banner333

banner309

İnözü Derneğinden Asırlık Yayla Şenliği

Gümüşhane Şiran İnözü Derneği tarafından geleneksel hale getirilen yayla şenliği,16.yılında yoğun bir katılımla yapıldı.

Dernek 26.07.2018, 08:27
İnözü Derneğinden Asırlık Yayla Şenliği
banner400

nözü köyü yaylasında gerçekleşen ve dernek üyeleri , vatandaşlar , 110 yıl önce atalarından kalma yayla şenliği geleneğini bu yıl da devam ettirdi.

Yoğun bir katılım ile gerçekleşen 16.İnözü  Yayla Şenliği’ne  40 Yıl Önce İnözü Köyünde  Öğretmenlik yapmış Olan Ve Yöresel Türküleriyle Sabahattin Yılmaz ve İnözü Köyü mahalli sanatçısı Nurettin Gül’ün, seslendirdiği birbirinden güzel  türküler eşliğinde yayla şenliği bir başka anlam kazandı..

 Coşkulu geçen yayla şenliğinde söz alan , İstanbul İnözü Köyü Dernek Başkanı İbrahim Yılmaz  söz alarak şu ifadeleri kullandı;”Yayla bizim köklü bir geleneğimiz ve bu yıl 16. şenliğimizi gerçekleştirdik. Bizler dedelerimizden devraldık ve çocuklarımıza devredeceğiz. İnözü Derneği varolduğu  müddetçe yayla geleneğimiz devam edecektir. Bu anlamda bu organizasyonda bizlere destek veren tüm iş adamlarımıza, esnaflarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz.Gümüşhane ve yöresinde baharın gelmesiyle birlikte bölge kültüründe önemli bir yere sahip olan yayla şenlikleri ile festivaller de başlıyor. Türklerin önemli geleneklerinden biri olan ve tarihte konargöçer yaşam tarzlarının bir sonucu olarak ortaya çıkan yayla şenlikleri, günümüzde Türkiye’nin halen çeşitli yörelerinde sürdürülüyor bu anlamda bizlerde bu geleneği sürdüreceğiz . Bu şenliğin yapılmasına katkı sağlayan Kartal Belediye Başkanı Sayın Op.Dr Altınok Öz’e ,Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Yüksel’e Destek Hizmetleri Müdürü Cem Çetin’e ve Ulaştırmadan Sorumlusu Hakan Gedik’e ,Kıymetli Köylülerimize Üyelerimize Muhtarımız Murat Kars’a ve kendi yönetim kurulu arkadaşlarıma, Avrupa Temsilcilerime katılım sağlayan protokole, hemşerilerimize, sanatçılara teşekkür ederim ifadelerini kullandı.”

Yayla şenliğinde söz alan diğer bir isim , Avrupa Temsilcileri Adına Nurettin Arslan ;”Öncelikle hepiniz hoşgeldiniz değerli İnözlü’ler, Doğu Karadeniz’de hayvancılıkla uğraşan insanlar, koyun, inek ve keçilerine otlak bulmak için havaların ısınmaya başladığı Mayıs sonundan itibaren yaylalara göç ediyor. Tarihte Türklerin hayvancılıkla tanışmasıyla başlayıp günümüzde de yaşatılan konargöçer geleneğin bir parçası olarak, her yıl yaz aylarında Doğu Karadeniz’de yayla şenlikleri düzenleniyor. Türk tarihinde, göçle gidilen yayla döneminde, kültürün ortaklığını ve yayla ortamında dayanışmayı artırmak amacıyla yayla şenlikleri yapılırdı. Türklerin konargöçer kültüründe obalar ve boylar arasındaki dayanışma ile birliktelik bu şenliklerle sağlanırdı. Bizim hala süren yayla şenliklerimiz vardır. Aslında bunlar bir eğlencenin yanında bir ortak kültürün beraberce paylaşılması ve yaşanılması organizasyonlarıdır. O binlerce yıllık Türk kültürü, yazılı değil ama sözlü kültür ortamında bu törenlerle günümüze kadar taşınmıştır. Şenliklerin önemli işlevlerinden biri de insanların bir araya gelmesini sağlamaktır dedi. 16. Geleneksel, İnözü Köyü Yayla şenliğine, Şiran kaymakamı Ahmet Vezir Baycar, , Şiran Belediye Başkanı Yavuz Altıparmak ve Çevre Köy Muhtarları ile çok sayıda insan katıldı.

Yayla şenliği Davul zurna eşliğinde oynanan halaylarla ve yeni yılda daha coşkulu bir yayla şenliğinde buluşmak ümidiyle son buldu..

HABER;NURAY YILMAZ Kaynak : İstanbul 34 Gazetesi

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:05
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:49
Yatsı 20:09