banner333

banner309

Türk Yerel Gazetecileri, Avrupa Ziyaretini Tamamladı

Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı tarafından düzenlenen ve yedi bölgeden 7 yerel gazete çalışanını kapsayan “Türk Yerel Medyası AB yolunda” projesi kapsamında, Belçika ve İngiltere’ye giden aralarında Gazetemiz yöneteni ve Cemiyet Başkanı Yusuf Sadık’ında bulunduğu gazeteciler Türkiye ye döndü.

Eğitim 09.07.2013, 16:47
Türk Yerel Gazetecileri, Avrupa Ziyaretini Tamamladı
banner400

            Yesi günlük çalışma ziyareti kapsamında ilk durak Brüksel’de Avrupa Parlamentosu Basın Birliği, Avrupa Komisyonu ve Komşuluk politikaları basın kuruluşunu, Belçika’da yerel medya mensuplarını, AB Ekonomik ve Sosyal Komitesi, AB Daimi Temsilci Yardımcısı Dr. Nurşen Dumanoğlu’nu, Ab Müşaviri Kayhan Üzüm’ü, AB nezdinde Türkiye Büyükelçiliği temsilci yardımcısını, ziyaret ederek turistik Brugge kentinde incelemelerde bulunuldu.

            Brüksel temaslarının ardından 26 Haziran 2013 günü Londra’ya geçen Türk Gazeteciler kafilesini İngiltere’nin başkenti Londra’da faaliyet gösteren Türk-İngiliz Gazeteciler Birliği ağırladı.

            27 Haziran 2013 günü Türkiye Büyükelçiliği ve İngiltere’deki Türk Basın mensuplarının katılımı ile yunus Emre Enstitüsünde bir toplantı düzenlendi. Londra Büyükelçiliği basın müşaviri Emin Tuğrul, Basın Ateşesi Ahmet Duran ve Türk-İngiliz Gazeteciler Birliği Başkanı Alparslan Düven ile Avrupa Medya Grubu Vatan Öz’ün katılımıyla gerçekleştirilen tanıtma toplantısında İngiliz ve Türk Yerel Basını hakkında bilgi alış verişinde bulunuldu.

            Gazetemiz Yönetmeni ve Cemiyet Başkanı Yusuf Sadık’ın ifadesine göre; İngiliz ve Belçika basınında gazeteler resmi ilan almıyor, reklam ve abone gelirleri ile faaliyetlerini sürdürüyorlar.

            Tanışma toplantısının ardından Başkan Sadık’ın sorduğu bir soruya; İngiltere’de insan faktörünün öneminin altını çizen birlik Başkanı Sayın Düven telif haklarına da üst düzey bir hassasiyet gösterildiğini belirtti. İnternet haberciliği, basın etiği, maddi imkanlar ve kalifiye eleman eksikliği gibi konuların tartışıldığı toplantı iyi niyet sunumları ile sonlandırılırken bir sonraki durağın Türkiye olması temennisinde bulunuldu.

            Türkiye’nin Avrupa Birliğine girme konusunda açıktan destek verdiği anlaşılan İngiltere ziyaretleri kuşkusuz bu toplantıyla sınırlı kalmadı. Ertesi gün Türkiye Büyükelçisi Ahmet Ünal Çeviköz ve 1 Ocak 2014'de göreve başlayacak olan İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore ziyaret edildi. Daha sonra İngiliz ünlü yayın kuruluşu BBC World Service ve Türk bölümü ziyaret edilerek bilgi alışverişinde bulunuldu. Ziyaretin ardından yapılan değerlendirme toplantısında AB Bakanlığı Proje Koordinatörü Başak Ilısulu; “AB sürecinin daha iyi tanıtılması için projenin yerel basınla önemsendiğin hatırlatarak AB yerelde başlar sloganıyla hareket ettiklerini bildirdi. Bu amaçla ülkemizin yedi bölgesinde yedi yerel gazete temsilcisi ve üç bakanlık çalışanından oluşan ekiple önemli iki Avrupa ülkesine bir çalışma ziyareti gerçekleştirdik. Amacımız bu süreçte yerel basının işleyişini ve çalışma ortamını geliştirerek ve AB’ye üye ülkelerle yerel basını hangi noktada olduğunu görüp ülkemizdeki yerel basın ile kıyaslayarak bu gelişmişlik standartlarını daha ileri noktalara ulaştırmaktır. Son derece verimli geçen bu ziyaret sayesinde yerel medyanın bu konuda sorgulayıcı ve takipçi olması konusu önemli bir aktör olarak projede yer almalıdır diye düşünmekteyiz” dedi.

            Proje koordinatörü Başak Ilısulu AB Bakanlık; Uzmanları Aysel Çamur, Nida Kuvvetli, yerel medya mensubu Gümüşhane’den Yusuf Sadık, Erzurum’dan Aziz Güvener, Kastamonu’dan Halim Kaya, Aydın Didim den Hasan Eker, Siirt’ten Mehmet Niyazi Deniz, Kütahya’dan Sayinur Sert, Kayseri’den Zeynep Mülayim’den oluşan çalışma ziyareti Türk Yerel Medya Mensupları yurda döndü.

Kaynak: Haber29.NET
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 03:44
Güneş 05:19
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:20
Yatsı 20:49