banner333

banner309

20.12.2011, 13:48

BENDEN SONRAYA BIRAKMA

BENDEN SONRAYA BIRAKMA
 
            Aksiyon Dergisi yazarlarından Bülent Korucu’nun yazısından iktibasla;
Yatakta mışıl mışıl uyuyan oğluna bitkin gözlerle baktı. Günün bütün yorgunluğu üstüne çökmüştü. Daha fazla direnmeyecek, kendini uykunun dinlendirici kollarına bırakacaktı. Ama bu kuşlarınki gibi ilk çıtırtıda bitecek bir uyku olacaktı. Gözlerini kapamadan duasını etmeyi unutmadı. Son cümleler her zamanki gibiydi:
“Allah’ım evladımı benden sonraya bırakma!” 
 
            Allah’ım evladımı benden sonraya sakın bırakma. Bu nasıl bir duadır böyle? Anne ve babalar genelde; “Allah’ım ömrümden kes, çocuğuma ver” diye dua ederken; neden bu insanlar tam tersini söyleme gereği duyuyorlar.
 
Bu soruları cevaplamanın ne kadar zor olduğunu elbette idrak edebilmek için -Allah göstermesin- engelli bir çocuğunuzun olması gerekir. Dünyada Cenneti kazanmanın yolları vardır şüphesiz. Anne ve babaya itaat en başında olduğu gibi engelli bir evladını usanmadan, şikâyet etmeden ve merhamet sıfatıyla besleyip büyüten anne ve babalar inanın Cennetin kapılarını ardına kadar açacaklardır.
 
Dünyaya gelmek elbette onların elinde değildi. Kimi akraba evliliğinden, kimi gen ve kan uyuşmazlığından, kimi ateşli hastalıktan ve kimi de herhangi bir kaza neticesinde engelli olan onca insan bugün toplumuzda maalesef ikinci insan muamelesi görmekten kurtulamamış durumdadırlar. Acıdığımız, hakir gördüğümüz ve beğenmediğimiz bu grup aslında bizim engelli beyinlerimizle bir türlü idrak edemediğimiz hakikatlerin ta kendisidir. Ve onlar bu toplumun en hakiki gerçekleridir. Ve bizler hepimiz birer engelli adayıyız.  
 
Zihinsel, ortopedik, görme, işitme ve konuşma ve diğer birçok alanda engelleri olan bu kardeşlerimize toplum olarak bakış açılarımızı değiştirmediğimiz müddetçe asıl engelli olan bizleriz deme hakikatini de göstermemiz gerekiyor.
 
Evlatlarımızın küçücük yaramazlıkları neticesinde bağırıyoruz, çağırıyoruz, isyan ediyoruz da yukarıda ki gruplarını saydığımız engelli yavruların varlığını ve hemen her gün onları bin bir meşakkatle ve sabırla bakan anne ve babaları hatırımıza getiremiyoruz. Bilmem Gümüşhane’de bu engelli yavrularımızın eğitim gördüğü okulları bilenleriniz var mı? Onların ilk öğretmeni olarak yavrularından şikâyetçi olan anne ve babalara; bugün Eskibağlar Mahallesindeki yeni binasında eğitim veren Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitimi Merkezi’ni görmelerini tavsiye ediyorum.
 
Gümüşhane’de engelli yavrularımıza eğitim hizmeti sunan 1 okul ve 4 Rehabilitasyon Merkezi aynı hizmet anlayışı ile bu yavrularımıza kol kanat germişlerdir. Bu imkânları sağlayan devletimize ne kadar teşekkür etsek az olur kanaatindeyim.
 
Ve işte o yavruları bundan evvelinde kendi imkânlarıyla yarım yamalak bakan, bakmaya çalışan, çoğu zaman isyan eden, evladını döven anne ve babalara devletin kucak açması ile evde bakım ücreti alan anneler adeta kendi evlatlarına bakan ücretli görevliler hükmüne girmişlerdir. Bu hizmet anne ve babaların ve daha çok kendilerine hizmet aşamasında olan değişimi hisseden engelli yavrularımızın adeta bayramı olmuştur.
 
Son söz olarak; “Gece yarısı uyanıp “Anne!” diye ağlayan çocuğunuza “Yat çabuk!” demeden önce bir düşünmenizi ve böyle bir anı yaşamak için can atan engelli yavrularımızın anne ve babaların hissiyatını anlamanızı bekliyorum.
Yorumlar (1)
FEVZİ ÜLKER 12 yıl önce
Partizan bakmadan Yasayı çıkaranlara teşekkür etmek lazım.Güzel bir hizmet.Konuyu oldukça akıcı bir uslupla kaleme almışsınız hocam.Böyle yazılarınızı okurken de duygulanıyoruz bilesiniz
2
az bulutlu
Namaz Vakti 18 Mayıs 2024
İmsak 03:09
Güneş 04:56
Öğle 12:24
İkindi 16:19
Akşam 19:41
Yatsı 21:20