banner333

banner309

O İller Arasında GÜMÜŞHANE'de Var

Karadeniz insanının vazgeçilmezi olan yaylalarla ilgili olarak AK Parti Hükümeti'nin çok önemli bir projesi var. 8 ilimizi kapsayacak proje için düğmeye basıldı. Projenin detaylarını Kalkınma Bakanı açıkladı.

Gümüşhane 20.05.2013, 21:19
O İller Arasında GÜMÜŞHANE'de Var
banner400
Artvin, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Rize, Ordu ve Samsun'da yaşayan vatandaşlara müjdeli haber geldi. Son projeye göre, bin 500 kilometrelik alana yayılan Doğu Karadeniz'deki yaylalar birbirine bağlanacak.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, projenin ayrıntılarını Haber7.com Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Erdoğan ve editör Ömer Süt'e anlattı.  

Rize sahilinde yaptığımız sohbette Doğu Karadeniz'in tabiatına hayran kaldığını defalarca dile getiren Bakan Yılmaz, "Yeşil Yol" adının verildiği proje için 40 milyon liralık bir kaynağın aktarıldığını ifade etti. Bakan Yılmaz, bölge halkı, siyasetçi, yerel yönetimler ve bürokrasinin itiraz etmediği Yeşil Yol projesi esnasında ‘betonlaşma'ya gitmeyeceklerini açıkladı.

İşte Bakan Yılmaz'ın proje ile ilgili verdiği bilgiler:

"DOĞU KARADENİZ'İ TÜRKİYE'YE TANITAMAMIŞIZ"

"Daha önce gelmediğim Rize, Trabzon, Ordu ve Artvin illerimizi de içine alan Doğu Karadeniz'i çok beğendiğim. Allah'ın biz kullarına verdiği bu tabiatı hem turizm hem de nitelikli insan potansiyeli olarak görüyoruz. Kalkınma Bakanlığı olarak bu nitelikli insanı cezbetmeye çalışıyoruz.Ülkemizin cennet köşelerinden olan Doğu Karadeniz'i bırakın dünyaya, Türkiye'ye bile yeteri kadar tanıtamıyoruz. Bu vesileyle hem alt yapısı ve tanıtımıyla hem de hizmet sektörü ve konaklama tesisleriyle ilgili olarak bir takım projeler içerisindeyiz. Bunun içindir ki DOKA dediğimiz Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon'u kapsıyor) ve buna ilave olarak DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi'ni kurduk. (Yukarıda saydığımız 6 ilave olarak Samsun ve Bayburt'u da buraya ekledik.)

"YAYLALAR BİRBİRİNE BAĞLANACAK"

Önümüzdeki 5 yılda bu bölgemizde neler yapabiliriz diye, yeni bir DOKAP eylem planı hazırlığı içerisindeyiz. Ancak öyle bir projemiz var ki, bu proje kimsenin itiraz etmediği ve herkesin kabul gördüğü bir proje… Biz buna "Yeşilyol Projesi" diyoruz. Bu proje ile Doğu Karadeniz'deki yaylalar birbirine bağlanacak. "

HAYATİ PROJE İÇİN 40 MİLYON LİRALIK KAYNAK

Yeşil Yol Projesi için 40 milyon liralık bir kaynak ayırdıklarını dile getiren Yılmaz, projenin detaylarıyla ilgili olarak şöyle konuştu:

"Bunlar kendi başına bir güzellik olduğu gibi ekonomik olarak da büyük potansiyeller arz ediyor. Ama bu güne kadar bu potansiyel arzu ettiğimiz ölçüde kullanılamamış. Bunu fark eden siyasetçilerimiz, Faruk Nafiz Özak önderliğinde bir çalışma başlatıldı, Yeşilyol Projesi. Tüm Doğu Karadeniz'i boydan boya kesen yaylalarımız arasında belli bir bağlantı oluşturan, fakat sadece fiziki yatırımlar değil, çevreyi bozmadan çevresel şartlarla uyumlu bir şekilde bu bağlantıları sağlayan, ama bir taraftan da bu güzergah boyunca konaklama tesisleriyle hizmet tesisleriyle bir turizm ekseni oluşturuldu. Bu proje gerçekten önemli ve hayati bir proje. Projeyi hayata geçirirken betonlaşmaya izin vermeyeceğiz. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuyla ilgili olarak hassasiyetini bildiğimiz için, betonlaşma konusunda asla taviz vermeyeceğiz. Yerel malzeme kullanarak, yerel mimari ve dokuya dikkat edeceğiz. Aksi takdirde, dünyanın hayran kaldığı doğal güzellikleri gelecek nesillere aktaramayız. "

"AK PARTİ'NİN 2023 TÜRKİYE HEDEFİ" İÇİN ‘TOPYEKÜN' BİR KALKINMA

AK Parti'nin kalkınma anlayışının bölgesel olmadığını sözlerine ekleyen Bakan Yılmaz, Türkiye'nin 2023 hedefine ulaşması için izlenmesi gereken yolu şöyle açıkladı: 

"Bizim kalkınma anlayışımız sadece Doğu Karadeniz'le sınırlı değil. Ülke içindeki dengesizliği azaltmak için Türkiye'nin tamamını topyekün nasıl kalkındırabiliriz diye projeler üretiyoruz. Bu açıdan da dört bölgeye özellikle önem veriyoruz. Birincisi GAP (Güneydoğu Anadolu Bölgesi Projesi), ikincisi DAP (Doğu Anadolu Projesi), üçüncüsü KOP (İç Anadolu Bölgesi'nin belirli bir kısmını içine alıyor) ve dördüncüsü DOKAP. Bu dört bölgemiz Türkiye'nin kalkınan bölgeleri arasında ortalamanın altında. Biz istiyoruz ki bu bölgelerimiz ortalamanın üstüne çıksın. Eğer Türkiye'yi topyekün kalkınma düşüncesiyle yola çıkarsak, 2023 hedefine ancak böyle ulaşabiliriz."

Fotoğraflar: Nihal Akça

[email protected]

Haber7 

 

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 03:45
Güneş 05:21
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:19
Yatsı 20:48