banner333

banner309

03.04.2011, 09:16

GÜMÜŞ PORTRELER

 
Gümüş Portreler yıllardır tozlu raflarda beklettiğim ancak gördüğüm birkaç yanlışlık sonrası artık zamanı geldi dediğim ve o andan sonra hayat bulan bir çalışmam. Ve artık bildiğim bir gerçek var ki; yıllardır arşivimde biriktirdiğim Gümüşhaneli resim ve biyografilerin artık paylaşılması gerektiğidir. Konfiçyus’un dediği gibi;
Bende bir elma var, sende bir elma var. Bendekini sana versem ve sendekini ben alsam; sende bir elma olur, bende bir elma olur. Bende bir bilgi var, sende bir bilgi var. Bendekini sana anlatsam, sendekini bana anlatsan; bende iki bilgi olur, sende de iki bilgi.” İşte benimkisi de aynen bu hesap.
Yıllardır biriktirdiğin belge ve fotoğrafların kütüphanende ya da eski bir sandıkta durduğu müddetçe kime ne gibi bir faydası olabilir ki? Okuduğun ve bir daha belki de kapağını aralamayacağın kitaplar neden kütüphanenin raflarında eskiyip durur bir türlü anlam veremiyorum.
Ve bu eseri yapmamı sağlayan diğer asıl faktör Gümüşhaneli bir öğretmen arkadaşın Trabzon’a öğretmen olarak tayin olması ile eğitim öğretim dönemi başında alındıkları “Çevreye Uyum Semineri”nde gördüğü ve yaşadığı haksızlığın neticesidir.
Trabzonlu Öğretim Görevlisi arkadaş yaptığı slaytta; Zigana, Çakırgöl, Kadırga Yaylası, Dumanlı ve Santa Harabeleri ne varsa hepsini Trabzon kütüğüne çoktan geçirmiş ve o cihette ders anlatıyor. Derken slaydın orta yerinde bizim maalesef bir türlü sahiplenemediğimiz büyük düşünür ve İslam Âlimi Ahmed Ziyaüddin GÜMÜŞHANEVİ Hazretlerinin fotoğrafı belirmesin mi? Ve görevli öğretmen arkadaş gerile gerile;
“Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi Hazretleri’de Trabzon’umuzun yetiştirdiği bir değeridir” deyince bizim öğretmen arkadaş beyninden vurulmuşa döner ve artık dayanamayarak el kaldırır;
“Yapmayın hocam. Deminden beri gururla Trabzon’un diye saydığınız yerleri farzedin ki Trabzon’a verdik. Gümüşhane’nin Emirler Mahallesi’nde doğan ve soyadında bile Gümüşhane adı geçen bu muhterem zatı hiç değilse bize bırakın” der.
Bundan evvelinde de gördüğüm ve sayfalarını karıştırdığım geniş hacimli bir Trabzon’un Meşhurları kitabında Osman Yağmurdereli, Şinasi Özdenoğlu, Osman Nabi Üçüncüoğlu, Necmettin Aytekin, Tufan Aydoğan gibi isimlerin de Trabzonlu olduklarını gördüğümde ben Gümüşhane’nin Değerleri adlı bir eserin acilen yapılması gerektiğini düşünmüştüm. Ve bugün eksiklikleri olsa da yaptığım “GÜMÜŞ PORTRELER” adlı eserimle gurur duyuyorum. İleride daha kapsamlı yapılmasını istediğim eserlere de kaynak olmasının da altını çiziyorum.
Ve yine diyorum ki elinde belge, isim olanlar gelsin bu eseri daha kapsamlı olarak yeniden basalım. Çünkü Gümüşhane ne benim, ne başkasının özel malı değildir. Bu değer hepimizindir. Ve hepimiz bu değerimize sahip çıkmak zorundayız.
Ancak bundan bir-iki ay önce Gümüşhane’yi fotoğraflarıyla tanıtacak olan bir yazar arkadaşa e-mail attığım halde henüz bir cevap alamadım. O yüzden Gümüşhane’de yazarlık, çizerlik, şairlik, sanatçılıktan önce “insan olmak” paydasını önemsiyorum her zaman. Ama gelin görün ki bizler hala küçücük rantların peşinde koşuyoruz. El alem güçlerini birleştirirken bizler bölük pörçük olduk. Konfüçyüs’ün yukarıya aldığım sözü hiçbirimize bir mesaj vermiyor. Yunus’un asırlar öncesinden;
Gelin birlik olalım işi kolay kılalım” mesajı bile nefislerimizi dizginlemeye yetmiyor.  
Ve son olarak “Gümüş Portreler” bir daha altını çizerek söylüyorum ki asla Gümüşhaneli değerlerimizin yer aldığı eser diye lanse edilmesin. Bu eser hemen her alanda az öne çıkan Gümüşhanelilerin bir araya alındığı bir biyografi kitabıdır.
           Eseri incelediğinizde şu isimde kesinlikle olmalıydı dediklerinizi www.gumusportreler.com adlı sitemizden tarafıma bildirseniz ileriki baskılarda kesinlikle yerini alacaktır.  
Yorumlar (1)
ERHAN demir. 8 yıl önce
Sayın HAYAL .Hayali olmayanın gerçeği olmazmis sözüyle saygılarımı sunarim. Çok güzel bi çalışma icerisindesiniz. Bir Gümüşhaneli olarak sizi taktir ediyorum.İsmimi en yakın zamanda gümüş portrenize yazdırmak için savastigimi bilin isterim.
2
az bulutlu
Namaz Vakti 15 Mayıs 2024
İmsak 03:14
Güneş 04:59
Öğle 12:23
İkindi 16:18
Akşam 19:38
Yatsı 21:16