banner333

banner309

Gümüşhane’miz ve çevre şehirlerde emlak fiyatları temmuz ayında ne oldu? Fiyat değişimleri ve Doğu Karadeniz emlak piyasası ile ilgili detaylar haberimizde. Haberi okumadan emlak yatırımı yapmayın.

Gümüşhane’miz ve çevre şehirlerde emlak fiyatları temmuz ayında ne oldu? Fiyat değişimleri ve Doğu Karadeniz emlak piyasası ile ilgili detaylar haberimizde. Haberi okumadan emlak yatırımı yapmayın.

Emlak 13.08.2019, 11:02
Gümüşhane’miz ve çevre şehirlerde emlak fiyatları temmuz ayında ne oldu? Fiyat değişimleri ve Doğu Karadeniz emlak piyasası ile ilgili detaylar haberimizde. Haberi okumadan emlak yatırımı yapmayın.
banner400

Yazın ortalarını biraz geçtiğimiz bugünler, gayrimenkul piyasası için en hareketli günler olarak görülebilir. Zira, bu dönemde ev taşımalar uygun hava koşulları nedeniyle zirveye ulaşır ve insanların yeni eğitim ve iş hayatı kariyerlerini sürdürecekleri şehirler de en çok yılın bu dönemlerinde belli olur.

Dolayısıyla, kiralık veya satılık dairelere ilişkin hareketliliğin en yoğun yaşandığı dönem, yılın yaz dönemleri olarak görülebilir.

Hal böyle olunca insanların da kiralık ve satılık dairelere en yoğun talep gösterecekleri dönemin de yılın bu dönemi olduğunu anlamak zor olmayacaktır.

Dolayısıyla yaz dönemi, emlak satış ve kiralama işlemlerinin yoğun bir şekilde yapılması nedeniyle insanların emlak piyasasındaki gelişmeleri en çok merak ettikleri dönem olarak görülebilir.

Biz de şehrimiz Gümüşhane ve komşu şehirlerimiz için geçtiğimiz aya dair emlak fiyatlarını satılık daireler nezdinde ele almaya çalıştık. Haberimizde Gümüşhane’miz ve Doğu Karadeniz’de komşumuz olan 2 şehrin satılık daire fiyatlarına dair analizlere yer verilecektir.

Haberde yer alan veriler, gayrimenkul arama motoru olan sitesinden elde edilmiştir.

Verilere geçmeden önce Flatfy sitesinden de biraz bahsetmenin faydalı olacağınız düşünüyoruz.

Flatfy, yukarıda da bahsettiğimiz üzere; bir gayrimenkul arama motoru. Türkiye’nin de içerisinde yer aldığı 30 farklı ülkede yayın yapmakta olan bir emlak ilanı arama motoru olan Flatfy, ülkemizin en popüler emlak ilan sitelerinin de içerisinde yer aldığı 1000’den fazla emlak ilan sitesindeki emlak verilerini kullanıcıları ile pratik bir şekilde buluşturulmaktadır. Bu sayede, tek bir internet sitesini kullanarak aradığınız gayrimenkule ilişkin satılık veya kiralık daire ilanlarına erişebilirsiniz. Tüm ilanlara tek bir sayfadan göz atmanız piyasanın tamamına hâkim olmanızı sağlayacak ve satın alacağınız veya kiralayacağınız daireyi tam manasıyla tatmin olmuş bir şekilde edineceksiniz.

Flatfy’ın piyasada yayın yapan 1000’den fazla emlak ilan sitesindeki gayrimenkul ilan verilerinin tamamını bünyesinde barındırmasından dolayı veri tabanında Türkiye’nin her şehri ve hatta mahallesi için emlak ilanı istatistiği oluşmuştur. Flatfy’ın haberimize de konu olan verileri bu şekilde elde edilmiştir.

Şimdi dilerseniz, daha fazla uzatmadan sitesinden özel olarak edindiğimiz ve bölgemizdeki emlak piyasasının durumunu ortaya çıkaracak olan verileri değerlendirmeye başlayalım.

Satılık daire fiyatları analizi

Haberimizde fiyat analizleri Gümüşhane, Giresun ve Trabzon şehirlerimiz için yapılacaktır. Flatfy tarafından sağlanan veriler ortalama fiyatlardır. Sitede yer alan bütün emlak ilanlarının ortalama fiyatları, geçtiğimiz yıldan bu yıla gerçekleşen fiyat artışlarından arındırılarak kullanıcılara sunulmaktadır. Bu sayede, fiyatlardaki gerçek değer değişimi daha iyi anlaşılabilecektir.

Yukarıda bahsedilen şehirlerden şehrimiz Gümüşhane’nin temmuz ayı ortalama satılık daire fiyatlarıyla haberimize başlayalım.

Gümüşhane

Gümüşhane satılık daire fiyatları, geçtiğimiz temmuz ayında ortalama metrekare başına 1.500 TL civarında meydana gelmiştir. Bu fiyat, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla %9 civarında bir artışın olduğunu göstermektedir.

Gümüşhane’deki bu artış oldukça yüksek bir artıştır. Zira, ülke geneline bakıldığında temmuz ayında en yüksek artışın Tunceli’de olduğu görülmektedir. Tunceli’deki satılık daire artış oranı ise %23’tür. Gümüşhane’de meydana gelen bu artış, en yüksek artışa sahip olan Tunceli’den sadece %14 daha azdır.

Geçtiğimiz yılın aynı döneminde Gümüşhane’de metrekare başına satılık daire fiyatlarının 1.350 TL civarında meydana geldiği göz önünde bulundurulduğunda; geçen 1 yıllık süreçte Gümüşhane’deki ortalama satılık daire fiyatları artışının fiyat bazında yaklaşık 150 TL olduğunu söyleyebiliriz.

İlçelerimize bakıldığında ise Flatfy’da yeterli verinin sadece Kelkit ilçemiz için elde edildiğini görüyoruz. Kelkit’te ortalama satılık daire fiyatları metrekare başına 995 TL olarak gerçekleşmiştir.

Gümüşhane genelinde minimum konut fiyatı metrekare başına 537 TL olurken; maksimum metrekare başına konut fiyatı ise 2.032 TL olarak meydana gelmiştir.

Giresun

Giresun ortalama satılık daire fiyatları, geçtiğimiz temmuz ayında metrekare başına ortalama 1.586 TL civarında meydana gelmiştir. Bu fiyat, geçtiğimiz yılın aynı dönemine bakıldığında Giresun ortalama satılık daire fiyatlarında %6 civarında bir düşüş olduğunu göstermektedir. Giresun’da geçtiğimiz yılın aynı döneminde ortalama satılık daire fiyatı metrekare başına 1.691 TL civarında gerçekleşmişti. Geçtiğimiz yıl ile bu yıl Giresun ortalama satılık daire fiyatları arasındaki fark metrekare başına tam olarak 105 TL olarak ortaya çıkmıştır.

Giresun’da meydana gelen fiyat düşüşü ülke geneline bakıldığında oldukça yüksektir. En yüksek fiyat düşüşü reel fiyatlarda ülkemizin en büyük şehri olan İstanbul’da meydana gelmiştir. İstanbul’da meydana gelen fiyat düşüş oranı %15 iken, Giresun’da meydana gelen %6’lık düşüş de İstanbul’dan sonra en yüksek fiyat düşüşü yaşanan Çanakkale’nin ardından üçüncü sırada gelen Sakarya’nın düşüş oranına oldukça yakındır. Sakarya’da meydana gelen fiyat düşüş oranı %6,66 iken Giresun’da bu oran %6,09’dur. Bu oran, Giresun’u emlak fiyatlarında en yüksek düşüş meydana gelen şehirlerimiz arasına sokmaktadır.

Flatfy tarafından sağlanan verilere baktığımızda Giresun’un 16 ilçesinden sahil boyunda yer alan 6 ilçe ve merkez ilçe için ayrı ayrı fiyat bilgisinin sağlandığı görülmektedir. Şimdi, fiyat bilgisi yer alan ilçelerin ortalama satılık daire fiyatlarını görelim:

  • Merkez: Metrekare başına 1.680 TL

  • Bulancak: Metrekare başına 1.361 TL

  • Piraziz: Metrekare başına 1.768 TL

  • Keşap: Metrekare başına 1.470 TL

  • Espiye: Metrekare başına 1.592 TL

  • Tirebolu: Metrekare başına 1.685 TL

  • Görele: Metrekare başına 1.875 TL

Giresun ilçelerinin satılık daire fiyatlarına bakıldığında en yüksek fiyatın Görele’de meydana geldiğini; en düşük fiyatın ise Bulancak ilçesinde olduğunu görüyoruz.

Trabzon

Giresun’dan sonraki durağımız Trabzon. Trabzon’un geneline bakıldığında ortalama satılık daire fiyatı metrekare başına 1.789 TL olarak meydana gelmiştir. Bu fiyat, geçtiğimiz yıl oluşan 1.758 TL’lik fiyattan bir miktar yüksektir. Trabzon’da meydana gelen fiyat artışı, yaklaşık %1 civarındadır. Geçtiğimiz yıl ile bu yıl Trabzon’da ortalama satılık daire fiyatları arasındaki fark ise 31 TL olarak meydana gelmiştir.

Trabzon’un fiyat artışı oldukça makul bir düzeyde gerçekleşmiştir. Buradan Trabzon’da gayrimenkul piyasasının bu yıl da geçen yılki seyrinde devam ettiği sonucu çıkarılabilir. Tabi ki bu noktada şunu da akıldan çıkarmamak gerekir ki; burada verdiğimiz veriler Flatfy tarafından enflasyon etkisi arındırılarak ortaya konulmuş verilerdir.

Flatfy tarafından sağlanan verilerde Trabzon’un 18 ilçesinden 11’ine ilişkin ortalama satılık fiyatları belirlenmiştir. Bu fiyatlar şöyledir:

  • Beşikdüzü: Metrekare başına 1.536 TL

  • Vakfıkebir: Metrekare başına 1.605 TL

  • Çarşıbaşı: Metrekare başına 1.380 TL

  • Akçaabat: Metrekare başına 1.838 TL

  • Ortahisar: Metrekare başına 1.804 TL

  • Maçka: Metrekare başına 1.672 TL

  • Yomra: Metrekare başına 1.793 TL

  • Arsin: Metrekare başına 1.532 TL

  • Araklı: Metrekare başına 1.680 TL

  • Sürmene: Metrekare başına 1.972 TL

  • Of: Metrekare başına 1.668 TL

Büyükşehir belediyesine sahip olan Trabzon’da merkez ilçe bulunmamaktadır. İlçeler bazında fiyatlara bakıldığında ise en yüksek fiyata sahip olan ilçe metrekare başına 1.972 TL’lik fiyatıyla Sürmene; en düşük fiyata sahip olan ilçe ise metrekare başına 1.380 TL’lik fiyatıyla Çarşıbaşı olduğu görülmektedir.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 18 Nisan 2024
İmsak 04:00
Güneş 05:32
Öğle 12:26
İkindi 16:10
Akşam 19:11
Yatsı 20:37