banner333

banner309

29.11.2017, 12:43

Bir Öğretmenler Günü Daha Kutladık.

“ En önemli ve feyizli işlerimiz eğitim işleridir. Eğitimde mutlaka başarılı olmamız gerekir. Çünkü eğitimde geri kalmış uluslar uygar ulusların ayakları altında ezilmeye mahkumdur “diyen Büyük Atatürk’ün Millet Mektepleri Başöğretmenliğini kabul buyurdukları 1928 yılının 24 Kasım günü, 1981 yılından beri “24 Kasım Öğretmenler Günü” olarak kutlanmaktadır.

Bu yıla kadar olan kutlamaların tamamına, zamanında görevli, son yıllarda da emekli il Milli Eğitim müdürü olarak aralıksız katıldım.. Bu yıl katılamadım demiyorum katılmadım, ancak 25 kasım akşamı Emekli öğretmenler onuruna verilen yemeğe mevkidaşımın daveti üzerine icabet ettim. Davetlere icabet et menin Sünnet olduğunu bildiğim için.

Gün boyu yapılan etkinliklere katılmayışımın sebebi ne olursa olsun kınandığımın farkındayım. Nedeni beni eskilere götürdü. Doksanlı yılların başında öğretmen açığını kapamak için yaklaşık 42 meslek kökenli öğretmenlerle karşılaştık. O yıllarda Bingöl Milli Eğitim müdürü olarak 278 öğretmen adayına hizmet içi kurslarla öğretmen olmayı öğretmeğe çalıştık.. Ne var ki , stajyerliği onanan tüm adaylar bir yolunu bulup yatay geçişle branşlarındaki memuriyet çoğu da kanunların elverdiği ölçüde başka iş kollarında görevlerine döndüklerini biliyorum.. Şimdilerde de öğreniyoruz ki bir başka model uygulama ile öğretmen istihdamına çalışılıyor.. Menşei az ama içerik aynı. Yaygın medyadan takip ettim , “Kadrolu, vekil, ücretli, sözleşmeli…” v.s.” kategorilerinde öğretmenler varmış. Öyle ki bir okulda yalnız Müdür kadrolu diğerleri sözünü ettiğimiz türlerden.. Kimse durumundan emin değil .En çokta tedirgin olanlar ücretli öğretmenler. Çünkü ücret karşılığı okuttuğu derslerin öğretmeni gelince kendilerine yol gösterileceğini biliyorlar.

Durum bu olunca 41 yıllık meslek hayatımızda görmediğimiz bu tür den yaptırımlarla örselenen eğitim ortada iken, yüreklerin tek bir duygu ile çarpmadığı bir kaç kategoriden oluşan öğretmenlerin arasında arzu ettiğim güzellikleri ve de ilgiyi göremeyeceğim endişesiyle gündüz etkinliklerini es geçtim.

25 Kasım günü akşamı Milli Eğitim Müdürlüğümüzün Emekli öğretmenler onuruna verdiği yemekte az sayıda da olsa değerli emektar öğretmen arkadaşlarla birlikte olduk. İçlerinde üzerinde emeğimiz olanları görmekten ayrıca keyif aldım. Milli Eğitim Müdür yardımcısı Sayın Mesut Olgun un çay içme faslında yaptığı açış konuşmasında ki onure edici ifadelerden sonra Milli Eğitim Müdürü sayın Seydi Doğanla başlayan ve katılımcıların tümünün katıldığı konuşmalarda öğretmenlik mesleğinin kutsiyetine değinildi, özveri isteyen bir meslek olması sebebiyle ,herkesin öğretmen olamayacağı vurgusu yapıldı. Anlatılan anılarla duygulu anlar yaşandı. Katılımın yüksek olmadığı bir noksanlık mı ,değil mi ,bilmiyorum ama bir çok emekli öğretmenden yakınmaların geldiği bir gerçek.. Yine sokakta konuşulanlardan söz edecek olursak ,kutlamalara damgasını vuran hemşehrimiz görev şehidi Necmettin öğretmenin anısına yapılan etkinlikler ailesine gösterilen ilgi , emekli öğretmenlerin evlerinde ziyaret edilmeleri, ahirete intikal eden öğretmenlerin kabri başında anılmaları ve aziz ruhları için kırad edilen mevlid –i şerif taktir edilen etkinliklerdi….

Kutlamaların eğlence boyutuna değinmeden eklemek istediğim hususlara bilmem katılır mısınız? Mülki idare amirlerimiz yerel yöneticilerimiz ve diğer Sivil toplum kuruluşlarının öğretmenlerle bir araya geldiklerini pekte göremedik. Sizce bu bir eksiklik değil mi? Daha doğrusu, sanmıyorum ama, bu durum çocuklarınıza yön verecek öğretmenleri kendi kaderlerine terk etmek anlamına gelmez mi ?. Duyuyoruz ,” Sayın Belediye Başkanı ,Sayın Vali’miz falanca kurum mensupları ile yemekte bir araya geldi”.. diye.. Ülke kalkınmasında öğretmenlerin ne denli sorumluluklar üstlendiği bilinen gerçeklerden olduğu halde, senede bir gün birkaç saatini bu değerli ülke çalışanları ile bir arada geçirmek sanırım taktirlerin en yücesi olurdu diye düşünmekteyim..

Sayın Vali Okay Memiş‘in Belediye başkanı Sayın Ercan Çimen'in tören günü yaptıkları konuşmalarını titizlikle okudum ve güzel şeyler söylediklerini de taktir ettiğimi ifade etmeliyim.. Bu güzellikleri daha da taçlandıracak olan es geçilen birlikteliklerin telafi edileceğini ümit ediyor tüm eğitim çalışanlarının.” 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutluyorum.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:04
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:50
Yatsı 20:11