Gümüşhane Üniversitesi'nden proje seferberliği
Gümüşhane Üniversitesi, Ar-Ge kapasitesini artırmak ve akademik proje bilincini yaygınlaştırmak amacıyla "Proje Tanıtım Günü-1" etkinliği düzenledi.

Gümüşhane Üniversitesi, araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) kapasitesini artırmak ve akademik proje bilincini yaygınlaştırmak amacıyla önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Üniversitenin Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) koordinasyonunda düzenlenen “Proje Tanıtım Günü-1” etkinliği, proje tabanlı çalışmalara yönelik ilk adım olarak kayıtlara geçti.
Dr. Mustafa Çalık Kongre ve Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe akademisyenler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Program kapsamında, TÜBİTAK ARDEB destek programlarına başvuru süreçleri ve yeni destek mekanizmaları hakkında detaylı bilgilendirme yapıldı.
Etkinlikte ayrıca 2025 yılı 1. Dönem TÜBİTAK 2209-A/B programları kapsamında desteklenen öğrencilerin projeleri için ödül töreni gerçekleştirildi.
“TTO üniversitenin en değerli birimlerinden birisi”
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Handan Çam, “Teknoloji Transfer Ofisi, aslında bir üniversite için en değerli birimlerden bir tanesidir. Çünkü onun aktivasyonu bizim bütün alanlardaki yapmış olduğumuz çalışmaları gün yüzüne çıkartan, daha doğrusu bizi dışarıya yansıtan, proje ve etkinlik bazında, akademik başarı konusunda bizim altyapımızı güçlendiren bir birim. Herkese yapmış oldukları projeler için, geçirmiş oldukları projeleri için teşekkür ediyoruz. Üniversitemizin ileriki aşamalarında da bu projelerin devamını diliyorum” dedi.
“Bu ateşin büyük bir alev topuna dönüşmesini umut ediyoruz”
Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TTO) Müdürü Doç. Dr. Aydanur Aydın ise ilk defa bu meşaleyi yaktıklarını dile getirerek, “Öncelikle bugün burada bulunmamızın temel amacı TÜBİTAK projelerinin tanıtımıdır. KTÜ TTM ekibine bize sunacağı katkılarından dolayı şimdiden teşekkür ederiz. İkinci amacımız da 2209 A/B projelerinin yürütücüsü olan öğrencilerimiz aramızda. Bugün bu meşaleyi onlarla birlikte yakıyoruz ve bundan sonra hep birlikte bu ateşi büyük bir alev topuna dönüşmesini umut ediyoruz. Projelerle ilgili herhangi bir sorunumuz olursa Teknoloji Transfer Ofisi’nin kapılarının sizlere destek vermeye hazır olduğunu eklemek isterim” diye konuştu.
Konuşmaların ardından KTÜ TTM ARDEB Proje Uzmanı Öğr. Gör. Gözde Sağlam tarafından TÜBİTAK ARDEB programları başvuru süreçleri hakkında sunum yapıldı.
TÜBİTAK programları ile bilim insanlarına önemli destekler verildiğine dikkat çeken Öğr. Gör. Gözde Sağlam, sunumunda 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı, 1002 A/B Hızlı Destek Programı, 1003 Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı, 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destekleme Programı, 1005 - Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı, 1007 Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı, 1071 Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Arttırılmasına Yönelik Destek Programı, 3005 Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Projeleri Destek Programı, 3501 Kariyer Geliştirme Programı hakkında bilgiler verdi.
Öğr. Gör. Gözde Sağlam, “Benim çalıştığım birimde ulusal ve uluslararası destek programlarından faydalanmaya yönelik olarak akademisyenlerimize ve öğrencilerimize destek olmaya çalışıyoruz. Bu aşamada tabii ki bizler hem proje hazırlama aşamasında hem proje fikirleriyle gelen öğrenci ya da akademisyenlerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Onlar için hangi destek programının uygun olduğu konusu başta olmak üzere onlara proje hazırlama süreçlerinde, başvuru aşamalarında yürütme aşamalarında destek olmayı hedefliyoruz. Bugün burada sadece ARDEB değil, TÜBİTAK altında faydalanabileceğiniz farklı destek programlarından söz edeceğiz” ifadelerini kullandı.
46 projenin danışman ve yürütücülerine teşekkür belgesi
Programda daha sonra Gümüşhane Üniversitesinde 2025 yılı 1. Dönem TÜBİTAK 2209-A/B programları kapsamında desteklenen öğrencilerin projeleri ödüllendirildi. 45 adet TÜBİTAK BİDEB 2209-A, 1 adet 2209-B proje danışmanlarına ve yürütücülerine tebrik belgeleri taktim edildi.
Rektör Yıldız: "Üniversitemiz Bilimsel Üretkenlikle Anılacak"
Etkinliğe dair değerlendirmelerde bulunan Rektör Prof. Dr. Oktay Yıldız, "Proje Tanıtım Günü-1 etkinliğimiz, üniversitemizin araştırma ve geliştirme potansiyelini ortaya koyması açısından büyük önem taşıyor. Teknoloji Transfer Ofisimizin koordinasyonunda gerçekleştirilen bu tür faaliyetler, akademisyenlerimizin ve özellikle de geleceğimizin teminatı olan öğrencilerimizin proje üretme ve TÜBİTAK gibi saygın kurumların desteklerinden yararlanma motivasyonunu artıracaktır. Ödül alan tüm öğrencilerimizi ve danışman hocalarımızı tebrik ediyor, üniversitemizin bilimsel üretkenliğine katkı sağlayan bu tür projelerin sayısının artarak devam etmesini temenni ediyorum. Amacımız, üniversitemizi proje kültürüyle daha da ileriye taşımak ve toplumsal fayda üreten çalışmalara imza atmaktır. Bununla birlikte üniversitemizin adının ürettiği projelerden elde ettiği başarılarla anılması, bizim dışarıdan görünen algımızın da değer kazanması anlamına gelecektir. Böylece üniversitemiz, uluslararası arenada da öncelikle bilimsel anlamda isminden söz ettirecek bir kurum olacaktır. Proje tabanlı çalışmalar üretmenin bu anlamda çok değerli olduğuna ve bizim bu alanda göstereceğimiz gayretin, üniversitelerarası akademik sıralamalara da etki edeceğine inanıyorum" dedi.