banner333

banner309

Hemşerimiz Mim.Burak Dolu Uluslararası Turgut Cansever Ödülü Aldı

Eski Gümüşhane’de doğan ve Gümüşhane ile ilgili mimari çalışmalarıyla bilinen mimar Y. Burak Dolu Türkiye’nin en prestijli ödüllerinden olan Uluslararası Turgut Cansever Ödülleri’nde Yapı Dalı Ödülü aldı.

Gümüşhane 16.03.2019, 09:19 17.03.2019, 13:29
Hemşerimiz Mim.Burak Dolu Uluslararası Turgut Cansever Ödülü Aldı
banner400

Eski Gümüşhaneli Mimar Y. Burak Dolu Uluslararası Turgut Cansever Ödülü Aldı

Eski Gümüşhane’de doğan ve Gümüşhane ile ilgili çalışmalarıyla bilinen mimar Y. Burak Dolu Türkiye’nin en prestijli ödüllerinden olan Uluslararası Turgut Cansever Ödülleri’nde Yapı Dalı Ödülü aldı.

Antalya Kepez Belediyesi ve Mimarlar Odası Antalya Şubesi işbirliği içinde Turgut Cansever'in anılması, kendisinin şehircilik ve mimarlık anlayışının tanıtılması, ulusal ve uluslararası ortamda, yere duyarlı ve nitelikli mimarlık ürünlerinin öne çıkartılması, mimarlık ve çevre bilincinin gelişmesi, mimarlık ürünlerinin belgelenmesi, Türkiye ile uluslararası ortam arasında mimarlık kültürüne yönelik iletişim ve tanıtımın geliştirilmesi ve güzel sanatların teşvik edilmesi amacı ile mimar Turgut Cansever adına "Uluslararası Mimarlık Ödülleri" veriyor. Turgut Cansever Büyük Ödülü, Turgut Cansever Yapı Ödülü ve Turgut Cansever Yerel Başarı Ödülü olarak üç dalda verilen ödüllerin Yapı Ödülü’nü bu yıl Taraklı Kent Parkı projesiyle Y. Burak Dolu aldı.

Yapı Ödülü mimari tasarım ve uygulama sürecinde yere ve bağlama duyarlılık, kültürel süreklilik, malzeme ve detay incelmişliği gibi öncelikler esas alınarak çağdaş mimarlık ortamında farkındalık yaratabilecek, örnek olarak öne çıkartılabilecek iki yapıya ve mimarına veriliyor.

Richard England, Raj Rewal, Prof. Dr. Süha Özkan, Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, ve Şevket Altındal’dan oluşan jüri bu yıl dünyaca ses getiren Troya Müzesi ile Ömer Selçuk Baz ve Taraklı Kent Parkı ile Y. Burak Dolu’yu bu ödüle layık gördü.

Yıldız Teknik Üniversitesi, Atina Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde eğitim gören Dolu rrestorasyon uzmanı yüksek mimar olarak çeşitli projelerde yer aldı. Son olarak Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Kıbrıs Kültürel Miras Projesi yürütücülüğünü yaptıktan sonra 2013 yılında KOOP Mimarlık’ı kurdu. Kültür yapıları, müzeler, tarihi çevrede çağdaş yapılar başta olmak üzere birçok alanda projeler üreten Dolu ve ekibinin en bilinen işleri Akçakocabey Mescidi, Taraklı Kent Parkı, Seddülbahir Kalesi ve Fuat Sezgin Kütüphanesi’dir.

Y. Burak Dolu eğitim hayatından itibaren ilgilendiği Gümüşhane’de birçok tarihi yapının Kültür Bakanlığı, DOKA gibi fonlar almasına katkıda bulundu, tarihi yapı sahibi şahıslara gönüllü danışmanlık yaptı, birçok yapının restorasyon projelerini yaptı ve kamuoyu oluşturulmasını sağlamaya çalıştı. Son yıllarda Gümüşhane’de Eski Gümüşhane ve diğer tarihi alanlarda artan yatırımların bir kısmına eleştirileriyle bilinen Dolu, özellikle 2015-17 yıllarında Eski Gümüşhane’de yapılan yol çalışmalarıyla meydana gelen heyelan ve tarihi kalıntıların yıkılmasına karşı verdiği mücadele ile Suluhan üzerine yapılan otele karşı eleştirileriyle gündeme geldi. Bu projelerin yapılmasına karşı olmadığını söyleyen Dolu, yanlış projelerle, kurumlar arası koordinasyon olmadan, yeterli teknik kadro ve donanım olmadan yapılan projelerle kültürel mirasa zarar verildiğini, bunun da turizm potansiyelimizi zedelediğini söylüyor. Daha iyi projelerle, mevcut tarihi eserleri restore ederek, yeni yapıları onları taklit eden orantısız biçimlerle değil, onların özünden beslenen ama taklit etmeyen, onlara saygı duyan biçimlerde yapmamız gerektiğini belirtiyor.

 

Turgut Cansever hakkında:

1920 yılında Antalya’da doğan Turgut Cansever Cumhuriyet Dönemi’nin en önemli mimarlarındandır. Mimar, şehir plancı, düşünür ve sanatçı olan Cansever dünyanın en önemli mimarlık ödüllerinden Ağa Han Ödülü’nü 3 kere alan tek mimardır. Osmanlı ve İslam kenti üzerine düşünceleriyle bilinen Cansever aynı zamanda Türkiye Modern Mimarisinin de en önemli isimlerindendir. Bilinen işleri Türk Dil Kurumu, Beyazıt Meydanı ve Ertegün Evi’dir.

 

Y. Burak Dolu hakkında:

1984 yılında Gümüşhane’de doğdu. 2002 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde başladığı eğitimine 2007 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Restorasyon Yüksek Lisans Programında ve 2008 yılında Atina Teknik Üniversitesi (Politechniou) Mimarlık Tarihi Yüksek Lisans Programı’nda devam etti.

Çeşitli mimarlık ofislerinde çalıştı ve son olarak Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nda (UNDP) Kıbrıs Kültürel Mirası Projesi yürütücülüğü görevinde bulundu. 2006’dan beri sürdürdüğü serbest işlerinden edindiği birikim ve kooperatif çalışma ortamı 2011 yılında KOOP’un kurulmasının altyapısını oluşturdu. Projeleri çeşitli mimarlık ödülleri almış, Türkiye ve Dünya’da birçok sergide yer almış ve yayında yer bulmuştur.

Mimarlar Odası, ICOM (Uluslararası Müzeler Konseyi), Gümüşhane Kültür ve Sanat Derneği, GÜSİAD Süleymaniye Platformu, GÜMÜP Gümüşhaneli Mühendis ve Mimarlar Platformu, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Platformu, Sulukule Platformu, YTÜ ICUS Yapı Atölyesi gibi birçok sivil toplum kuruluşu ve gönüllü oluşumda yer aldı. Halen kültür mirasının korunması, kent hakları ve kırsal kalkınma başta olmak üzere çeşitli alanlarda gönüllü çalışmalarına devam etmektedir.

Kaynak: Haber29.NET
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:05
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:49
Yatsı 20:09