banner333

banner309

18.05.2012, 09:39

Başkanlık İstemi (Sistemi)

Ekranlardaki söylemlerden,satır aralarındaki yazılardan anlıyoruz ki yeni Anayasa konusundaki en büyük tartışma başkanlık sistemi konusunda yaşanacak.

Bu konu Meclis Anayasa Komisyonunda sert tartışmalara yol açıyor. CHP ve MHP ise “Başkanlık Sistemi Türkiye’de her türlü freni patlatır. Tek adam yönetiminin önünü açar, yargıyı daha da bağımlı hale getirir. Türkiye diktatörlüğe kayar” düşüncesi ile Başkanlık Sistemine sert muhalefette bulunuyor.
Gerçekten de Başkanlık Sistemi diktatörlüğe kayabiliyor. Mesela, Latin Amerika ülkeleri, Afrika’daki taze cumhuriyetler gibi.
Hatta demokratik yapısı (!) bize pek benzeyen Rusya Federasyonu gibi…(bkz.Putin – Medvedev ilişkisi v.s. gibi)
Ancak demokrasinin köklü bir geçmişi, geniş siyasal ve sosyal desteği ve en önemlisi de halkta yerleşmiş bir demokrasi bilinci ve uzlaşma kültürü varsa sorun yok.
AKP’ye göre bugünkü sisteme zaten “parlamenter” sistem denemez, yürütme ile yasamayı birbirinden ayıracak ve güçlerin birbirini dengeleyeceği yeni bir sisteme gerek var, o da Başkanlık sistemi.
Aslında pek de haksız sayılmazlar, bugünkü parlamenter sistemimizin vaziyeti içler acısı. Bugün yürürlükte olan ve meclisimizin oluşmasını sağlayan siyasi partiler kanunu ortada. Milletvekillerini, parti liderlerinin iki dudağının arasına koyan seçim sistemi devam ediyor.
Halkımız liderler tarafından hazırlanan listelerden birine oy vermeye mecbur kalıyor.
Seçilen vekil ise millet için değil,kendini listeye yazan lideri için hizmeti önemsiyor…çünkü onu halk değil lider seçip listeye koyuyor.Bu kadar net, bu kadar basit.
Son söz: Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 2007 Seçim Bildirgesi’nde “Parlamenter sistem esas alınmalıdır” denilerek cumhurbaşkanının yetkilerinin buna göre düzenlenmesini yani azaltılmasını istiyordu (?).

Yorumlar (1)
ÜNSAL ŞAHİN AKP GENÇLİK KOLLARI BAŞKANI 11 yıl önce
Sayın büyüğümüz hocamıza yazdıklarından dolayı teşekkür ederiz.hocam ki dışarda İSTANBULDAN bu yapılanları görüyor tebrik ediyor başarılar diliyor ama ordan biri çıkıyor belediyemi yapıyor şiran şantiye olmuş ya güzel abim hiç birşeyin cefasını çekmeden sefasını süremezsiniz süremeyizde burda yapılan herşey şiranımız için çocuklarımız için sizinde...görevde bulunan YAVUZ başkanımıza yapmış olduğu emeklerden dolayı teşekkür ederiz ALLAH YAR VE YARDIMCISI OLSUN..Bu arda o bunları yaparkende duyarlı şiranlı memleketlilerimize sesleneyim köstek olmayalım yardımcı olalım kafadan duyma şeyler yuazmayalım gelip görücen yaşayacaksın sonrada yazıcaksın ne yazacaksan.ŞİRANIMIZIN tek yerli firması olan SILA ÖZLEM SEYAHATA YAPMIŞ OLDUKLARI HİZMETTEN DOLAYI TEŞEKKÜR EDERİZ...
2
az bulutlu
Namaz Vakti 12 Mayıs 2024
İmsak 03:18
Güneş 05:01
Öğle 12:23
İkindi 16:17
Akşam 19:36
Yatsı 21:11