banner333

banner309

Çoruh Edaş İklim Zorluklarını Ar-Ge İle Aşıyor…

Elektrik dağıtım sektöründe saha çalışmalarının en zor olduğu bölgelerden olan Doğu Karadeniz Bölgesinde Artvin, Rize, Trabzon, Giresun ve Gümüşhane illerinde faaliyetlerini sürdüren Çoruh EDAŞ ( Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş.), dağıtım hatlarında iklim şartlarının neden olduğu buzlanma sonucu oluşan arızaların önlenmesi için başarılı bir Ar-Ge çalışmasına imza attı.

Gümüşhane 12.10.2017, 09:59
Çoruh Edaş İklim Zorluklarını Ar-Ge İle Aşıyor…
banner400

Belirlenen bazı pilot bölgeleri UBIMET tarafından sağlanan hava tahmin verileri izleme sistemi ile takip eden Çoruh EDAŞ, şebekelerde buzlanmanın önceden tespit edilmesi ve buz yükü oluşmadan önlenmesine yönelik sistemi başarıyla hayata geçirdi.

Artvin, Rize, Trabzon, Giresun ve Gümüşhane illerinde çetin iklim koşulları altında faaliyetlerini sürdüren Çoruh EDAŞ, dağıtım hatlarında sık sık oluşan buzlanmadan kaynaklanan arızaların önlenmesi için Ar-Ge çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Şebeke içerisinde buz yükü olaylarının meydana gelebileceği noktalar için iklim ve atmosfer şartlarının incelenerek dağıtım hatlarında yaşanabilecek buzlanmayı önceden tespit etmek ve buz yükünün oluşmasını önlemek için bir algoritma geliştiren Çoruh EDAŞ, bu algoritma ile pilot bölgeler İyidere TM Çaykara fideri ve Maçka TM Maçka fiderine ait verileri kullanarak gerçekleştirdiği analizlerle de sistemin çalıştığını teyit etti.

Hava Tahmin Verileriyle Buzlanma Önceden Tespit Edildi

OG havai hatların dış etkilere açık olması özellikle kış aylarında buzlanma sorununu gündeme getiriyor. İletken üzerinde biriken buz yüküne bağlı olarak meydana gelen iletken kopması, direk devrilmesi vb. sorunlar bir yana, iklim şartları ve coğrafi yapıdan dolayı bu sorunların çözülmesinin uzun zaman alması ve tüketicilerin bu süre boyunca enerjisiz kalması nedeniyle Çoruh EDAŞ Ar-Ge çalışmaları yürütmeye başladı. Elektrik şebekeleri için buz yükünün öngörülebilir ve önlenebilir bir yapıya sahip olduğundan yola çıkan Çoruh EDAŞ, proje kapsamında UBIMET ile işbirliği yaptı.

Proje kapsamında; buzlanmanın önceden tespit edilmesi ve önlenmesi algoritmasının önemli bileşenlerinden birisi hava tahmin verilerinden oluştuğu için, belirlenen bazı hatların bulunduğu bölgeler UBIMET tarafından sağlanan hava tahmin verileri izleme sistemi ile takip edildi. Bu sistem ile buz yükünün oluşması için gerekli şartlar değerlendirilerek, buz yükü oluşmadan sistemin uyarı vermesi sağlandı.

Buzlanmanın meteoroloji verilerinin yanı sıra hat üzerinden geçen akıma da bağlı olduğu bilgisinden hareketle, buzlanma olasılığına ait indeksler de hesaplandı. Çaykara fiderinde gerçekleşen buzlanma olayını gerçek zamanlı meteoroloji verileriyle önceden hesaplayan uzmanlar, geliştirilen algoritma ile yapılan sayısal analizler sonucunda buzlanmanın oluşmaması için iletkenden geçmesi gereken akım değerlerini hesaplayarak, doğrulandığını da teyit etti.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:05
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:49
Yatsı 20:09