banner333

banner309

"Rutinin dışına çıkmak gerek"

Halk Eğitimi Merkezi salonunda gerçekleştirilen toplantıya İl Jandarma Komutanı Albay Cezayir Danışan, İl Emniyet Müdürü Orhan Kar, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Erdem, İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, kamu kurum müdürleri, İlçe Milli Eğitim Müdürleri, STK temsilcileri ve kurul üyeleri katıldı.

Gümüşhane 17.11.2016, 16:35 17.11.2016, 16:38
"Rutinin dışına çıkmak gerek"
banner400

 Gümüşhane’de halkeğitim planlama toplantısı yapıldı.

Gümüşhane’de Vali Okay Memiş başkanlığında İl Hayat Boyu Öğrenme, Halk Eğitim Planlama ve İşbirliği Komisyon toplantısı gerçekleştirildi.

Halk Eğitimi Merkezi salonunda gerçekleştirilen toplantıya İl Jandarma Komutanı Albay Cezayir Danışan, İl Emniyet Müdürü Orhan Kar, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Erdem, İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, kamu kurum müdürleri, İlçe Milli Eğitim Müdürleri, STK temsilcileri ve kurul üyeleri katıldı.

Rutinin dışına çıkmak durumundayız”

Toplantıda konuşan Vali Memiş, her ilçe ve il merkezinde öne çıkan yöresel ürünlere yönelik kursların açılması gerektiğini kaydederek, “Bazen rutin işleri yapmak doğrudur. Okuma yazma, terzilik gibi kurslar. Ama rutinin dışına da çıkmak durumundayız. Her ilçenin ve il merkezinin öne çıkan bir takım özellikleri var. Şiran’da ala kilim, Kelkit’te zilli kilim, Kürtün’de külek gibi yöresel şeylerin kurslarını yapmamız lazım. Bir yerleşim yerinde istihdama yönelik veya hayatın olağan akışı içinde öne çıkan unsurları geliştirip devam ettirmeliyiz. Hatta bu alanda mümkün olduğunca turistik, ticari potansiyeli değerlendirerek hareket etmeliyiz. Bu üretilen şeylerden insanlar para kazanabilmeli” dedi.

“Niye toplantıda tek bir kadın yok?”

Gümüşhane’de çok ciddi bir kadın girişimci potansiyeli olduğunu ancak toplantıya bir tane kadın girişimcinin çağrılmamış olmasını eleştiren Vali Memiş, şunları söyledi: “Turizmle alakalı olan önemli şeylerden bir tanesi da kadın girişimcilerimiz. Gümüşhane’de çok ciddi bir kadın girişimci potansiyeli var ama şu masaların etrafında hepiniz erkeksiniz. Bir tane kadın öğretmen de mi yok? Bir tane kadın girişimci yok toplantıda. Bir tane kadın öğretmeni bile davet edip fikrini almıyorsunuz. Terziliği hanginiz yapabiliyor? Var mı terzilik yapan aranızda? Sökük diken var mı? Yok. Bir tane kadın arkadaşı buraya davet etmemişsiniz ki fikrini alayım, görüşünü sorayım. Erkek erkeğe şimdi siz kanaviçe filan mı konuşacaksınız? Bu istişareye kapalı olduğunuz anlamına gelir, öyle açığız filan demeyin yutmaz kimse. İstişareye kapalı olduğunuz, öyle kendi aranızda konuşup kendi kafanıza göre iş yaptığınız anlamına gelir. Burada bir kadın olsaydı, kadın girişimcileri davet etmiş olsaydınız size birtakım önerilerde bulunurdu.”

“Vites büyütmeliyiz”

“Gümüşhane olarak vites büyütmeliyiz” diye konuşan Vali Memiş, “Bu toplantı rutin bir toplantı olmasın. Biraz hızlanmalıyız. Pedal çevirmeye devam etmeliyiz. Bazı halk eğitim kursları çok güzel oluyor. Bir işi yapıyorsanız düzgün yapmak durumundasınız. Yapılan işleri önemsememiz gerekir” diye konuştu.

Gümüşhane’nin madencilik, turizm, tarım ve hayvancılık olmak üzere üç istihdam kapısı olduğunu ve bu alanlara yönelik kursların açılması gerektiğini kaydeden Vali Memiş, “Siz halk eğitim müdürlükleri olarak bu üç temel alanda kurs açmalısınız. Yani ilimizle hiç alakalı olmayan bir konuda kurs açmanızın ilimiz ekonomisine çok bir faydası olmaz. Bu fantezi yerine geçer. Buralara odaklanmalısınız. Buralarda istihdam oluşturucu şeyler yapmalısınız” dedi.

“Bilim Sanayi Müdürlüğü Binası Gümüş Evi Olacak, Vali Cuma Günleri Süleymaniye Mahallesinde bulunacak”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü binasını sadece kadın girişimcilerden oluşacak bir gümüş evine dönüştürmeyi gelen turist kafilelerini doğrudan oraya yönlendirmeyi planladıklarını ifade eden Vali Memiş, “Gümüş el sanatlarının sergilendiği satıldığı il özel idaresi marifetiyle çok düşük kiralarla sırf özendirmek pozitif ayrımcılık olsun diye bu işi geliştirmemiz lazım. Ticaret ve sanayi odamızdan da buna yönelik şeyler bekliyoruz. Bu sektörleri ancak böyle oluşturabilirsiniz. Turizme yönelik çok ciddi yatırımlarımız var. Cuma günü Süleymaniye’deyim. Hadi bakalım buyurun, yolun bir tek asfalt işi kaldı. Devlet elinden geleni yapıyor. Devlet yapsın her şeyi, oteli de devlet yapsın hayır. Altyapıyı, doğal gazı, elektriği, suyu yaptık. Biz de Belediye’de elimizden geleni yaptık. Sivil toplum örgütlerimizde bize yardımcı olsunlar” ifadelerini kullandı.

 “Türkiye’de değerli bir maden ile anılan başka bir il yok”

Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen Gümüş işlemeciliği kursunun devam edeceğini ve daha fazla çeşitli ürünler üretilmesi için yeni bir makine alınacağını belirten Vali Memiş, “Burası Gümüşhane. Türkiye’de değerli bir maden ile anılan başka bir il yok” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan ise toplantının amaçlarından birisinin öğrenciler dışında kalan tüm nüfusa yönelik etkinlik ve faaliyetlerin planlanması olduğunu belirtti.

Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İbrahim Taş ise önceki yıllara ait kursların yer aldığı sunumunu gerçekleştirdi. Taş, Gümüşhane Halk Eğitim Müdürlüğünce il ve ilçelerde istihdama yönelik açılan kurslar hakkında bilgi verdi. Mesleki eğitim merkezi tarafından yürütülen faaliyetler le ilgilide bilgi paylaşan Taş, Karşılaştıkları problemleri ise şöyle sıraladı: “Kürtün halk eğitim merkez binasının olmaması. Merkez mesleki eğitim merkez binasının atölye yapımına uygun olmaması. Bazı dal ve branşlarda uzman veya usta öğretici bulunamaması”

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 03:58
Güneş 05:31
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:12
Yatsı 20:38