banner333

banner309

Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Dikkat

Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Engin Pehlivan, karbonmonoksit zehirlenmelerinin, kısa sürede müdahale yapılmaması halinde ölümle sonuçlanabileceğini bildirdi.

Gümüşhane 22.11.2013, 15:12 22.11.2013, 15:13
Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Dikkat
banner400
 Pehlivan, yaptığı yazılı açıklamada, hır yıl kış aylarında çok sayıda kişinin özellikle sobadan kaynaklı karbonmonoksit gazından zehirlendiğini belirtti.


Karbonmonoksitin renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı ve zehirli bir gaz olduğunu ifade eden Pehlivan, şöyle devam etti:

"Solunum yolu ile vücuda alınan karbonmonoksit doğrudan kana karışarak oksijen alımını engeller ve ölüme neden olabilir. Isıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla kapalı ortamlarda açık Ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Karbonmonoksit zehirlenmeleri, kısa sürede müdahale yapılmazsa ölümle sonuçlanabilir."

Pehlivan, karbonmonoksitten zehirlenmelerine karşı önlemler alınması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralır, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflar. Bu nedenle soba yakılırken aşırı doldurulmamalı. Sönmekte olan sobaya asla tutuşması yakıtlar konulmamalı, yakıt azar azar ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı. İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbonmonoksit zehirlenmesi riski artacağından soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır.

Soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizletilmeli. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksekte olmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalıdır. Soba yatmadan evvel mutlaka söndürülmelidir."

Karbon monoksit zehirlenmesinin mutlaka hastanede tedavi edilmesi gerektiğine dikkati çeken Pehlivan, Sağlık Bakanlığına bağlı, ücretsiz aranabilen 114 Zehir Danışma Hattı'ndan zehirlenmelerde yapılacak ilkyardım hakkında gerekli bilgi alınması gerektiğini vurguladı. 

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 03:58
Güneş 05:31
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:12
Yatsı 20:38