banner333

banner309

Kanadı kırık ördek yavrusu emin ellerde

Gümüşhane’de kanadı kırık halde bulunan ördek yavrusu Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürlüğü ekiplerine telsim edildi.

Gümüşhane 24.08.2016, 17:44 24.08.2016, 17:46
Kanadı kırık ördek yavrusu emin ellerde
banner400
 Harşit dere ıslahı projesi çalışmaları sırasında işçiler tarafından yaralı halde bulunan Çıkrıkçın türü ördek yavrusu, önce veteriner hekimin kontrolünden geçirildi, daha sonra ise Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi.

Kanadı kırık olduğu tespit edilen yavru ördeği veteriner hekime getiren işçi Cenan Hatipoğlu, çalıştığı sırada yavru ördeği yalnız başına Harşit’in kenarında bulduğunu ifade ederek, “Kaçmakta zorlandığını fark edince gidip yakaladım. Kanadının kırık olduğunu görünce, alıp veteriner hekime götürdüm. İlk kontrolü sırasında sadece kanadının kırık olduğunu, başka bir sorununun olmadığını öğrenince Doğa Koruma ekiplerini arayıp teslim ettim” diye konuştu.

Yaralı yavrunun klinik muayenesini yapan Veteriner Hekim Abidin Kobya ise, yavrunun Çıkrıkçın türü bir yavru olduğunu söyledi. Ördeğin yaklaşık iki aylık bir yavru olduğunu ifade eden Kobya, “İlk bakışta yavrunun kanadı haricinde herhangi bir sorunu yoktu. Kanadın herhangi bir ateşli silah ile kırılmadığını söyleyebilirim. Travmaya bağlı bir kırık. Arabada çarpmış olabilir, kendisi de bir yere vurmuş olabilir. Ördek, Çıkrıkçın türü olan yavru dişi bir birey. Çıkrıkçınlar yıl boyu Türkiye’nin değişik bölgelerinde görülebiliyor. Son yıllarda Gümüşhane’de artan gölet sayılarına bağlı olarak Çıkrıkçın gibi birçok kuş sayısında artış var. Yavrulamak için gelenler olsun, göç edenler olsun, yaz kış Gümüşhane’de yaşayanlar olsun bu göletlerin ve su birikintilerinin çevresinde zaman zaman görmek mümkün” dedi.  

Çıkrıkçın türü ördek yavrusunu teslim alan Doğa Koruma Milli Parklar Gümüşhane İl Müdürlüğü ekipleri de; yavrunun tedavi edileceğini, kendi başına yaşamını sürdürebilecek hale gelene kadar kontrol altında tutulacağını daha sonra da uygun koşullarda doğaya bırakılacağını ifade ettiler.

Kaynak: yenigumushane.com

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 03:45
Güneş 05:21
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:19
Yatsı 20:48