banner333

banner309

Gümüşhane Özel İdaresinden Köylerin Temizliği Noktasında Tarihi Adım

Gümüşhane İl Özel İdaresi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan aldığı hibe çöp toplama kamyonu ile köylerde çöp seferberliği başlattı.

Gümüşhane 20.11.2013, 15:23 20.11.2013, 15:24
Gümüşhane Özel İdaresinden Köylerin Temizliği Noktasında Tarihi Adım
banner400

 Gümüşhane İl Özel İdaresi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan aldığı hibe çöp toplama kamyonu ile köylerde çöp seferberliği başlattı. Yaz boyunca devam eden çalışmalar neticesinde Harşit çayındaki kirlilik ciddi oranda azaldı.


Bu yıl yalnızca merkez ilçeye bağlı köylerde gerçekleştirilen uygulamanın ardındanÇevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından diğer 5 ilçeye hibe edilen çöp kamyonlarının gelmesiyle birlikte 2014 yılında 321 köyün tamamının çalışma kapsamına alınması planlanıyor.

Konuyla ilgili bilgi veren İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, bir araç ve üç personelle gerçekleştirdikleri çalışma ile merkeze bağlı 92 köyün büyük bir bölümüne önce ihtiyaçlara göre çöp konteynerleri yerleştirdiklerini, ardından görevli araç ve personelin hafta boyunca kalabalık köylerde birden fazla olmak üzere giderek çöpleri aldığını söyledi. Çalışmayla özellikle şehri ortan ikiye bölen Harşit Çayı'nda yaşanan kirliliği büyük oranda azalttıklarını belirterek çalışmadaki makine teçhizat giderlerinin İl Özel İdaresi, personel giderlerinin ise Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından karşılandığını vurguladı.

"HEM YAZ HEM KIŞ DEVAM EDECEĞİZ AMA ARAÇ SAYIMIZ YETERSİZ"

Çalışmadaki esas amaçlarının köylerin temizliği olduğunu fakat bununla birlikte Harşit Çayı ve Torul'daki barajların temizliğini de ön plana aldıklarını kaydeden Akdoğan, "Çalışmalarımız hem yaz, hem kış aylarında sürekli devam edecektir. Ancak, yaz aylarında diğer şehirlerden ilimize gelen gurbetçi göçü nedeniyle mevcut aracımız ve köylere dağıttığımız çöp konteynerlerinin yetmediğini anladık. Önümüzdeki yıl hem konteyner sayısını artıracağız hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığından bir ek araç daha talep edeceğiz" dedi.

Köylerden çöp toplama çalışmasının yalnızca merkez ilçede değil deGümüşhane'ye bağlı diğer 5 ilçede de devam ettirdiklerini dile getiren Akdoğan, "Kelkit ilçemizde araç imkanları sağlandı fakat TorulŞiranKürtün ve Köse ilçelerine de yeni hibe edilen araçların gelmesini bekliyoruz. Bu araçlarımız da geldikten sonra çöp konteynerlerini de Özel İdare ve Köylere Hizmet Götürme Birliği ile biz temin edip ilçelerimizdeki köylerimizde de bu çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Her geçen gün gördüğümüz eksikliklerimizi hem maddi manada tamamlayarak hem de sayısal olarak kapasitemizi artırarak çalışmalarımıza il genelinde devam edeceğiz" diye konuştu.

"VATANDAŞA EK YÜK GETİRMEYECEK AMA KÖYLÜMÜZ DE BİZE DESTEK OLSUN"

Şehir merkezinde yaşayan insanların temizlik hizmetleri nasıl görülüyorsa, köyde de aynı şekilde görüleceğini kaydeden Akdoğan, köylerde yaptıkları çalışmanın köylüye ek bir yük getirmeyeceğini belirterek bu noktada köylü vatandaşlardan idarenin bu çalışmalarına destek vermelerini istedi. Akdoğan, destek konusunun çok önemli olduğunu belirterek, vatandaşlardan çöpleri gelişi güzel değil de çöp konteynerlerinde toplamalarını özellikle istedi. Genel Sekreter Akdoğan, bu çalışmalara en başından beri destek sağlayan Vali Dr. Yusuf Mayda, Milletvekilleri Doç.Dr. Kemalettin AydınFeramuz Üstün, Vali Yardımcısı ve Birlik Başkanı Cahit Karatepe başta olmak üzere İl Genel Meclisi üyeleri ve Özel İdare personeline de teşekkür etti.

Mescitli köyünde yapılan çalışmadan son derece memnun olduğunu kaydeden köy sakinlerinden Hakan Pehlivan ise bu hizmetin şimdiye kadar görülmemiş bir şey olduğunu belirterek, "Eskiden Harşit çayına çöpleri atıyordular şimdi böyle bir çalışma ile sona erdi bu. Köydeki insanlarımızda artık alıştı bu hizmete. Harşit temiz akıyor artık. Çevre temizliği çok önemli. Devletimizin bu duyarlılığı için teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.

"4,5 AYDA 80 KAMYON ÇÖP TOPLADIK"

Merkeze ilçeye bağlı 92 köye bir hafta içerisinde 110 kez giderek çöp topladıklarını kaydeden Çöp Toplama Personeli Sevat Demir ise "Köylerde bulunan konteynerlerdeki çöpleri topluyoruz. İki kez gittiğimiz köylerle birlikte 5 günde 110 köye sefer yapıyoruz. 4,5 ay içerisinde 80 kamyon çöp topladık köylerden. Derelere atılan bütün çöpleri topluyoruz artık. Vatandaşların hepsi de bundan memnun. Daha önce bu çöplerini köylerdeki derelere atıyorlardı, şimdi çöp konteynerlerine atıyorlar. Genelde plastik menşeili çöpler oluyor ki bunlar doğaya en fazla zararı veren artıklar. Çöp arabası devreye girdikten sonra bütün insanlar rahatladı. Köylerde çöp bırakmıyoruz. Köylerdeki derelerden gelen çöpler Harşit Çayını kirletiyordu. Onu da önlemiş olduk" ifadelerini kullandı

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 03:47
Güneş 05:22
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:18
Yatsı 20:46