banner333

banner309

Deneme Amaçlı Ekilmişti; Fabrikası Kurulacak

Kelkit Belediyesi tarafından deneme amaçlı ekilen ayçiçeği için fabrika kurulması için görüşmeler başladı.

Gümüşhane 23.08.2023, 08:10 23.08.2023, 13:04
Deneme Amaçlı Ekilmişti; Fabrikası Kurulacak
banner400

Kelkit ilçesinde belediye tarafından deneme amacıyla ekilen Ayçiçekler, beklenilen üzerinde bir rekolte verdi. Kelkit Belediye Başkanı Aziz Nas, “ilçemizde daha önce hiç ekilmeyen bir ürünü ektik. Beklentimizin üzerinde bir verim aldık. İlçemize fabrika kurulması içinde görüşmelerimiz başladı” dedi.

Kelkit Belediyesi bahçe ve peyzaj müdürlüğü ilçede hiç ekilmeyen ve Ayçiçek tarımını başlatmak için adım attı. Belediyeye ait atıl durumunda bulunan 80 dönümlük arazi tarıma elverişli hale getirildi. Tarıma elverişli bir hale getirilen araziye belediye ekipleri tarafından Ayçiçek tohumları ekildi. Ekilen arazilerin günlük bakımları yapıldı. Filizlenen Ayçiçekler ’in hasat zamanı geldi. Belediye ekiplerinin yaptığı incelemede deneme amacıyla ekilen Ayçiçekler ’in beklenin üzerinde bir rekolteye sahip olduğu belirlendi. Kelkit Belediyesi ilçeye Ayçiçek Fabrikası kurulması için görüşmelerine başladı. Kurulacak fabrika ile ilçe çiftçisinin pazar sorunu ortadan kaldırarak, yeni bir istihdam alanı sağlanacak.

‘AYÇİÇEK YAĞI TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK BİR İHTİYAÇ’

Proje hakkında gazetemize bilgi veren Kelkit Belediye Başkanı Aziz Nas, “Geride bıraktığımız Pandemi sürecinde Ayçiçek yağına Türkiye'de bir ihtiyacın olduğu daha çok ortaya çıktı. O dönemde piyasada da çok pahalandı. Biz de o günden bugüne kadar ilçemizde, ovamızda ayçiçeği yetiştirebilir miyiz diye düşündük. Belediyemizin teknik ekibinde ki arkadaşlarla istişare yaptık. Elimizde belediyemize ait atıl durumda bulunan seksen dönümlük tarlayı bir deneme maksadıyla ekelim dedik. Böylece ekime başladık. Biz önce deneme amaçlı bir ekim yapalım dedik. Rekolteyi tutturabilirsek ileriki yıllarda bu tarım arazilerini çoğaltarak devam edelim diye düşündük. İlçemizde şimdi bir ayçiçeği yağı fabrikası kurmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

‘FABRİKA İÇİN GÖRÜŞMELERİMİZ BAŞLADI’

Başkan Nas, “Bugün gördük ki bu tarlada biz düşündüğümüz, istediğimiz verimi yakaladık. Önümüzdeki yıllardan itibaren daha da çok çoğaltarak; binlerce dönümü hatta bu alanda kullanmak kaydıyla Ayçiçek yağ fabrikasını düşündüğümüz. Fabrikayı da burada hayata geçirmiş olacağız. Fabrikayla ilgili bugün itibarıyla bir yatırımcıyla görüştük. Yatırımcı bölgeyi biliyor. Hatta Şiran, Köse, Kelkit, Salyazı Ovası, Demirözü Ovası'nı katarsak bu bölgede bir fabrikaya dönük yatırım yapmayı düşünüyor. Bizim tarlamızı gelip ziyaret edecek. Önümüzdeki dönemde teşvikler de bulunacak. Biz de ona göre gerçekleştireceğiz” dedi.

‘DENEME AMAÇLI EKİMİMİZ ÇİFTİMİZ İÇİN İYİ BİR DENEK OLDU’

Yöre halkının daha çok gördüğüne inandığını belirten Başkan Nas, “İlçemiz ovasında tarımla uğraşan vatandaşlarımız daha çok gördüğüne inanıyor ve onu uyguluyor. Rahat uygulayabiliyor. Yakın zamana kadar burada mısır dahi üretilmiyordu. Şimdi her tarafta mısır ekimi ve hasadı gerçekleştirilmektedir. Biz de bu farklı ürüne yönelik bir adım attık. Dedik ki belediye olarak sizin de söylediğiniz gibi ticari amaç gütmeden biz ilçemizde arazimizde toprağımızda Ayçiçeği üretilebiliyor mu, yetişebiliyor mu, yetişmiyor mu? Görüp gösterdikten sonra halkımızın bu yönde adım atacağını bildiğimiz için projemizi gerçekleştirdik. Aynı zamanda hem üretimi arttıracak hem tarıma katkı sağlayacak hem de bunun nihayetinde kurulacak olan fabrikayla da istihdama yönelik bir çalışma gerçekleştirmiş olacağız. Baktığın zaman bir tarafında tarla, tarlada çalışan vatandaşlarımızın emeği, o onların oluşturduğu istihdam, diğer taraftan da ürünü fabrikaya götürüp fabrikada oluşturacağımız istihdamla biz de Kelkit ilçesine ekonomi ve istihdam yönünde de katkı sağlamış olacağız. Bizim amacımız nihai hedefimiz budur" diye konuştu.

Başkan Nas, “Belediyemizce ekilen tarlayı gören çiftçilerimiz önümüzdeki seneden itibaren Ayçiçek ekimine başlayacaklarını söylediler. Ürün için arazi ayıracağız. Ekim yapabiliriz. Yeter ki siz öncülük yapın. Burada bir fabrika kurun. Biz ürettiğimiz ürünü satabilelim diyorlar. Biz de o yönde yürüyoruz. Görüştüğümüz fabrikatörlerle beraber inşallah onlar burada o tesisi kurduğu zaman burada da üretilen her ürünü almış olacağız. Dolayısıyla katkımız birlikte vatandaş çiftçimizle beraber belediyemizle hedefine ve amacına ulaşmış olacak” dedi.

‘ÇİFTÇİLER OLARAK AYÇİÇEK EKİMİNE BAŞLAYACAĞIZ’

Çiftçi Yusuf Keskin (29) ise, ilçede 15 yıldır çiftçilik yaptığını belirterek, “ Yaklaşık 150 dekar arazide sulu tarım yapıyorum. Şeker fasulyesi, patates, şeker pancarı gibi ürünlerimizi ekiyorum. Aynı zamanda hayvancılıkta yapıyoruz. İlçe belediyesi deme amaçlı Ayçiçek ekti. Araziyi gezdiğimizde verimli bir ürün olduğunu anladık. Kelkit’te toprak analizi adı altında bir çalışma yok. Birileri deneyecek ki, ona göre bizlerde öğrenelim. Belediye bu konuda büyük bir adım attı. Bizlere yardımcı oldu. Ayçiçek tarlası güzel, verimli. Seneye de inşallah biz de yavaş yavaş on dönüm, yirmi dönüm ayıracak kadar ekmeyi düşünüyoruz” diye konuştu.

Çiftçi Keskin, “Ektiğimiz ürünlerle ilgili Pazar sorunumuz her sene yaşanıyor. Ayçiçek yağının üretilme konusunda fabrika ilçemize kazandırırsa aklımızda Pazar sorunu olmaz. Çiftçi arkadaşlarımızda benimle aynı fikirde. İlçemiz için yeni bir istihdam alanı oldu. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 05 Mayıs 2024
İmsak 03:30
Güneş 05:09
Öğle 12:24
İkindi 16:15
Akşam 19:28
Yatsı 21:01