banner333

banner309

Koza 70 Kişiyi Çıkardı

Gümüşhane ekonomisinin en önemli ayaklarından biri olan Koza Altın A.Ş.’ye ait Mastra’daki altın madeni faaliyetini durdurdu.

Gümüşhane 02.03.2014, 00:24 02.03.2014, 00:25
Koza 70 Kişiyi Çıkardı
banner400
İşadamı Akın İpek ait grubunun gazete ve televizyonları 17 Aralık operasyonu sonrası hükümete yönelik ağır yayınlarla yapınca, hükümetin Koza ile ilişkilerini askıya alması sonucu Gümüşhane’deki maden ocağı kapatıldı.

Koza, Mastra’da çalışan 70 işçiyi de işten çıkararak, fabrikasının faaliyetlerini durdurdu. Koza, bundan sonraki süreçte yer altı aramalarına devam edecek ancak, üretim faaliyetinde bulunmayacak. Koza’da yaşanan rezerv sıkıntısı nedeniyle madeninin 2-3 ay içinde tamamen kapatılabileceği ifade edildi.

Bilindiği gibi, Mastra’da faaliyetlerini sürdüren Koza’ya yeni rezerv arama izni verilmemesinin ardından Koza, bir süredir İzmir Çukuralan’dan ham madde getirerek, Gümüşhane’de ayrıştırıyordu. AK Parti ile cemaat arasındaki gerilimin artmasının ardından Çukuralan’daki işletme kapatılınca işletme buradan rezerv getirmeme kararı aldı. Mastra’da rezervin bitme aşamasına gelmesinden dolayı Koza bir süre önce madeni kapatma kararı almıştı.

Gümüşhane ekonomisinin en önemli ayaklarından biri olan Koza Altın A.Ş.’ye ait Mastra’daki altın madeni faaliyetini durdurdu.

Koza tarafından daha önce Kamuoyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamada, şubat ayı sonunda maden sektöründe yaşanan kısıtlamalar ve uygulamalar sebebi ile şirket bütçe ve kar dağıtım planlarını korumak ve büyüme performansını optimum seviyede tutabilmek için bir dizi kararlar alındığı belirtmişti.

Açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

“Gümüşhane Mastra tesisimizin faaliyetinin şubat ayı sonunda durdurulması. Kısa vadedeki bütçe performansımızın etkilenmemesi için sektörümüzdeki diğer şirketler gibi arama faaliyetleri bütçemizin yüzde 70 oranında azaltılması. Orta ve uzun vadeli hedeflerimize ulaşma planlarımız çerçevesinde, madencilik mevzuatının oturmuş olduğu ülkeler başta olmak üzere yurt dışından gelmiş ve gelecek fırsatları değerlendirmeye hız verilmesi kararları alınmıştır. Burada bilinmesi gereken konu şudur ki; aramalardan başlayarak tesis kurmaya kadar her aşamada bilgi birikimi olan ve kendi risk sermayesi ile çalışan maden şirketleri her ülke tarafından davet edilmekte ve teşvik edilmektedir. Sektördeki kısıtlama ve uygulamalar nedeni ile Türkiye’de yapılan 300 sondajdan sadece 1 tanesi madene dönüşürken bu oran dünya ortalamalarında 100’de 1’dir. Bugüne kadar gösterdikleri başarı performansı ile kendisini ispatlayan Koza maden ekiplerinin dünya da başarılı olacağına inancımız tamdır. Şüphesiz madenciliği etkileyen en önemli faktör Dünya maden fiyatlarıdır. Kontrolümüz dışında olan bu etken haricinde, aldığımız bu kararlar ile yakın orta ve uzun vadeli bütçe ve kar dağıtım hedeflerimizde önemli bir değişiklik olmamasını planlıyoruz.”

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 03:44
Güneş 05:19
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:20
Yatsı 20:49