banner333

banner309

Kadirbeyoğlu Konağı Gastronomi ve Kültür Müzesi Oluyor

Gümüşhane Belediyesi DOKA desteğiyle tarihi Süleymaniye Mahallesinde bulunan Zeki Kadirbeyoğlu ((İbrahim Lütfi Paşa Konağı) konağını “Gastronomi ve Kültür Müzesine” dönüştürecek.

Gümüşhane 15.12.2020, 10:30
Kadirbeyoğlu Konağı Gastronomi ve Kültür Müzesi Oluyor
banner400

Gümüşhane Belediyesi DOKA desteğiyle tarihi Süleymaniye Mahallesinde bulunan Zeki Kadirbeyoğlu ((İbrahim Lütfi Paşa Konağı) konağını “Gastronomi ve Kültür Müzesine” dönüştürecek.

Gümüşhane Belediyesi’nin Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansına (DOKA) Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında sunduğu ve alınan hibe bakımından en yüksek bütçeli projelerden birisi olan ve geçen tek proje olma özelliği taşıyan “Gastronomi ve Kültür Müzesi” projesinin sözleşmesi imzalandı.

Konuyla ilgili bilgi veren Belediye Başkanı Ercan Çimen, “Halkın çoğunluğunun hayvancılıkla uğraştığı ilimizde coğrafya dağlık olduğundan tarıma elverişli araziler ve alanlar sınırlıdır. Tarım alanlarının azlığı ve nüfus artışı kırsal alanlarda yaşayan genç nüfusun kente göçünü hızlandırmakta kentte işsizlik oranı artmaktadır. İlimizin ekonomik olarak canlanmasının tek yolu turizmdir. Son yıllarda özellikle TV yemek programları ve yarışmaları vasıtasıyla gastronomi turizmi ön plana çıkmaya başlamış gençler özellikle kadınlar bu alana ilgi duymaya başlamıştır. Bu kapsamında projenin amacı, gastronomi kültür müzesi ve yöresel yemek ustaları yetiştirmek olarak belirlenmiş olup hem istihdama hem ilimizin yemek kültürünün tanıtılmasına katkı sağlanması hedeflenmiştir” dedi.

Proje ile kentin eski yerleşim yeri olan tarihi Süleymaniye mahallesindeki Zeki Kadirbeyoğlu konağının ((İbrahim Lütfi Paşa Konağı) Gastronomi ve Kültür Müzesi olarak işlevlendirileceğini kaydeden Çimen, “İnteraktif müzeye ait konak bahçesinde açık alan peyzaj düzenlemesi inşaatı yapılacak, yöresel yemek atölyesi ve kursu, turizm sektörü ara eleman yetiştirme kursu oluşturulacak, yöresel yemek konularında 4 adet tanıtım belgeseli çekilecek, kursu bitirenler sertifikalandırılacak, başarılı 8 kişi istihdam edilecektir” diye konuştu.

Projeyi hazırlayan Avrupa Birliği Büro Sorumlusu Erkan Duman ise interaktif Gastronomi ve Kültür Müzesi’nin Gümüşhane’de ve bölgede bir ilk olacağını vurgu yaparak, “Gastronomi turizmi içinde barındırdığı tüm sanatsal ve bilimsel unsurlarla yiyecek-içeceklerin tarihsel gelişme sürecinden başlayarak tüm özelliklerinin ayrıntılı bir biçimde anlaşılması, uygulanması ve geliştirerek günümüz şartlarına uyarlanması çalışmalarını kapsamaktadır. Projemiz ulusal düzeyde ve tematik bağlamda rekabet edebilirlik, turizm güzergahlarının ve girişimlerinin başarılarını sürdürebilmeleri, uzun vadede fayda sağlamaya devam edebilmeleri için tasarlanan politikaların yerelde uygulanabilirliğini, ziyaretçilerin yerelde kalış süreleri, harcama oranını çoğaltıcı önlemleri destekleyerek, turizmin ev sahibi destinasyona katkı, mesleki uzmanlaşma, ücret ve hizmet kalitesini iyileştirilerek turizm ile yaratılan yerel istihdamın kalitesini arttırma, kırsal alanların kalitesini muhafaza etmek, iyileştirmek çevrenin fiziki ve görsel açıdan bozulmasını önleme gibi alanlarda etkisi söz konusudur” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:04
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:50
Yatsı 20:11