banner333

banner309

30.11.2016, 09:08

AİLE

“Dünyada en değerli sözcük nedir?”

Böyle bir soruyla karşılaşsanız siz ne söylersiniz? Bana sorsalar direk hiç tereddüt etmeden “AİLE” derim. Peki, ailenin en değerlisi kimdir diye sorulursa işte ona da “ANNE” derim. Kelimeler hecelerden ve harflerden oluştuğu doğrudur. Basit de görünebilir ama tek kelime içine bir dünya sığdırabilecek kadar da büyüktür. Kelimeler heyecan, üzüntü, keder, mutluluk kısaca tüm duyguları yansıtır. Maneviyatı yüksektir kelimelerin “Anne” gibi. Bu kelimenin tılsımıyla ufkumuzdaki sisler bir anda dağılır. Fırtınalardan korunmak isteyen yürek bu selamet sahilinde hayat bulur.

Anne sevgisi mukaddestir. Bilirim ki peygamber efendimiz boş yere dememiş cennet annelerin ayakları altındadır. Bu kadar değerli annelerimiz evlatlarına hakkını helal etmese çocuklarının cennete girme ihtimali olabilir mi? Kur’an-ı Kerim’de annelerden bahseden ayetlerden aklıma gelen birini sizlerle paylaşmak istiyorum:

“Biz insana anne ve babasını (onlara iyilikle davranmayı) tavsiye ettik. Annesi onu, zorluk üstüne zorlukla (karnında) taşımıştır. Onun (sütten) ayrılması, iki yıl içindedir. Hem bana, hem anne ve babana şükret, dönüş yalnız banadır.” (Lokman S. 14 Ayetler)

Görüldüğü gibi annelerimiz çocukları için ne zorluklar çekmiştir. Hangi birini anlatmaya başlasam ki anlatmaya başladım diyelim kelimelerle cümle, cümlelerle sayfa, sayfalarla kitap, kitaplarla kütüphane olur.

Baba kelimesi çocukları için efsanedir. Düştüğümüzde, korktuğumuzda veya herhangi bir anda anne diye bağıran bizler yani çocukları arkamızdan da babamızın koşup geleceğini ve kurtaracağını biliriz. Annemiz her zaman baş tacımız baba ise gönül yoldaşımız olmuştur. Annemiz duygusallığımız babamızda mantığımızdır. Hep bir sorumluluğu vardır bizim üzerimizde. Çocukları sayısınca omuzlarındaki sorumluluk yükü daha da artmaktadır. Güçlü, sert bakışlı, koruyucu ve güvenilir tanıdığımız ilk adamdır. Babalarımızın gözyaşlarını görmek imkânsızdır. Ya kızını gelin ederken ya da oğlunu askere uğurlarken gözlerinde görebiliriz.

Kardeş tektir, Can'ındır. Hayatındaki tek gerçektir. Ve öyledir ki hayatında kimse kalmasa bile bir tek kardeşinin yanında olacağını bilmek her şeye değerdir. Kardeş sevgisi dünya' daki her şeye bedeldir. Kardeş, bir elmanın dilimleri gibidir. Bazı zamanlar aralarında atışmada olsa sevgilerini pek belli edemezler ama cana can katandır. Evdeki yokluğunda göz arayışların, sesini duyduğunda kulak kabartman ve yanında olduğunda dayanışma duvarındır.

Bu dünyada insanoğlunun ailesi en büyük zenginliğidir. Ailesi olmadığında kendini yalnız ve eksik hisseder. Çünkü insan ancak ailesinin yanında ya da kendisine aile olarak gördüğü insanların yanında kendini güvende hissedebilmektedir. Bazen bir anne şefkati, bazen de bir baba koruyuculuğu kimi zaman ise bir kardeşin dostluğuna ihtiyaç duymaktadır.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:04
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:50
Yatsı 20:11