banner333

banner309

Gümüşkod Projesiyle 3 Bin Öğrenci Kodlama Eğitimi Aldı

Gümüşhane Valisi Okay Memiş’in girişimleriyle 1,5 yıl önce başlanan ‘Gümüşkod’ projesi kapsamında bugüne kadar 3 bine yakın öğrenci kodlama ve robotik kodlama eğitimi aldı.

Eğitim 16.01.2018, 08:00 16.01.2018, 00:48
Gümüşkod Projesiyle 3 Bin Öğrenci Kodlama Eğitimi Aldı
banner400

Gümüşhane Valisi Okay Memiş’in girişimleriyle 1,5 yıl önce başlanan ‘Gümüşkod’ projesi kapsamında bugüne kadar 3 bine yakın öğrenci kodlama ve robotik kodlama eğitimi aldı. Beraberinde Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan’la birlikte Dumlupınar İlköğretim okulundaki kodlama atölyesini ziyaret eden Vali Memiş, öğrencilerin yazdığı programları test etti, yaptıkları oyunları çocuklarla birlikte oynadı.

Türkiye’de kodlama projesini en iyi uygulayan 3 ilden birisinin Gümüşhane olduğunu ifade eden Vali Memiş, “Bunlar Gümüşhane, Rize ve Manisa illeri.  Bu kodlama projesi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı döneminde Sayın Fikri Işık bakanımızla birlikte çalışılırken öğrendiğimiz önemli bir proje. Sayın bakanımıza çok teşekkür ediyoruz. Yine onun destekleri ve katkıları ile bu projeyi yaklaşık 1,5 yıldır uyguluyoruz ve geliştiriyoruz” dedi.

İl merkezinde 7, ilçelerde de 3’er kodlama atölyesi kurduklarını ve SODES projelerinin bu yıl yüzde 90’ının kodlamaya ayırdıklarını ifade eden Vali Memiş, “Eskiden bu FETÖ’cülere giden kaynakları biz çocuklarımıza, öğrencilerimize ayırdık. Teknolojiyi sadece kullanan değil hem kullanan hem de üreten nesiller yetiştirmek istiyoruz. Çocuklarımıza güveniyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belirlediği 2023 hedeflerine ulaşmanın bu atölyelerden geçtiğini dile getiren Vali Memiş, “Dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisine girmek, katma değeri yüksek ürünler üretmek, yılda 500 milyar dolarlık ihracata sahip olmak, milli gelirimizi en az 20 bin dolara çıkarmak işte bu tür atölyelerden geçiyor. Biz çocuklarımızı milli ve manevi değerlerimize göre yetiştireceğiz. Ama sadece bununla kalmayacağız. Sadece hamasetle değil. Hamasetle bu işler olmaz. Aynı zamanda teknolojiye hakim, teknolojiyi ve bilimi bilen, bilgiyi kullanan nesiller ve gençler yetiştireceğiz. Bunu başaramazsak bugün Kudüs’te tasarrufta bulunanalar yarın Allah muhafaza Mekke ile ilgili tasarrufta bulunur biz sadece izleriz. Güçlü olmak zorundayız. Manevi değerlerimiz açısından da insanlık tarihi açısından da bütün dünya açısından da köklerimizden aldığımız mirası barışçı, adaletli devlet anlayışını, toplum anlayışını dünyada da hakim kılmamız için bizim mutlaka bilime, ilime ve teknolojiye sahip olmak durumundayız” ifadelerini kullandı.

Proje başladığından beri yaklaşık 3 bin 5 ve 6.sınıf öğrenciyi kodlama projesi ile buluşturduklarını ifade eden Vali Memiş, dünyada bazı ülkelerde kodlamanın zorunlu ders olarak okutulduğunu hatırlattı.

Kodlama projesinin Gümüşhane’de bazı kesimler tarafından küçümsenir tarzda eleştirildiğine değinen Vali Memiş şunları söyledi: “Küçümsemek isteyen küçümseyebilir. İnsanların özgür iradesine müdahale edemeyiz. Ama burada Türkiye’nin en iyi örneklerinden birisini görüyorsunuz. Geleceğin teknolojisi bu. Çocuklar bununla tanışıyor. Bizi Gümüşhane’de eleştiren, Gümüşhane’nin çok büyük insanlarına, ileri gelen çok önemli şahsiyetlerine, söyleyeceğim şey şu: Burası bilgisayar mühendisliği fakültesi değil. Burada biz farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Öğrencilerimizi bu konuda bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Yeteneği olan çocukları da bu alana doğru yönlendirmek niyetindeyiz. Arkadaşlarımızın küçümsemesini kamuoyunun takdirine bırakıyorum.  Çocuklar bilgisayar oyunlarını kendileri tasarlıyor. Böylelikle çocukların kültür emperyalizmine maruz kalmasını önlüyoruz bir noktada. Teknolojiye sahip olan ülkeler kendi kültürlerini, inançlarını bize farkında olmadan empoze ediyorlar. Ama biz kendimiz tasarlarsak kendi milli ve yerli kültürümüzü inşallah yaşatmış olacağız. Bunları hep birlikte göreceğiz” dedi.

Çocuklarla sohbeti sırasında bir öğretmenin çocukların çok yüksek bir ilgiyle kodlama derslerini takip ettiğini, sınıftan çıkmak istemediklerini ifade etmesi Vali Memiş tarafından “müthiş” olarak değerlendirirken, öğrencilerin geleceğe yönelik beklentilerinin ise üst düzeyde olduğu gözlendi.

Kodlama derslerine katılan Fevizpaşa Ortaokulu öğrencisi 10 yaşındaki Ravza Tuana Nur Arslan, projesini tanıttıktan sonra gelecekte NASA’da çalışmak istediğini en büyük hayalinin ise dünyanın ikiz gezegeni olarak kabul edilen "Gliese 581" gezegenine gitmek istediğini söyledi.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:05
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:49
Yatsı 20:09