banner333

banner309

Gümüşhane Mutfağının İncisi;Gendime Çorbası

Beslenme kültürümüzün en önemli parçalarından olan gendime çorbası öyküsünde, bütün yöresel kokular, renklerin ve tatların izi vardır.

Gümüşhane 01.07.2013, 17:33
Gümüşhane Mutfağının İncisi;Gendime Çorbası
banner400

 İşte bu yüzden Gümüşhane yöresinde yetişen, buğdayından arpasına, mısırından sebzesine farklı lezzetlerin bir araya gelmesi ile oluşuyor. 

Gendime  çorbası  deyince akla ilk gelen malzeme hiç şüphesiz yoğurt. Türklerin dünya mutfağına armağan ettiği yoğurt, gendime çorbasının da ayrılmaz bir parçası oldu. Hafif ekşimsi tadı, mideyi rahatlatan ve zindelik veren özelliği ile çorbada özel bir lezzete dönüştü.

Lezzeti kuşaktan kuşağa anlatıla gelen  gendime çorbasının yapımında kullanılan malzemeler ve yapılışını anlatan Osman Nebioğlu; gendime çorbasının asıl adı yerel dilde gendirme çorbası olarak söylenir. Gendirme, buğdayın kabuğunun haşlanarak buğdaydan ayrılmış haline denir. Geçmişte taştan yapılan el değirmeninde çekilen diğer tahıllarla birlikte pişirilip, yoğurt eklenerek servis edilen gendime çorbası Gümüşhane mutfağının en önemli yemeklerinden biri olduğunu ifade etti.

Nebioğlu; iyi bir gendime çorbası yapabilmek için, iki su bardağı gendime ( buğdayın kabuğunun alınmışı)  , iki su bardağı arpa kırması, bir su bardağı küçük boy kuru fasulye, bir su bardağı mısır yarması,   yarım kilogram yoğurt, bir tutam maydanoz, bir tatlı kaşığı tuz kullanılır. Gendirme, arpa kırması, fasulye ve mısır yarması bir gün önceden suya konulur. Bir sonraki gün yoğurt hariç malzemenin hepsi katılarak üzerine çıkacak kadar su konulup pişirilir. Piştikten sonra soğumuş haline yoğurt katılarak maydanoz ile süslenerek servis edildiğini söyledi.

Türk sofra kültüründe önemli bir yere sahip soğuk çorbalardan biri olan gendime çorbasının sıcağa karşı serinletici, yaz günleri hafif ama zengin besin öğeleri içeren keyifli bir yiyeceğe dönüştüğünü söyleyen Nebioğlu; yüzyıllardır geleneksel olarak yapılan analarımızın el emeği Gümüşhane mutfağının incisi, Gendime çorbasıdır. dedi.

Kaynak: Haber29.NET
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 16 Nisan 2024
İmsak 04:04
Güneş 05:35
Öğle 12:27
İkindi 16:10
Akşam 19:09
Yatsı 20:34