banner333

banner309

Kanser Günü Etkinliklerine Davet

GÜMÜŞHANEHJALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN DÜZENLENECEK OLAN 4-8 ŞUBAT ARASI KANSER GÜNÜ ETKİNLİĞİNE TÜM GÜMÜŞHANELİLER DAVETE DİLDİ.

Gümüşhane 01.02.2013, 11:06
 Kanser Günü Etkinliklerine Davet
banner400

 YAPILAN DAVETTE ŞU İFADELERE YER VERİLDİ;

              4 Şubat her yıl kanser hakkındaki bilinçlenmeyi arttırmak için Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC)’nün önerisiyle Dünya Kanser Günü olarak kutlanmaktadır.

             Kanser vücuttaki bir hücre grubunun farklılaşarak, aşırı ve kontrolsüz şekilde çoğalması sonucu meydana gelmektedir. Dışkılama ve idrar alışkanlıklarında değişiklikler, uzun süren, iyileşmeyen yaralar, beklenmeyen kanama ve akıntılar, meme veya başka organlarda elle hissedilen şişlikler, yutma güçlüğü veya hazımsızlık, siğil ve benlerde belirgin değişiklik, nedeni belli olmayan ani kilo kayıpları, uzun süren ses kısıklığı ve öksürük kanserin belirtisi olabilir.

             Kanser, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sık görülmesi ve ölümlere yol açması nedeniyle oldukça önemli bir halk sağlığı sorunudur. Özellikle kadınlarda en sık görülen kanserler arasında meme, rahim, kalın bağırsak, akciğer kanserleridir. Yaş ilerledikçe kadınlarda kanser görülme sıklığı daha da artmaktadır. Erkeklerde en sık görülen kanserler arasında akciğer kanseri alırken bunu prostat, ve kalın bağırsak kanserleri izlemektedir.           

             ”Erken Teşhis Hayat Kurtarır!" prensibiyle yola çıkarak meme, serviks (rahimağzı) ve kolorektal kanserler ile ilgili tarama programları yürütmektedir. Etkinliğimizin amacı 4 Şubat Dünya Kanser günü nedeniyle, ölümcül bir hastalık olan kanser hastalığında erken teşhisin önemi hakkında yüz yüze eğitimlerle kişileri korunma yöntemleri, tarama programları hakkında bilgilendirmektir. Serviks (rahimağzı) kanseri taraması için 30 - 65 yaş aralığındaki kadınlar, Meme kanseri taraması için 40 - 69 yaş aralığındaki kadınlar, Kolon kanseri için 50-70 yaş arası tüm vatandaşlarımız risk taşımaktadırlar.

             Günümüzde tedavisi mümkün olan meme ve rahim ağzı kanseri, sadece şikâyeti olan kişilere değil, sağlıklı kişilere de yapılan muayene ve tarama testleri ile erken teşhis konabilmesi bakımından önem kazanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda Müdürlüğümüz bünyesinde hizmet vermekte olan KETEM (Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi) birimi tarafından ücretsiz olarak meme ve rahim ağzı kanseri taraması yapılmakta olup, 2013 Mart ayı içerisinde kalın barsak ve prostat kanser taramaları da yapılmaya başlanacaktır.

             Tüm halkımız 04-08 Şubat arası Gümüş Otel karşısı eski toplum sağlığı merkezi binasında yapılacak bilinçlendirme ve tarama etkinliğimize davetlidir.

Kaynak: Haber29.NET
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 06 Mayıs 2024
İmsak 03:28
Güneş 05:08
Öğle 12:24
İkindi 16:16
Akşam 19:30
Yatsı 21:03