banner333

banner309

Dipsiz Göl Tekrar Suyla Dolabilir

Gümüşhane'nin Taşköprü Yaylası’nda yapılan define kazısı sonucu yok olan Dipsiz Göl’ün tekrar su tutması bekleniyor.

Gümüşhane 02.05.2020, 13:01 03.05.2020, 16:48
Dipsiz Göl Tekrar Suyla Dolabilir
banner400

Gümüşhane'nin merkeze bağlı Dumanlı köyü sınırlarındaki Taşköprü Yaylası'nda bulunan ve deniz seviyesinden 2140 metre yükseklikte olan, çeken Taşköprü Yaylası'ndaki kaynağı ve akarı olmayan Dipsiz Göl, manzarasıyla yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekiyordu.Geçtiğimiz aylarda define arama skandalından dolayı suyun kurumasıyla gündeme gelen Dipsiz Göl, eski güzelliğine kavuşabilir. KTÜ'nün eski öğretim üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, gölün orijinalliğinin bozulduğunu belirtse de kışın yağan karla birlikte Dipsiz Göl'ün su tutması bekleniyor. 

Taşköprü Yaylası'nın yolu aralık ayında yağan karla ulaşıma kapanmıştı. Dipsiz Göl alanı da yağan karla dolmuştu. Baharla birlikte kardan kapalı yolu ulaşıma açılan Dipsiz Göl'ün yer aldığı Taşköprü Yaylasına yeniden ulaşım sağlandı. Dipsiz Göl'ün kış aylarında biriken karın erimesi ile su tutması bekleniyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi eski öğretim üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, gölün orijinalliğinin bozulduğunu belirtti. Bektaş, "Önemli olan Dipsiz Göl'deki yaşayan fauna ve floraydı. Define kazısında bu özellikleri alıp götürüldü. Göl tahrip edildiğine göre bundan sonra orada oluşacak olan su, basit bir göl veya gölet olur. Bununda orijinalliği bozulduğu için bilimsel bir anlamı olmaz. Gölün eski durumuna dönmesi mümkün değildir. Zaman içerisinde belki o gölde fauna olur ama uzun bir zaman alır. Yapılan yanlış iş maalesef gölün orijinalliğini bozmuştur. Gölde yaşayan canlıların özelliklerini kaybettirmiştir. Artık suni göl haline gelmiştir" dedi.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Nisan 2024
İmsak 03:40
Güneş 05:17
Öğle 12:24
İkindi 16:14
Akşam 19:22
Yatsı 20:52