banner333

banner309

Sıra Artabel Göllerinde

Torul ilçesi sınırlarında bulunan ve Gümüşhane’nin çatısı olarak nitelendirilen Artabel Gölleri Tabiat Parkına ulaşımı sağlayan yolda iyileştirme çalışmaları devam ediyor.

Torul 31.08.2018, 16:00
Sıra Artabel Göllerinde
banner400

Torul ilçesi sınırlarında bulunan ve Gümüşhane’nin çatısı olarak nitelendirilen Artabel Gölleri Tabiat Parkına ulaşımı sağlayan yolda iyileştirme çalışmaları devam ediyor.

Doğal güzellikleri açısından kentin önemli turizm destinasyonlarından olan Artabel Tabiat Parkı’na ulaşımın daha sağlıklı sağlanması amacıyla çalışmaların aralıksız sürdüğü ifade edildi.

Gümüşhane’nin en yüksek noktası olan 3 bin 331 metre yüksekliğindeki Abdal Musa Zirvesini bünyesinde barındıran ve Osmanlı-Rus harbine ait şehit mezarları, siper ve mevziler ile kağnı yollarının hala canlı olarak gözlendiği Artabel Gölleri Tabiat Parkı 21 adet buzul gölü, zengin florası ve çok sayıda endemik bitki çeşitliliğiyle dikkat çekiyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından 1998 yılında tabiat parkı ilan edilen ve 58 bin 590 dekar alan sahip bölgenin gelişme planı 2013 yılında onaylanmıştı.

“Adrenal Düşkünleri İçin Önemli Destinasyon”

Önceki yıllarda yapılan giriş kontrol ve ziyaretçi tanıtım merkezi inşaatının ardından Gülaçar köyü Esentepe mahallesinden bölgeye ulaşımı sağlayan 2,7 kilometrelik kısımda yol genişletme ve bin metreküp duvar çalışması devam ediyor.

Bugüne kadar yaklaşık 2 milyon lira harcanan çalışmalar tamamlandığında ulaşımın daha rahat olacağı bölgeye hem Gümüşhane hem de ülke genelinde ki dağcılar, çevreciler, kampçılar ile bilim insanlarının yanısıra vatandaşlar tarafından da daha rahat ulaşım sağlanacak.

Artebel Gölleri Tabiat Parkı

1998 yılında, 2873 sayılı Milli Parklar Kanununun 3. maddesine göre Gümüşhane ili Torul ilçesi sınırları içerisinde kalan Artabel Gölleri ve çevresinin 5859 hektarlık kesimi “Artabel Gölleri Tabiat Parkı’ olarak ilan edilmiştir. Gümüşhane İli’nin önemli zirvelerinden biri olan ve “Artabel’in Başı Tepesi” olarak adlandırılan bölge 3305 metre yüksekliğine ulaşmaktadır. Gülaçar Köyü’nden Artabel Gölleri’ne yürüyüş yolunda yaklaşık 3. Kilometreden başlayarak akan dereleri ve zengin flora yapısını görmek olanaklıdır. Özellikle birbirine yürüme yoluyla yaklaşık on dakika uzaklıkta bulunan üç göl, turistik anlamda önemli bir potansiyele işaret etmektedir. Artabel Gölleri Tabiat Parkı ormanları, dağ ekosistemleri, jeolojik ve jeomorfolojik yapısı, buzul gölleri, yüksek dağ dorukları ve zengin flora ve fauna özellikleriyle önemli bir alandır.

Dağcılar İçin Büyük Önem Taşıyor

5859 hektarlık alanda yöreye adını veren göllere varana kadar, ilginç jeomorfolojik yapılar, özellikle kayaçlar dikkat çekmektedir. Ana jeomorfolojik birimler ise, V tipi sırtlar, keskin sırtlar ve dağ gölleridir. Dağ gölleri; Artabel’in başı yükseltisinde bulunan Karanlık Göl, Sofrabaşının Tepe batısında Beş göller adıyla anılan 4 göl, Gavurdağı zirve yamacında Karagöller adıyla anılan 3 göl bulunmaktadır. Bölge; peygamber çiçeği, kaplan otu, baylık otu, saman çiçeği, altın çiçeği, bodur mazı gibi çeşitli bitki türleri ile domuz, çakal, geyik, ayı, kartal gibi hayvan türlerini barındırmaktadır. Bölgenin 6 ay boyunca karla kaplı olması kış turizmine yönelik bir potansiyele işaret etmektedir. Bölgeye en yakın yerleşim birimi 5 kilometre uzaklıktadır. Genellikle yazları yaylacılık geleneğiyle gelinen köyde hayvancılık ve tarım konusunda bir etkinlik gözlenmemektedir.

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 03:44
Güneş 05:19
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:20
Yatsı 20:49