banner333

banner309

STK’lardan sınır tepkisi

Gümüşhane Kürtün ilçesine bağlı Kırgeriş, Bağlama ve Damlı köylerinin bir kısmının Trabzon’un Şalpazarı ilçesine bağlanmasına ilişkin kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından Gümüşhaneli sivil toplum kuruluşlarının sürece dair tepkileri devam ediyor.

Kürtün 14.12.2021, 00:17 17.12.2021, 11:49
STK’lardan sınır tepkisi
banner400

Gümüşhane Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜSİAD), Gümüşhane Dernekler Federasyonu (GÜDEF), Gümüşhane Şiran Dernekler Federasyonu (ŞİDEF), Gümüşhane Mühendisler Platformu (GÜMÜP) ve Gümüşhaneli Hukukçular Platformu konuya dair bir değerlendirme yapmak üzere bir araya geldi.

Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 9 Aralık 2021 Perşembe tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararın alt yapısının olgunlaştırılmadan, kamuoyu bilgilendirme ve yerel idarelerin meclislerinden geçmeden yayınlanmasının Gümüşhane kamuoyunda büyük bir şaşkınlık oluşturduğu ifade edildi. 

Yapılması gerekenleri, yasal haklar boyutuyla sonuna kadar takip edeceğiz”

Süreci değerlendiren heyet adına bir açıklama yapan Gümüşhane Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜSİAD) Genel Başkanı Yüksel Yalçın, “Dernek ve federasyon başkanları arkadaşlarımızla bir değerlendirme yaptık. İl sınırları içinde kalan alanların başka illere,  veya ilçe sınırlarındaki arazilerin başka ilçelere devrine ilişkin süreçlerde kamuoyu bilgilendirilmesi ve yerel idarelerin onaylarından geçmesi hem demokratik süreçlerin çalıştırılması hem de sosyolojik rahatsızlıklara sebebiyet vermemesi açısından çok önemli sayıyoruz. Böylesi bir teknik çalışmanın alt yapısının nasıl oluştuğu ve olgunlaştığı konusunda Gümüşhane kamuoyunda bir bilgilendirme olmaması maalesef hepimizi üzmüştür. Gümüşhaneli sivil toplum kuruluşları olarak bu konuda yapılması gerekenleri, yasal haklar boyutuyla sonuna kadar takip edeceğiz” dedi.

Karara giden aşamalarda kimin veya kimlerin ne niyetleri vardır anlamış değiliz”

Sürecin detaylarının hukukçular tarafından inceleme ve araştırma aşamalarını müteakip tüm boyutlarıyla ele alınacağını ve bu değerlendirmenin ışığında yapılacakları kamuoyuyla paylaşacaklarını kaydeden Yalçın, “Gümüşhaneliler olarak komşu illerimizle her zaman kadim dostluğumuz bakidir. Bu tip kararlar, kamuoyu psikolojisi açısından durduk yerde kafaları karıştıran ve sosyal rahatsızlıklar oluşturmaktan başka bir işe yaramaz. Bizim Yaylalarımız Trabzon, Giresun, Erzincan, Bayburt sınır vilayetlerimiz başta olmak üzere her yere açık olduğu gibi yayla turizmine de müsait olduğu için dünyanın dört bir tarafından ilgi alanındadır. Böyle bir bölümlemenin kime ne faydası var anlamış değiliz. Ne ilin ekonomileri üzerine etkisi vardır ne de coğrafi anlamda kamu hizmetlerine olumlu katkı sağlayacak faydaları vardır. Sürecin altlığının oluşturup karara giden aşamalarda kimin veya kimlerin ne niyetleri vardır anlamış değiliz. Konu Gümüşhane STK’ları tarafından takiptedir. Umarız birilerinin yanlış planlaması sonucu olmuştur ve gerekli düzenlemeler yapılarak bu yanlışın önüne geçilir” diye konuştu.

Diğer yandan konuyla ilgili Gümüşhane'deki STK'lardan ses gelmemesi, yaşanan bu olaylar hakkında 5 gündür tek bir kelime sarf etmemesi dikkatlerden kaçmadı.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:05
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:49
Yatsı 20:09