banner333

banner309

17.05.2021, 14:43

BAYRAM ŞEKERLERİ

Bayramlar çok güzel,en güzel yanıda beklemek; bayrama üç  gün kaldı, bayrama bir gün kaldı tekrarlamak ve bayram geçince  tatlı anılar biriktirmiş olmanın hazzını yaşamak.. 

... 

Bu ramazan her senekinden daha kolay ve güzel geçti.Pandemik yasaklar evde kalmayı zorunlu kılıp sabah işe gitme derdi olmayınca, sahura kadar aile sohbetleri sahurda işbirliği ile hazırlanan ve keyifle  başına oturulan sofralar...Her yıl öylemiydi? Gözleri ovuştura ovuştura yataktan kalkıp  sofraya gelmek ...! 

..... 

Yine bu ramazanda  izlediğim pek çok değişiklik ve yenilikler vardı:sakız çiğnemek orucu bozarmı sorusu sorulmadı bu yıl..! (eyvah ben yine hatırlattım..!) Her yıl orucu bozar denilen aşı için bu yıl “orucu bozmaz” fetfası geldi diyanetten.. Bozar dense ve aşılama sekteye uğrasa salgınla mücadele  çok zorlaşırdı.Anlaşıldığı üzere toplumsal ihtiyaçlar  yoruma dayalı dini emirlerin yerine getirilmesinde esnetilebiliyormuş..Diyanet  işleri Başkanlığı doğrusunu yapmıştır. 

... 

Bu  ramazanda sahur proğramlarında çıkan profösörler rağbet görmedi.Aynı yüzler ve aynı sözler yıllardır biz yaşlardakilere gına geldi..Gençlerin ilgisi nasıl kestiremiyorum ama kendi hane halkımdaki gençlerde ilgi yoktu.Bu yıl hemşehrimiz olup Ankara Ü. İlahiyat  Fakültesinde görevli Prof.Şaban Ali Düzgün hoca   benim favorimdi. Olaylara felsefi ve sosyolojik açıdan çok akılcı yorumları ile  dikkat çekti.Çokta düzgün bir türkçesi var. Maşallah demeden geçemeyiz. Ama “enflasyon” konusunu tartışmaya bi türlü cesaret eden çıkmadı yine ..Yıllar önce Hayrettin Karaman’ın konuyla ilgili bir kaç değerlendirmesi vardı. Ondan sonra konuya girme cesareti gösteremediler.Paranın değer kaybetmesinin adını koyamadılar gene..Değer kaybı kadar para isteseniz “faiz olur “ diye korkuluyor ama değeri kaybedilen paranın yerine ne alınacağına dair bir isim bulmaya bile cesareti olan yok. Faizsiz çalışan kamu katılım bankaları: eğer borcunuzu zamanında ödemezseniz “gecikme cezası” alıyor.Diğer bankalar ise "gecikme faizi".Sorun bi isimle çözülüvermiş. Ama enflasyon farkı veya değer kaybı farkı gibi bir konuda Prof’ larda çıt yok..(Haydar Çubukçu hocam bana yine kızmıştır.Bu konuyada mı girdin diye) 

.... 

Bu bayramın tebrik mesajlarında “ şeker bayramı “ ifadesi kullanılmadı.Neredeyse hiç rastlamadım.Otorite ramazan bayramına şeker bayramı denmez demişti. Belki onun etkisi vardır ancak asıl çocukların bayram sabahı kalkıp ellerinde poşetlerle şeker toplaması unutuldu.Yani bu bayramın adını çocuklar şeker bayramı koymuşlardı şeker toplama unutulunca adı da kolay unutturuldu.Ben eminim ev ev gezip  ellerindeki poşetle  şeker toplayan çocuklar olsaydı onlar bayramın adına “şeker bayramı” derlerdi.Dikkat edilirse bende yazının başlığını şeker bayramı koyamadım.Bazı okuyucularımız “bizim şeker bayramı diye bir bayramımız yok “ deyip yazımızı okumayabilirlerdi. 

... 

Bu ramazan bayramında  en çok paylaşılan ilahi “bayram o bayram ola” idi.  

Can bula cananını/bayram o bayram ola 

kul bula sultanını /bayram o bayram ola.. 

..... 

Filistin , Doğu Türkistan ve  daha pek çok yerdeki nice mazlumların ahı  ve siz dostların duaları gerek islam coğrafyasında gerekse yoksul ve geri kalmış ülkelerde  zalime karşı manevi şemsiye olur dileği ile... 

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:04
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:50
Yatsı 20:11