banner333

banner309

Bayburt'ta Bulunan Baksı Müzesine Gezi Düzenlendi

Turizm haftası etkinlikleri çerçevesinde İlimiz, AB Uyum, Danışma Ve Yenilendirme Komisyonu Üyelerinden bir grup geçtiğimiz Perşembe günü Vali Yardımcısı Sayın Cahit Karatepe başkanlığında Bayburt Baksı (Bayraktar Köyü) Müzesini gezdi.

Gümüşhane 22.04.2014, 14:38 22.04.2014, 14:40
Bayburt'ta Bulunan Baksı Müzesine Gezi Düzenlendi
banner400

 Baksı; (Şifa, koruyucu, yardımcı) anlamına geliyor. Baksı Müzesi; 2014 yılı Avrupa Konseyi müze ödülüne layık görülmüş olup önceki yıllarda Türkiye‘de bu ödüle layık görülen iki möüze daha var. İstanbul Arkeoloji Müzesi ( 1993) ile Edrine Sağlık Müzesi (2004)

Baksı Müzesi Doğu Karadeniz'de, Bayburt'un 45 km dışında, Çoruh Vadisi'ne bakan bir tepenin üzerinde kurulu... Eski adıyla Baksı, bugünkü adıyla Bayraktar köyünde yükselen bu sıradışı müze çağdaş sanat ve geleneksel el sanatlarına aynı çatı altında yan yana, içiçe yer veriyor.

Sergi salonları, atölyeler, konferans salonu, kütüphane ve konuk evleri ile 30 dönümlük bir araziye yayılan Baksı Müzesi Bayburt doğumlu sanatçı ve eğitimci Hüsamettin Koçan'ın bireysel düşü olarak 2000 yılında filizlendi. Bu fikri hayata geçirmek amacıyla 2005 yılında bir vakıf kuruldu. Başta sanatçılar olmak üzere çok sayıda gönüllünün katkısıyla yıllar içinde gerçek bir toplumsal bir projeye dönüşen müze, 10 yıllık zorlu bir serüvenin sonunda, bu süreç içerisinde devletten hiçbir maddi yardım almadan 2010 yılında tamamlandı. 2010 yılı Haziran ayında İstanbul Modern Tanıtımı, Temmuz ayında ise müzenin açılışı yapıldı.

Baksı Müzesi'nde, önde gelen sanatçıların eserlerinden oluşan nitelikli bir çağdaş sanat koleksiyonu ile geniş bir halk resimleri koleksiyonu ve yerel el sanatlarını yansıtan özgün örnekler bir arada yer alıyor. Müze, sanatçılar ve araştırmacılar için geleneksel sanatlarla çağdaş sanatı buluşturan özgün bir kültürel etkileşim merkezi yaratmayı, yoğun göç nedeniyle parçalanmış bir kültürel ortama yeniden hayat verebilmeyi ve kültürel belleğin sürdürülebilirliğine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Baksı Müzesi'nin hedeflerinden biri de, Türkiye'nin en yoğun göç veren bölgelerinden biri olan Bayburt'a yaşam soluğunu sanatla yeniden kazandırmak, bölgenin ekonomik yaşamını canlandırmak.

            Gümüşhane’den başlayan yolculukla Bayburt içinden geçip İspir yolu güzergahında: Adabaşı, Ballıkaya, Karşıgeçit, Aslandede, Çakırbağ ve Çamlıkoz göylerinden sonra BAKSI (Bayraktar)’ya ulaşıldığında görülen manzaranın insdanı büyülediğini kaydeden ziyaretçiler Üniversite öğrencileri başta olmak üzere tüm öğrencilerin ve halkınbu müzeyi gezerek öğrenecekleri çok şey olduğunu öğütlüyorlar.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:04
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:50
Yatsı 20:11