banner333

banner309

Gümüşhane’de Organik Tarım Ortak Akıl Toplantısı Yapıldı

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz tarafından düzenlenen organik üretim paydaşlarının bir araya geldiği “Organik Tarım Ortak Akıl Toplantısı” İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda yapıldı.

Gümüşhane 14.07.2017, 14:38
Gümüşhane’de Organik Tarım Ortak Akıl Toplantısı Yapıldı
banner400

Toplantı İl Müdürü Edip Birşen'in başkanlığında, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı  İsmail Akçay, İl Müdür Yardımcısı Metin Yalvaç,  Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri, Ziraat Odası Başkanı Adem Okur, Arıcılar Birliği Başkanı Niyazi Gül, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kadir Karakoç, Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanlığı Necmettin Aygün, Üretici Birlikleri, üreticiler ve İlgili birimlerin katılımıyla toplantı gerçekleştirilmiştir.

Organik Tarım Eylem Planı kapsamında, organik tarım faaliyetlerinin değerlendirilmesi, uygulamalar sırasında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerilerinin tartışılması, tecrübelerin paylaşımı amacıyla organik üretim paydaşlarının bir araya geldiği toplantıda organik tarımın sorunları tartışıldı. Bu sorunların çözümüne yönelik öneriler değerlendirildi. Toplantıda Gümüşhane’de organik tarımın geleceği ile ilgili yol haritası oluşturulmasına ilişkin çalışmalar yapıldı.

Doğal kaynakları bozulmayan illerimizden biri olan Gümüşhane, yöre çiftçisinin fazla miktarda kimyasal gübre ve ilaç kullanmaması nedeniyle organik tarımın en iyi şekilde uygulanabileceği bölgelerden biri olduğunu ifade eden İl Müdürü Edip Birşen, Gümüşhane İlinin sahip olduğu coğrafi konumu, sıvı, katı ve gaz olarak hiçbir şekilde sanayi artıkları ile kirlenmemiş yapısı, kimyasal kirliliğe neden olan zirai mücadelenin yapılmaması, toprak strüktürünü bozucu aşırı tarımsal mekanizasyonun olmayışı, sentetik kimyasal gübre ve ilaçların, bitki ve ilaçların bitki ve hayvan yetiştirmede hormon, büyüme düzenleyicileri, antibiyotik ve kilo artırıcı katkı maddelerinin kullanılmayışı, nüfus ve yerleşim yoğunluğunun azlığı, mevcut iş gücünün büyük bir oranda yine tarımsal üretimde istihdam ediliyor olması ve sahip olduğu iklim özellikleri ile organik ürün yetiştirme açısından potansiyel bir kaynak barındırmaktadır dedi.

Organik Süt Üretimi, Organik Yem Bitkileri Üretimi ve Organik Arıcılıkla ilgide bilgiler veren Birşen, Organik Tarımın Gümüşhane için anlamının büyük olduğunu Türkiye’de üretilen Organik sütün yüzde ellisinin Gümüşhane’de üretildiğini ve ilimizin ilk sırada olduğunu ifade etti.

Birşen, Sağlıklı beslenmenin temelinde güvenilebilir gıdaların tüketilmesi yatmaktadır. İl Müdürlüğü olarak ekolojik dengenin korunarak tarımsal sürdürülebilirliğin sağlanması ve tüketiciye kaliteli güvenilir ürünlerin sunulması öncelikli hedeflerimiz arasında bulunmaktadır. Bu amaca yönelik olarak, İlimizde organik ürünlerin üretimi ve yaygınlaştırılması ve geliştirilmesine yönelik faaliyetlere önem vermekteyiz. Tarım İlimizde birçok bölgede, organik üretim şartlarında yapılmasına rağmen kontrol ve sertifikasyon sistemine dahil olmadığı için, organik ürün olarak pazarlanamamaktadır. İlimiz toprak ve su gibi doğal kaynakların henüz kirlenmemiş olması ve uygun ekoloji ile organik tarım açısından avantajlı bir konumdadır. Organik tarımın Milli ekonomimize, üretici ekonomisine yansıması için ne yapmamız gerekiyorsa yapmalıyız. Önemli olan üreticilerimizin memnuniyetidir. ” dedi.

Toplantıda ayrıca Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Mehmet Çikrıkci tarafından katılımcılara organik tarımın uygulanabilirliği ve yaygınlaştırılması konularında detaylı sunum yapıldı.

Toplantılar organik tarımın bütün sorunları tek tek masaya yatırılarak karşılıklı görüşler, önerilerin değerlendirilmesinin ardından toplantı sona erdi.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 16 Nisan 2024
İmsak 04:04
Güneş 05:35
Öğle 12:27
İkindi 16:10
Akşam 19:09
Yatsı 20:34