banner333

banner309

Çimen, Sempozyumun Ardından Yeni Gümüşhane Profili Çizdi

AK Parti Gümüşhane İl Başkanı Ercan Çimen, Gümüşhane’nin en önemli manevi dinamiklerinin başında gelen Ahmed Ziyaüddin-i Gümüşhanevi Hazretleri’nin doğumunun 200’üncü yıldönümünde Gümüşhane Valiliği ve Gümüşhane Üniversitesi’nin ortaklığı ile bu yıl ilki gerçekleştirilen ‘Uluslararası Ahmed Ziyaüddin-i Gümüşhanevi Sempozyumu’nun, şehrin yeni kimliğinin inşasında kilit öneme sahip bir konu olduğunu belirterek, maddi kalkınmanın olmazsa olmaz şartının manevi dinamikler olduğunu söyledi.

Gümüşhane 08.10.2013, 16:45 08.10.2013, 16:47
Çimen, Sempozyumun Ardından Yeni Gümüşhane Profili Çizdi
banner400
Gümüşhane Üniversitesi’nde 3 Ekim Perşembe günü başlayan ve 5 Ekim Cumartesi günü sona eren uluslararası sempozyumla ilgili bir değerlendirme açıklaması yapan Başkan Çimen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın etkinlik münasebetiyle yayınladığı mesajın, katılımcılar tarafından sevinçle karşılandığını ifade ederek, etkinlikle ilgili düşüncelerini paylaştı.

“SAYIN BAŞBAKANIMIZ SEMPOZYUMUN ANLAMINI DİLE GETİRMİŞTİR”

Başbakan Erdoğan’ın gönderdiği telgraf da yer alan anlamlı mesajı Gümüşhane kamuoyu ile paylaşan Başkan Çimen, "Başbakanımız bu anlamlı mesajında; “Anadolumuzun en önemli velilerinden, gönül erlerinden olan mürşid ve mutasavvıf Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevî’yi rahmetle yâd eder, Onun adıyla ilki düzenlenen bu sempozyumun geleneksel hale gelerek Gümüşhanevî’nin tanıtılmasına, ilminin ışığının genç nesillere aktarılmasına bir vesile olmasını dilerim. Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevî’nin örnek kişiliğinin, fikirlerinin ve eserlerinin hatırlatılmasına, bilinmeyen kişiliğinin aydınlatılmasına katkıda bulunan değerli katılımcılara çalışmalarında başarılar diliyor, size ve tüm davetlilere sevgilerimi ve selamlarımı sunuyorum.” ifadeleriyle etkinliğin önemini dile getirmiştir. AK Parti’nin beslendiği en önemli kaynakların başında ecdadın yolunu belirleyen maneviyat önderlerinin rehberliği gelmektedir. Biz bu nedenle başbakanımızın da önerisiyle bu etkinliğin geleneksel hale getirilerek Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi Hazretleri’nin mirasının tüm boyutlarıyla her yıl yeniden ele alınarak, gelecek nesillere aktarılmasına hayatiyetimizin devamı için büyük önem veriyoruz.” dedi.

“YENİ TÜRKİYE RUH KÖKLERİNİ KEŞİFLE KURULUYOR”

Yeni Türkiye’nin en önemli niteliklerinin başında, şehirlerin yetiştirdikleri manevi şahsiyetlerle derinlemesine bir bağ kurması gereğinin geldiğini ifade eden Çimen, bu şekilde tarihsel sürekliliğin çok daha sağlam bir zemine oturtularak, maddi kalkınmanın devamlılığının teminat altına alınacağını belirtti.

AK Parti Hükümetleriyle Türkiye’nin büyük bir değişim sürecine girdiğini anımsatan Çimen, bu değişimin temelindeki itici gücün ise medeniyet vizyonu olduğunu ifade etti.

Medeniyet vizyonunun hayata geçirilmesinde, kentsel gelişme programlarının çok büyük bir öneme sahip olduğunu anlatan Başkan Çimen, Gümüşhane’nin önümüzdeki 10 yıllık periyotta ‘Markakent Gümüşhane’ hedefine ulaşabilmesi için yetiştirdiği örnek şahsiyetlere sahip çıkarak kendisini bu istikamette yeniden tanımlamasının yaşamsal olduğunu vurguladı.

Ahmet Ziyaüddin-i Gümüşhanevi Hazretleri’nin, insanın maddi terakkisi için manevi gelişimin önemini, en güzel ifade eden Anadolu Coğrafyası’nın yetiştirdiği en önemli bilge şahsiyetlerden biri olduğunu ifade eden Başkan Çimen, Gümüşhanevi Hazretleri’nin çok boyutlu öğretisinin öncelikle doğduğu şehirde ve çok farklı açılardan ele alınarak araştırılması gerektiğinin önemine vurgu yaptı. Künyesi olanGümüşhanevi ifadesiyle Gümüşhane’nin çok farklı ülke ve halklar arasında tanınmasını sağlamış olan Ahmed Ziyaüddin-i Gümüşhanevi Hazretleri’nin bugün dahi hala etkisinin sürdüğünü anımsatan Çimen, bu müstesna imkanın yeniden ele alınması hususunda düzenlenmiş olan tarihi öneme sahip uluslararası sempozyumun yeni bir dönemin başlangıcına dair bir gösterge olduğunu söyledi. 

“ANADOLU KÜLTÜRÜNÜN MAYASI MUTASAVVIFLARDIR”

Batı kültüründeki bir çok etkinliğin isminin din adamlarının adıyla anıldığını ifade eden Çimen, “Bugün başta ‘Sevgililer Günü’ olmak üzere küresel ölçekte kutlanan onlarca gün, ya bir azizenin ya da bir din adamı azizin adıyla kutlanmaktadır. Kökeni, Roma Katolik Kilisesi’nin inanışına dayanan ‘Sevgililer Günü’, Valentine ismindeki bir din adamının adına ilan edilen bir bayram günü olarak ortaya çıkmıştır. Bu sebeple bazı Hıristiyan toplumlarda "Aziz Valentin Günü" olarak da bilinir. Bu örneklerin sayısını arttırmak mümkündür ama biz burada bu bir örnekle yetinelim. Şimdi Batı’nın elinde Ahmed Ziyaüddin-i Gümüşhanevi gibi müstesna bir değer olsaydı, herhalde biz onu bugün farklı bir isimle kutlar, geleceğe taşırdık. Ama gelin görün ki toplumumuza yön veren medeniyetimizin bu büyük şahsiyetlerini biz maalesef bir bir unuttuk. Mevlana’yı bile Avrupalılar bizden iyi tanıyor hale gelmişse ‘biz nerede hata yaptık’ sorusunun cevabı üzerinde çokça düşünmek durumundayız. Ama inşallah bu fasit dairenin devri sona ermekte, kendi değerlerimizi yeniden keşifle yeni bir çağın başlangıcında bulunmaktayız. İşte Ahmed Ziyaüddin Hazretleri’ne karşı başlayan büyük ilgi bu açıdan değerlendirilmelidir. Gümüşhane maddi ve manevi açıdan geleceğin dünyasında bir markakent olarak var olacaksa bu Ahmet Ziyaüddin-i Gümüşhanevi Hazretleri’nden bağımsız olarak asla gerçekleşmeyecektir.” dedi.

“ÜNİVERSİTEMİZİN ADI “AHMED ZİYAÜDDİN GÜMÜŞHANEVİ ÜNİVERSİTESİ” OLARAK DEĞİŞTİRİLMELİ”

Gümüşhanevi Hazretlerinden dolayı Gümüşhane’nin zihinlerde daha farklı hayal edildiğinin vurgusunu yapan Çimen, “Sempozyumda bildiri sunan çok değerli akademisyenlerimiz ile yurtdışından katılan konuklarımızı gönül isterdi ki Gümüşhanevi irfanına layık çok farklı bir şehirde ağırlayalım. Gümüşhanevi Hazretleri dolayısıyla zihinlerinde orijinal ve oldukça farklı bir şehir tahayyül eden konuklarımıza, bu anlamda şekillenmiş bir şehir gösteremediğimiz için mahcup olduk. İnşallah önümüzdeki yıllarda AK Belediyecilik anlayışı ile bu eksikliğin giderilmesi için gereken adımları acilen bir bir atacağız. Bizim markakent Gümüşhane idealimiz içinde bu türden hedeflerimiz bulunuyor. Bu arada üniversitemizin adının ‘Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi Üniversitesi’ olarak değiştirilmesi için gün saydığımızı da buradan ifade etmek istiyorum. Gümüşhane’yi her anlamda geliştirmek adına başladığımız çalışmaların önümüzdeki 10 yıl zarfında alacağı mahiyet ve şekil, inşallah heyecan verici olacak. Tüm projelerimiz bu istikamette şekillenmektedir.” diye konuştu.

“GÜMÜŞHANEVİ ANMA ETKİNLİĞİ, BELEDİYENİN GÖREVİ OLACAK”

Ahmet Ziyaüddin-i Gümüşhanevi Hazretleri’nin bu yıl doğumunun 200’üncü yıl dönümü olması nedeniyle, 2013’ün Gümüşhane’de ‘Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi Yılı’ ilan edilmesi gerektiğini daha önce birçok kez dile getirmiş olduğunu anımsatan Başkan Çimen, bu yönde bir mesafe alınamamasının da Gümüşhane için hayli üzücü olduğunu söyledi.

Gümüşhane’de AK Belediyecilik’in tesisi ile Ahmet Ziyaüddin-i Gümüşhanevi Hazretleri’ni Anma etkinliğin 2014 yılından itibaren en önemli paydaş organizasyon kuruluşunun Belediye olması gerektiği mesajını da veren Başkan Çimen, şehrin maddi ve manevi gelişimini eşzamanlı sürdürebilmek için bu konuya çok büyük önem verdiklerini açıkladı.

“GÜMÜŞHANEVİ ROMANI’NI 'YALSIZUÇAN' YAZMALI”

Öte yandan 1. Uluslararası Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevî Sempozyumu’na katılarak bildiri sunan yazar ve yapımcı Sadık Yalsızuçan’ın, Gümüşhanevî Hazretleri ile ilgili olarak Gümüşhane Üniversitesi bünyesinde “Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevî  Araştırma Enstitüsü” kurulması yönündeki anlamlı teklifini kendilerinin de desteklediklerini dile getiren Başkan Çimen, Diğer yandan Yalsızuçan’ın, Gümüşhanevî’nin hayatının ve menkıbelerinin hikâyeleşmesi ve romanlaşması gerektiğini dile getirmesinin önemine vurgu yaptı. 

Bu konuyla ilgili daha önce Gümüşhane kamuoyuna duyurdukları bir projelerinin olduğunu hatırlatan Çimen, “Bu konudaki düşüncelerimizi Gümüşhane halkı biliyor. Kültür Bakanlığımız ile koordineli ve özel vakıflarımızın da desteği ile ulusal ölçekte ödüllü bir roman yarışması açılması için temaslarımız sürüyor. Sayın Yalsızuçan bilindiği gibi daha önce kaleme aldığı bu tür kitapları ile tanınıyor. Biz Sayın Yalsızuçan’a da bu yönde bir teklif vermeyi de ciddi olarak düşünüyoruz” diye konuştu.



Kaynak: Haber29.NET
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 03:58
Güneş 05:31
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:12
Yatsı 20:38