banner333

banner309

STK'lardan Taşınan Mezarlara Tepki

İstanbul'daki Sivil Toplum Kuruluşlarından Gümüşhane Mastra Koza Maden İşletmeleri çalışma sahasına alınan alan içinde taşınan mezarlıklara büyük tepki geldi. Konu hakkında İstanbul'daki STK lar ortak basın bildirisi yayınlayarak tepki gösterdiler.

Dernek 02.02.2013, 23:45
STK'lardan Taşınan Mezarlara Tepki
banner400

İSTANBUL STK LARINDAN MEZAR TAŞIMASINA TEPKİ

Gümüşhane Mastra Maden sahasındaki mezarların taşınması konusunda kamuoyunda süren tartışmaları müteakip İstanbul’daki  STK lardan konuya tepki geldi. Gümüşhane’li STK lardan  yapılan ortak yazılı açıklama şu şekilde;

Bir süre önce Gümüşhane Mastra Köyü’nde   Koza Maden İşletmelerinin çalışma sahası içine alınan Mastra Köyü Mezarlıklarının, maden sahasındaki siyanür havuzu ve çalışma alanının genişletilmesi üzere sökülerek başka bir alana taşınmış hala da taşıma işlemi devam etmektedir. Ticari bir kuruluşun talebi ile köy mezarlıklarının sökülmesi insani değerlerimiz ve inançlarımız penceresinden tam bir insanlık dramıdır.İlgili köyün muhtarı başta olmak üzere buna izin veren resmi yetkililerin bu konudaki müsamahası ve ilgisizliği tamamen adı geçen firma lehine dönük bir tavır olarak değerlendirilmiştir.
Vefat edenlerimizin bizim değerlerimizde insana verilen bir değerin işareti olarak mezarlarının korunması ecdadımıza olan bir vefa bir görevdir. Böylesi bir amaçla eşi ve benzeri görülmemiş mezar taşıma işlemi, ulusal basında ilimiz adına kayıtlara geçebilecek  adi bir vakıa olarak hafızalra geçmiştir.Konunun yerel yönetimlerle birlikte mülki erkin ihmali olarak algılıyor, malum hadiseyi şiddetle kınıyoruz.
Bu tip taleplere rıza göstermek yarın başka alanlarda örnek uygulama olacağına işaret edeceğinden  sözkonusu ihmale sebep olan yetkili organlardan kamuoyuna açıklama beklediğimizi ifade ediyor, konuyu kamuoyunun takdirine sunuyoruz.

GÜMÜP- GÜMÜŞHANE MÜHENDİS VE MİMARLAR PLATFORMU 
ŞEKAV-ŞİRAN EĞİTİM VE KALKINMA VAKFI
İSGÜYAD-İSTANBUL GÜMÜŞHANELİLER DERNEĞİ
GİYAD-GÜMÜŞHANE İKTİSADİ YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ
BEYGUDER-BEYLİKDÜZÜ GÜMÜŞHANELİLER DERNEĞİ
BAGGUMDER-BAGCILAR GÜMÜŞHANELİLER DERNEĞİ
ESGÜDER-ESENYURT GÜMÜŞHANELİLER DERNEĞİ
MAGDER-MALTEPE GÜMÜŞHANELİLER DERNEĞİ
GÜYAD-GÜMÜŞHANE İLİ VE İLÇELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ
GÜMÜŞDER-SULTANBEYLİ GÜMÜŞHANELİLER DERNEĞİ
İSTGÜDEF-İSTANBUL GÜMÜŞHANE DERNEKLER FEDERASYONU

(NOT:STK’LARDAN BİLDİRİLEN AÇIKLAMAYA  GÖRE BİLDİRİYE  DESTEK VEREN STK LAR METNİN YAYIN SÜRESİNCE ALTINA İSİMLERİ EKLENEBİLİR ŞEKLİNDEDİR)


 

   

Kaynak: Haber29.NET
Yorumlar (2)
MEHMET YILDIZ 11 yıl önce
tamam da, gümüşhanede bu konunun ne kadar karşılığı var. alan ellerini oğuşturmuş, satan zaten razı. sistem çarkını kurmuş. size ne oluyor kardeşim. dirisi satılmış memleketin ölüsü kaç para eder.
melek cebeci 11 yıl önce
Madene karşı değiliz.Siyanürün risklerine hepimöiz vakıfız.sermaye siyasetin elinde. yetki siyasetin elinde. karar siyasetin elinde.o zaman kimin umrunda olur bu? valinin mi? belediyenin mi? il meclisin mi? vekillerin mi?
Bu durumda mezarda taşınır evde taşınır.Parasını veren herşeyi taşır bu memlekette.
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:04
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:50
Yatsı 20:11