9 Kilometre Mesafedeki 10 Odalı Tesis Turizme Hizmet Verecek

Gümüşhane'nin merkeze bağlı Yeşildere köyünde bulunan tarihi konak İl Özel İdaresi tarafından DOKA desteğiyle restore edilerek turizme kazandırıldı ve 3 yıllığına işletmeciye kiralandı.

Gümüşhane 28.08.2015, 09:01 28.08.2015, 09:04
Şehir Merkezine 9 Kilometre Mesafedeki 10 Odalı Tesis Turizme Hizmet Verecek
banner400

Gümüşhane İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından desteklenen proje kapsamında restore edilen ve Rumlar döneminde Hükümet Konağı, Cumhuriyet döneminde de ilkokul olarak kullanılan tarihi konak, çalışmaların tamamlanmasının ardından İl Encümeni tarafından kiraya verildi.

Bin 743 metrekare arsa üzerinde 645 metrekare kapalı alana sahip 3 katlı, 10 oda kapasiteli tesisin restorasyon çalışmalarının yaklaşık 500 bin liraya mal olduğunu belirten İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, restorasyon çalışmalarının ardından mülkiyeti İl Özel İdaresi’ne ait olan konağın şehrin turizmine kazandırılması için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Konağın bulunduğu alanın çok güzel bir coğrafyasının olduğunu, çevresinde de tarihi yapılar bulunduğunu kaydeden Akdoğan, “Konak konumu itibariyle İmera Manastırına, Cami Boğazı Yaylası’na ve Çakırgöl’e yakınlığı ile dikkat çekiyor. Tesis son dönemde özellikle Arap Turistler için alternatif konaklama merkezlerinden birisi olabilecek bir noktada” dedi.

Şehir merkezine 7 kilometre mesafede bulunması ve eşsiz manzarası ile konağın doğa ile iç içe alternatif konaklama tesisi, otantik konuk evi, butik otel şeklinde hizmet vereceğini belirten İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, 2.derece taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli konağın 3 yıllığına İl Encümeni tarafından kiralandığını söyledi. Akdoğan, ihalenin ardından tesisin biran önce faaliyete geçmesi için çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Özel İdare olarak şehir merkezinde 3 adet tarihi konağı turizmin hizmetine sunduklarını, bir konağın restorasyon çalışmalarını tamamlamak üzere olduklarını, Süleymaniye Mahallesindeki eski okul binasını restore ettiklerini ve aynı bölgede yeni çalışmalarda bulunduklarını dile getiren Akdoğan, “Özel İdare olarak bu tür konakları il turizmine kazandırmak istiyoruz. İlimizin kalkınmasının en önemli unsurlarından birisi olan turizm konusunda Sayın Valimizin talimatları, İl Genel Meclisimizin de destekleriyle bu konudaki çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.

 

YEŞİLDERE KONAĞI

Rumlar tarafından 1914 yılında inşa edilerek 1920 yılına kadar Hükümet Konağı olarak kullanılan tarihi konak, Rumların 1920'deki nüfus mübadelesi ile Gümüşhane'den ayrılmasının ardından bir süre kullanılmadı. 1939'dan 1988 yılına kadar ilköğretim okulu olarak hizmet veren bina, bir süre bölgedeki nüfusun ve öğrenci sayısının azalması yüzünden okul olarak hizmet veremeyerek kaderine terk edildi. Konak bu süreçte defineciler tarafından tahrip edildi. 

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 03:56
Güneş 05:29
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:13
Yatsı 20:39