banner333

banner309

13.01.2024, 11:12

Alişan ERGİN

“O Bir Eğitimci – Gazeteci ve Siyaset Adamıydı”

Hayaline yeldiğim Alişan Ergin kardeşim dost bir insandı. Çocukluk, gençlik ve yaşlılık yıllarımızda hep beraber olduk. Yaşadığımız her çağımızda birlikteliğimiz kıskandırılacak kadar muhkemdi. 1938 olan doğum yılımız için, “Atatürk memleketi bize emanet ederek ebedi aleme göç etti. Fikri hür, vicdanı hür nesiller yetiştirmemizi istemişti. Bir eğitimci olarak onun bu isteğini yerine getirdiğim için son derece mutluyum.” derdi.

Biyografisine gelince:

85 yıllık bir yaşam sürecini dolu dolu yaşayan değerli dost kardeşim Alişan Ergin, 1949 yılında girdiği Erzurum-Pulur Köy Enstitüsünden 1955 yılı Haziran ayında ilkokul öğretmeni olarak mezun olur. Aynı yılın Eylül ayında Van-Özalp ilçesinin Çubuklu köyüne tayin edilir. Köy İran sınırına yakın bir köydür. 140 mevcutlu okulda tek öğretmen olarak önce Kurmanç dilini öğrenir, sonra da öğrencilere Türkçe öğreterek görevini sürdürür. İlk aylığı 143 liranın 125 lirası ile bir kol saati aldığını, ikinci yıl atanan Trabzonlu bir öğretmen arkadaşını trafik kazasında kaybedince kaldığı yalnızlığı hiç unutamadığını söylerdi.

Van serüveninden sonra Gümüşhane il emrinde önce Kelkit-Çimenli, sonra da Torul-Bahçeli (Coloşana) köyünde görev yapar. 1960 askeri darbe döneminde de muhtarlık görevini üstlenir. Bir süre sonra çocuk okutma durumundan Gümüşhane Merkeze atanır. 1979 yılında Merkez İlköğretim Müdürlüğüne getirilir ve 26 yıl hizmetten sonra 1981 yılında emekli olur.

Bundan sonrası için, Şubat 2022 tarihinde yayın hayatına giren “Koştular Yorulmadan” isimli kaleme aldığım kitabımın 112. sayfasında kendisine yer verdiğim Alişan Ergin için şunları söylemişiz:

Merhum Alişan Ergin hocam cesaretlidir. Emeklilik döneminde hiç bilmediği bir iş kolu ile tanışır. Ağabeyi Hüseyin Ergin ile “Demokrat Gümüşhane” gazetesini satın alarak matbaacılık ve yerel gazeteciliğe başlar. Hocam yeteneklidir. Kısa sürede gazeteciliği öğrenir ve “Basın bir milletin müşterek sesidir” sloganı ile yayın hayatını sürdürür. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra Av. M. Oltan Sungurlu ile Anavatan Partisi’ni (ANAP) kurar. Bu partinin 1983-1989 yılları arasında il başkanlığını yapar.

Öğretmen kökenli siyasetçi Alişan Ergin, halk arasında “kıyım” diye tanımlanan hiçbir eylemin altında imzası olmamıştır. İlkeli bir particilik yapmıştır. Herkese eşit mesafede olmaya azami derecede özen göstermiştir. Onun bu tavrı, yani 4 kesimi kucaklama erdemi genel başkan ve başbakan Turgut Özal tarafından takdir edilir. Kendisini “Büyük Başkan” unvanı ile taçlandırır. Herkesin Alişan dayısı olur.

Hasılı, Osman Ağa torunu, Mehmet Ağa oğlu Alişan Ergin, öğretmen Alişan Ergin, yönetici Alişan Ergin, gazeteci Alişan Ergin ve siyasetçi Alişan Ergin. Yaşadığı kente (Gümüşhane’ye) olan hizmet borcunu fazlasıyla ödeyen bir değerimiz olmuştur.

Çevresinde sevilen paydaşları arasında sayılan Alişan Ergin, artık yoruldum diyerek iş hayatını tek oğlu Abdulkerim’e bırakarak son 10 yıldır kışları Trabzon’da, yaz aylarını ise köyü Dörtkonak’ta geçirmiştir. Ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine sunduğu gıda paketi yardımı, baba vasiyeti olarak çeşme, yol, cami gibi halkın istifade ettiği mekanlara olan yardımı ve 5.000 dönüm arazisini üniversite vakfına bağışlayacak kadar cömert olan tavrı, %80 Kurmanç diline olan hakimiyeti, siyasetteki isabetli tahminleri, şahsi işleri için gazetesini asla kullanmadığı, söylediği yanık türkülerle ud çalarken bana eşlik etmesi, sevgili dostun bilinmeyen özelliklerinden bazılarıdır.

Alşan Ergin dostumuz artık aramızda yok. Kolay unutamayacağımızı biliyorum. Ne var ki hayat devam ediyor. Unutulması imkansız hatıraları ile avunmaya çalışacağız.

Geride bıraktığı eşi Meliha abla, oğlu Abdulkerim, torunlar Dr. Ali Uğur, İngilizce öğretmeni Harika, bankacı Şahika, ağabey Hüseyin Ergin (Nebioğlu) olmak üzere tüm sevenlerine baş sağlığı kendisine Allah’tan rahmet diliyorum.

Mukaddes Üç aylar başlangıcında, Cuma günü ve Regaip Kandili gecesinde “İşte geliyorum” diyerek Hakk’a yürüyen dost kardeşim Alişan Ergin için başka ne söyleyebilirim ki…

11.01.2024 Yusuf Sadık Eğitimci yazar-gazeteci

Yorumlar (1)
Ahmet Nihat ERDEN 4 ay önce
Allah rahmet etsin mekanı cennet olsun.Değerli bir abimizi.
2
az bulutlu
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 03:44
Güneş 05:19
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:20
Yatsı 20:49