banner333

banner309

Gümüşhane Valiliğince Yayla ve Mera Genelgesi Yayımlandı

Gümüşhane Valiliğince yayla ve meraların kullanımı ve korunması için gereken kurallarla ilgili Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda imzalı genelge yayımlandı.

Gümüşhane 01.04.2014, 15:42 01.04.2014, 15:44
Gümüşhane Valiliğince Yayla ve Mera Genelgesi Yayımlandı
banner400
 Yayımlanan genelgede; Gümüşhane'de mera ve yaylaklarda otlatma mevsiminin 10 Mayıs - Ekim 2014 tarihleri arası olduğu, mera ve yaylağa bu tarihten önce çıkılmayacağı, bu tarihten sonra da kalınmayacağı belirtilerek, otlatma mevsiminde mera ve yaylaklara otlatma kapasitesinin üzerinde hayvan sokulmayacağı ifade edildi.

Genelge gereği, Kelkit ilçesinin en büyük hayvan varlığına sahip olduğu için bu ilçe sınırları içerisinde bulunan mera/yaylak alanları ilçenin hayvan varlığının ihtiyacının karşılayamadığından il dışından gelecek hayvan sahiplerine kiralanmayacak olup, il içinden gelecek kiralama talepleri değerlendirilecektir.

Hayvan otlatmak için mera veya yaylağa giden ancak gittiği mera veya yaylağı kiraladığına dair belgesi bulunmayanlar hakkında gerekli işlemlerin yapılacağının ifade edildiği genelgede, asgari otlatma bedeli küçükbaş hayvan başına 5 TL, büyükbaş hayvan başına ise 25 TL olduğu ifade edildi.

Mera Komisyonunca 4342 sayılı Mera Kanunu’na göre, henüz tahsis kararı alınmayan yerlerde, tahsis kararı alınıncaya kadar, daha önce Toprak Komisyonlarınca alınan tahsis kararlarında kendisinin, babasının ve dedesinin adı geçen ve mera ve yaylağı somut olarak kadimden beri kullandığına dair belgeyi ibraz eden hayvan sahipleri ile mera ve yaylağın bulunduğu köy veya belediye sınırları içinde en az altı aydan beri ikamet eden hayvan sahipleri hariç herkesin kiralama yapmak zorunda olduğunun kaydedildiği genelgede, Gümüşhane’deki mera ve yaylakları kiralamak isteyen hayvan sahiplerinin otlatma mevsimi başlamadan önce, kiralamak istedikleri yeri, getirecekleri hayvan sayısını belirten dilekçe ve istenen belgelerle birlikte, Kaymakamlık Makamları kanalıyla veya doğrudan Gümüşhane İl Tarım Müdürlüğü’ne müracaata bulunabilecekleri belirtildi.

Genelgede ayrıca şu hususlara yer verildi; Mera ve yaylaklar hiçbir şekilde belediye başkanları, köy muhtarları ve diğer şahıslar tarafından kiraya verilmeyecektir. İl Mera Komisyonu dışında kiralama yapıldığının tespiti halinde sorumluluk hakkında yasal işlem yapılacaktır. Hayvan sahiplerinin ilimize getirecekleri tüm hayvanlar, kulak küpeleri ile tanımlanmış olması zorunlu olup, geldikleri il ve ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden muhakkak suretle “Yurtiçi Hayvan Sevklerine Mahsus Veteriner Sağlık Raporu” alacaklardır. Hayvan sahiplerince hayvanların mera/yaylaklara nakilleri sırasında giriş yapabilecekleri yollar ve güzergâhlar üzerinde güvenlik güçlerinin uygun bulacağı yerlerde sürü kontrol noktaları tesis edilecek ve bu noktalarda girişine müsaade edilen hayvan sayıları ve götürecekleri yerlere ilişkin raporlar kontrol edilerek kayıt altına alınacaktır.

Belediye başkanları ve muhtarlar, mera/yaylakların sınır işaretlerinin korunmasından ve ayrıca tahsis amacına göre en iyi şekilde kullanılmasının sağlanmasından sorumlu olacak olup, mera/yaylak üzerine kalıcı yapı yapılması yasak olacaktır. Kiracılar içinde aynı hüküm geçerli olup, mera/yaylaklardan faydalanacak şahıslar, mera/yaylakları sürmek, ekmek, yol ve inşaat yapmak vb. şekillerde tahrip etmeyeceklerdir.”  dendi.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Nisan 2024
İmsak 03:42
Güneş 05:18
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:21
Yatsı 20:51