banner333

banner309

29.01.2012, 23:42

EĞİTİM KOBAYLARI

Türkiye deki eğitim sistemi neye benzetiyorum biliyor musunuz? Edison un lambayı icadına evet yanlış olmaz tamda buna benziyor. Ama eksiği var Edison lambayı icadında kimseyi mağdur etmedi. Kimseye bir zararı dokunmadı. Ona şu soru sorulunca samimiyetle ve bütün özgüveniyle cevapladı. soru şuydu:

- Siz lambayı buluncaya kadar binlerce deney yaptınız masraf ettiniz dönüp geriye bakınca yaptıklarınız hakkında ne düşünüyorsunuz?
- Ben lambayı bulurken aynı zamanda nasıl icadının yapılamayacağını da keşfettim.

Evet bu cevap insanlara samimi geliyor ve o kadar zamanını sarf etmesinin ürünü de ortadaolunca takdirle karşılanıyor.

Edison belki binlerce deney yaptı ama kimseye bir zarı olmadığını söylemek mümkün. Bizde ki eğitim sistemi tam olarak keşfedilmemiş Edison un lambası şeklinde ama bu lambayı bulmak için en az Edison hayır ondan daha da fazla çalışıyoruz ve daha fazla deney yapıyoruz. Buraya kadar tamam gibi gözüküyor ama atladığımız bir ley var ki. Oda eğitim sisteminde deneylerin deneklerinin eğitim süreci devam eden öğrencilerin olması. Bu sonucu bilinmeyen uygulanabiletesi daha kesin anlaşılmayan bu eğitim deneylerinin kobaylarının tepkilerine göre deneyin sürecini sonucunu belirliyorlar. Nasıl mı?

Örneğin bir örgenci girdiği bir sınava ertesi yıl aynı isimde aynı formatta giremiyor ya isim değişiyor yada içerik yada birileri sınava girerken birileri girmiyor. Müfredat bir yıl başka sunuluyor ertesi yıl aldığı dersleri tekrar almak zorunda kalan ilköğretim öğrencilerinin mağduriyetimi yoksa tamam bu karmaşıklıktan kurtuldum artık kendini bilen ne istediğini bilen üniversiteye gidiceğini düşünen öğrencilerimizin orada da aynı şekilde eğitim kobayı olarak kullanmalarını örnek verelim.

Evet ilköğretim, lise ve hatta anaokulundaki öğrencilere konuşulduğunda üniversitede rahat edicem orda hayatımı anlıcağım yaşıyacagım diyor. Abartı yok bu böyle. Üniversiteden beklenti böle olunca eğitimde kalite beklemek mümkün olmuyor. Çünkü üniversitede aynı pozizyona düşünce artık onun bir üniveriste üstü bi beklentiye iş hayatı olarak gösteriliyor. Yani daha basite indirgemek gerekirse bize hedef koyuyorlar bu hedefe ulaşırken de sürekli bir yol değişikliği sürekli bir engellerin yüksekliğinde oynamalar.


Evet bizim eğitim sistemi bu amaç öğretmek üretmek değil üretilmişi ezberletmek. Amaç birey üretmek değil bireyleri bir şeylere bağlayarak birey haklarını unutturmak. İnsanları sürekli olarak bir maratondaymış casına koşturmak. O yüzden bu ülkede yaşayan insanlar kendi parsını kazanıncaya dek ve kolay kolay işten çıkarılamicağı bir işe girinceye dek birey haklarından birey olmaktan uzaktır, çünkü o bir kobaydır o eğitimin kobayı sonsuz degişikliğin konu mankenidir…
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 15 Mayıs 2024
İmsak 03:14
Güneş 04:59
Öğle 12:23
İkindi 16:18
Akşam 19:38
Yatsı 21:16