banner333

banner309

22.12.2014, 21:25

YENİ YILDAN BEKLEDİKLERİMİZ !

  Yeni ile eskinin arasında bir dakikalık zaman var;hatta bir saniye, hatta bir salise diyebiliriz. Öyleyse ne değişir bir salisede!Bir sihirli deynek dokunup karayı beyaz; beyazı kırmızıya mı çevirir.Birden borçlar silinir;ambarlar dolar;silahlar susar;kar boran kış bahara mı dönüşür anlık zaman diliminde... Yoksa ne olur? Beşten geriye doğru sayalım:  beşşş, dört, üüüç ikiii, birr.... Hurraaa.....  Haydi coşun, eğlenin, bağırın, çığlık atın,koşun birbirinize sarılın...
 
-Yeni bir şey geldi.
 -Ne geldi ne geldi!
 -Yeni yıl geldiii..
 
 Ne zaman geldi? İşte şimdi geldi bak takvimlere 2015 yazıyor. Hepsi bundan ibaret.Yani bir saliselik zaman sonrasının hepsine siz yeni yıl diyebilirsiniz ve sevinebilirsiniz. Eskiden  benim çocukluğumda annemler yeni yıl başlangıcı olarak Mart ayının birinci gününü kutlarlardı.Büyük bir çöreğin( halk dilinde kömbe) içine boncuk konur ekmek dilimlenirdi. Boncuk kimin diliminden çıkarsa yeni yılın en şanslısı o ilan edilirdi.Yeni yılda eve ilk giren kişi kimse o yıldaki bolluk bereket veya kıtlık yokluk ondan bilinirdi.Böyle olunca da tecrübelerle bolluk getirdiğine inanılan kişilerin ilk gelen olması istenirdi. Yani siz yeter ki bir başlangıç belirleyin işte o an sizin için yenidir.
 ( Mart Ayı Rumi takvim başlangıcıdır.1870 yılına kadar Osmanlıda bu takvim kullanılmıştır.)
 
  Yeni yıl ne getirebilir? Aslında hiçbir şey getirmez.Mevcut devam eder,çünkü dünya düzeninde ve nizamında eskiye göre bir değişiklik olmaz.Güneşin yörüngesi, ayın yörüngesi de, insanın yaradılışı da yani kısaca her şey bir salise öncesinin aynısıdır.Değişen sadece zamanı gösteren kadrajdır ve ilk kez değil sürekli değişmektedir.
 
   İnsanlar neden yeni yıla umut bağlarlar?  Çünkü bedavadır da ondan. Hiç  bir maliyeti yoktur. Bu istekler yorulma, terleme, üşüme, uykusuz kalma, bir bedel ödemeyi gerektirmez. Beklentilerin hepsi ikinci üçüncü tekil şahıs kipi ile istenir.Ben daha fazla çalışacağım, daha fazla yoksulu gözeteceğim, kazandıklarımdan olmayanlara pay vereceğim türünden dilekler yoktur.Ne vardır. Yeni yıl bana şans getirsin, mutluluk versin, sağlık ve afiyet versin vs...Yani  sizin anlayacağınız;para piyangodan, yiyecek ve giyecekler Noel babadan, aşk beyaz atlı prensten gibi...İstediğin kadar dileyebilirsin..
 
  İyi dileklerde bulunmak kötü bir şey midir? Değildir. Kötü dilekten iyidir, hiç değilse kalbi ve aklı kirletmez, yormaz,geriletmez. Üstüne üstlük sizi moralli tutar,gülümsetir,neşe katar hayatınıza..Öyle ise iyi bir şey midir?
Kötüdür demedik ya daha ne diyelim...!
 
 Değişen bir şey yoksa neden yeni yıl denmiştir? Yeni bir şey yoktur ama yaşanılan zamana bir ad konmak gereği vardır. Güneşin dünya etrafındaki bir tur seyahatinin adıdır yeni yıl. Beş milyar kez dönmüş şuanda beş milyar bir daha  döndüğünün ilanı vesselam..
 
 Size yinede iyi dileklerde bulunalım..
 
 Allah gönlünüze göre versin...
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 03:45
Güneş 05:21
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:19
Yatsı 20:48