banner333

banner309

THY, Gümüşhane’den Değil Amasya’dan Alıyor

Türk Hava Yolları(THY) uçak içi servislerinde Gümüşhane’nin tescilli ürününü değil Amasya’da üretilen kuşburnu nektarını tercih ediyor.

Ekonomi 02.03.2024, 18:10
THY, Gümüşhane’den Değil Amasya’dan Alıyor
banner400

Türk Hava Yolları(THY) uçak içi servislerinde Gümüşhane’nin tescilli ürününü değil Amasya’da üretilen kuşburnu nektarını tercih ediyor.

Türkiye'nin tanıtımını misyon edinen THY, menülerinde kullandığı ürünleri yüzde 80 oranında yerli tedarikçilerden temin ederken, yöresel ürünler olarak da; Trabzon tereyağı, Ezine peyniri, Rize çayı, Karadeniz kuru fasulyesi gibi ürünleri kullanıyor. İçecek olarak ise birçok Türk markası ile birlikte Amasya’dan tedarik edilen kuşburnu nektarı THY yolcularına ikram ediliyor.

THY, Gümüşhane’den Değil Amasya’dan Alıyor
Gümüşhane’nin coğrafi işaretli ürünlerinden biri olan kuşburnu nektarının değil de farklı illerde üretilen ürünlerin tercih edilmesinde en büyük etkenin, işletme sorunlarına bağlı olarak sürdürülebilir tedarik imkânlarında ki yetersizlik olduğu kaydedildi.

Konuyu gündeme taşıyan Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, Gümüşhane’de kuşburnu nektarı üreten iki firma olduğunu ancak bu firmaların üretim kapasitesinin talebi karşılamadığını söyledi.

“Talep Çok, Üretim Yok”

Yaptığı açıklamada kuşburnu nektarı üretiminde kapasitenin artırılması gerekliliğine vurgu yapan Akçay, “Sınırlı bir üretim kapasitesi ile piyasada söz sahibi olmak mümkün değil. 500 kilo, bir ton, 5 ton gibi küçük ölçekli üretimlerle piyasaya giremiyorsunuz. Üretilen ürünün tedariki sürdürülebilir ve devamlılığı olmalı. Arandığı zaman bulunabilir olmalı. Büyük firmalar arıyor, haftalık 10 ton, 20 ton ürün istiyor lakin bizim bu talebi karşılayacak hazırlığımız yok. Hazırlığımız olsun artık” dedi.

“Kuşburnu İle Köylerin Boşalmasını Engelleyebiliriz”

Kuşburnu üretiminin Gümüşhane için çok önemli olduğuna dikkat çeken Başkan İsmail Akçay, “Kuşburnu bu memlekete çok önemli katkı sağlayacak. Hem istihdam, hem üretim, hem de ekonomik yönden çok önemli katkısı olacak. Boşalan köylerimizi, göç eden köylülerimizi bulundukları yerde tutabilmemizin en önemli yolu bu” diye konuştu.

“Bizim Olanı Başkasına Kaptırıyoruz”

Her yıl olduğu gibi geçtiğimiz yılda Gümüşhane coğrafyasında kendiliğinden yetişen kuşburnu meyvesinin dallarda kaldığını kaydeden Akçay, “Hammadde potansiyelimiz var. Peki niye bu potansiyeli değerlendirmiyoruz. Çünkü kuşburnu toplamak emek yoğun bir iş ve toplayan yok. Biz buna bir çözüm bulmalıyız. Amasya kuşburnu işine bizden sonra başladı. Kuşburnu meyvesini biz tanıttık ancak Türk Hava Yolları uçuşlarında Amasya’nın ürünleri bulunuyor. Tıpkı elmada olduğu gibi kuşburnunda da bizim olanı başka illere kaptırmak üzereyiz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 03:44
Güneş 05:19
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:20
Yatsı 20:49